Boris Becker

 DANIEL BOCKWOLDT Afp
IZ ZATVORA OPET NA SCENU

Bum-Bum Boris u misiji spašavanja ‘novog Đokovića‘: ‘Sve počinje sa psihom, a ja ipak znam nešto o tome‘

Vlasnik šest Grand Slam naslova potvrdio je suradnju sa šestim igračem svijeta Holgerom Runeom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. listopad 2023. 08:16

Bivši svjetski broj 1 i osvajač šest Grand Slam trofeja, legendarni njemački tenisač Boris Becker, objavio je u svom podcastu na njemačkoj inačici Eurosporta kako je on novi trener 20-godišnjem Dancu Holgeru Runeu, trenutačno šestom na pojedinačnoj ATP ljestvici.

- Dugo smo bili u kontaktu... Počašćen sam što je odabrao mene - izjavio je 55-godišnji Becker, koji je već odradio tjedan dana priprema s Dancem u Monte Carlu.

image

Boris Becker

JULIEN DE ROSA Afp

Najmlađi pobjednik Wimbledona - bilo mu je tek 17 kada je 1985. trijumfirao u All England Clubu, gdje je pobjednički pehar podizao još 1986. i 1989. godine - opisao je Runea kao “nebrušeni dijamant” kojem, vjeruje, da najviše može pomoći oko mentalne strane igre.

Izvući ono najbolje iz Holgera

- Volim ovaj tip igrača, s izraženim temperamentom. Već sam trenirao igrača, Novaka Đokovića, koji ponekad nije bio sav svoj na terenu, ali to je sve dopušteno. Kako god, Holger je jedan od najboljih mladih talenata u svjetskom tenisu, a već imam neke ideje što se može unaprijediti i nastojat ću pronaći ono najbolje u njemu. Sve je u pristupu mečevima, a iako je to lako reći, to je ono na čemu se teniski mečevi pobjeđuju ili gube. Sve počinje sa stavom, mentalitetom, psihom, a ja ipak znam nešto o tome.

image

Novak Đoković i Boris Becker, 2016.

MIGUEL MEDINA Afp

Nakon igračke karijere Becker je ostao aktivan u teniskom svijetu kao stručni televizijski komentator, dok je ipak najpoznatiji po tome što je jedno vrijeme bio trener današnjem rekorderu po broju Grand Slam titula. Štoviše, u razdoblju dok je bio glavni u Đokovićevu stožeru, od 2013. do 2016., srpski je tenisač osvojio šest Grand Slam titula, među kojima je bio i njegov prvi Roland Garros.

Ipak, Becker je u posljednje vrijeme medijski prostor najviše punio vijestima o zatvoru. Naime, u Velikoj Britaniji osuđen je zbog prikrivanja imovine vrijedne oko tri milijuna eura u stečajnom postupku te je dobio kaznu od 30 mjeseci zatvora. Iza rešetaka je, na koncu, proveo svega osam mjeseci prije nego je prošlog prosinca pušten na slobodu.

Sasvim sigurno je dobro zaradio prodajom priča o zatvorskom iskustvu, vratio se potom i na Eurosport, a sada opet i izravno na teniske terene.

image

Holger Rune

HECTOR RETAMAL Afp

Zasad samo do kraja godine

Što se, pak, tiče Runea, on je u potrazi za izlaskom iz višemjesečne krize. Danac, kojeg neki opisuju kao “tenisku zvijer” ili mu čak i komplimentiraju da je “novi Đoković”, ove je godine osvojio titulu na ATP turniru u Münchenu, bio finalist na ATP Masters 1000 turnirima u Monte Carlu i Rimu te četvrtfinalist u Roland Garrosu i Wimbledonu. Ti su ga rezultati doveli do četvrtog mjesta na ATP ljestvici, što nije uspjelo nijednom danskom tenisaču prije njega. No, nakon Wimbledona 20-godišnji igrač poražen je, djelomično i zbog ozljede leđa koju vuče od srpnja, u devet od sljedećih deset mečeva! Uključujući i onaj u srijedu od Miomira Kecmanovića (ATP 58) u Stockholmu.

Becker, doduše, nije bio na turniru sa svojim novim pulenom...

- Nisam stigao zbog ranije dogovorenih obaveza, ali bit ću uz njega u Baselu, potom i u Parizu. Nadam se da ćemo se kvalificirati i za ATP Finale u Torinu, to je sada prvi zadatak - rekao je Becker.

image

Holger Rune

HECTOR RETAMAL Afp

Inače, zasad su se Nijemac i Danac za suradnju dogovorili samo do kraja godine, dakle za još svega nekoliko sljedećih tjedana.

- Poslije toga ćemo sjesti i vidjeti jesmo li zadovoljni što smo napravili i kako nam ide te na temelju toga presuditi hoćemo li zajedno krenuti i u 2024. ili će svatko svojim putem. Nema smisla potpisivati ugovor na dvije godine nakon samo tjedan dana zajedničkih treninga. Ako imate uspjeha, ostajete zajedno bez obzira na ugovor.

Rune, koji je inače prošle godine osvojio turnir u Parizu pobijedivši u finalu Đokovića, a ove ga godine pobijedio i u Rimu te vodi u međusobnom omjeru sa 2-1, u travnju je raskinuo suradnju s Patrickom Mouratoglouom nakon samo šest zajedničkih mjeseci i vratio se “starom” treneru, Larsu Christensenu.

Linker
26. travanj 2024 20:07