Đoković i Čilić nakon finala Queen‘sa 2018., u kojem je slavio hrvatski tenisač

 Alberto Pezzali/NurPhoto via AFP
TENISKI "G.O.A.T."

Čilić: Da ste me 2007. upitali tko je najveći ikad, ne bih razmišljao, Federer je bio nedodirljiv. Ali sada...

"Đoković ima brojke pred kojima naprosto morate skinuti kapu", kaže najbolji hrvatski tenisač
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. veljača 2023. 11:20

Toliko nezapamćen uspjeh da nemam riječi. To je bila prva reakcija Marina Čilića kad smo ga upitali da prokomentira nedavni trijumf Novaka Đokovića u Melbourneu, kojim se srpski tenisač izjednačio s Nadalom u broju Grand Slamova (22) te ponovno preuzeo prijestolje ATP ljestvice.

Neplanirano bolovanje i početak poduže stanke na Touru bila je dobra prilika da Čilića upitamo kako je on doživio Đokovićev naslov.

- Impresivan je, pogotovo ako se uzme u obzir kroz što je sve prošao tijekom turnira. Gledao sam meč s Dimitrovim i većinu dvoboja se vidjelo da je baš tada bio najranjiviji. S druge strane, Dimitrov nije iskoristio priliku, kiksao je u nekim trenucima koje nije odigrao na nivou. Otkotrljao mu se meč iz ruku. Ali Nole je kasnije projurio kroz ždrijeb kao u najboljim danima, bez izgubljenog seta.

U vječnoj debati o najvećem svih vremena, kaže Čilić, Novak ima najjače argumente.

- Otkad je 2011. postao broj jedan, bio je dominantan u odnosu na Rafu i Rogera. Naravno da Nadala ne možete otpisati, to su šampioni kojima doslovno treba jedan turnir da se poslože i dođu na vrhunsku razinu. Igrao sam sa svom trojicom i svi su oni virtuozi, transformirali su tenis i odveli ga na planetarne visine pa ih je iz te perspektive nezahvalno rangirati. Jer da je Federer, primjerice, imao odmah na početku karijere uz sebe Nadala i Đokovića, pa još i Murrayja, bi li ga to tjeralo da još više radi i napreduje? - pita se naš najbolji tenisač (21. mjesto) i dodaje:

- Da ste me pitali 2007. tko je najveći ikad, ne bih razmišljao, Federer je tada za mene bio nedodirljiv.

A sada, kad bi se baš morao opredijeliti…

- Apsolutno Novak. Ima brojke pred kojima naprosto morate skinuti kapu. Svi su šampioni, svatko na svoj način, ali Novak prednjači u svim kategorijama, od Grand Slamova do broja tjedana na prvom mjestu i ostalih rekorda.

Linker
24. travanj 2024 21:22