DAVIS CUP

Čilić fenomenalnim prekretom odveo Hrvatsku u kvalifikacije za Svjetsku skupinu

Janowicz će pamtiti Hrvate:Čilić okrenuo 0-2, u rujnu idemo po Svjetsku skupinu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 06. travanj 2014. 14:56

Marin Čilić je četvrti put u karijeri okrenuo 0-2 u setovima, dokrajčio uzdrmanog Jerzyja Janowicza i Hrvatsku u Varšavi odveo u kvalifikacije za Svjetsku skupinu.

Za odlučujući treći bod protiv Poljske, naš je najbolji tenisač čekao i dočekao da prošlogodišnji polufinalist Wimbledona drugi put u tri dana podlegne pritisku. Slomio ga je nakon tri sata i 25 minuta, s 26 aseva i 60 winnera.

Prvi je gem nagovijestio da se u dvoranu Torwar, nakon prespavanog šok-poraza od Ćorića, vratio neki drugi Janowicz. Čilić je odmah na startu servisima morao spašavati dvije break-lopte, a na isti se način u sljedećem gemu vadio i Poljak.

Janowicz se odljepio pri rezultatu 2-2. Čilić je nekoliko puta pogriješio, a domaći tenisač preuzeo inicijativu i neobranjivim mu reternom uzeo servis. Čilić je ipak drugi put pokleknuo kod 3-5, bekhend u mreži značio je izgubljen prvi set.

U drugom setu nije bilo „brejkova“, ali opet je Međugorac bio taj koji se čupao. Prvu je break-loptu pri rezultatu 1-2 spasio servis-winnerom, što je bila samo uvertira za „survivor“ u maratonskom osmom gemu. Janowicz je tada propustio četiri prilike za oduzimanje servisa. Istovremeno je ostao nedodirljiv na svojem te bez ikakvih stresova dočekao tie-break.

Čilić ga je otvorio odlično - siguran servis, dva izlaska na mrežu i jedna Janowiczeva „dupla“ odveli su ga na 5-1. Tu se, nažalost, i zaustavio. Nošen glasnim navijanjem, 21. igrač svijeta uzeo je šest poena zaredom, a set je osvojio nakon što se Marin poskliznuo u pokušaju hvatanja jedne od brojnih skraćenih lopti.

U trećoj je dionici servis slušao obojicu sve do desetog gema, kada je Čilić, u agresivnijem izdanju nego u prva dva seta, konačno dočekao suparnika na krivoj nozi. Za početak je pri vodstvu 4-3 stigao do prve break-lopte nakon dugo vremena, i to nakon što je konačno uhvatio drop shot. Janowicz se već u sljedećem poenu zainatio, na isti način skratio lopticu i zadržao egal.

Spasa mu, međutim, nije bilo u narednom servis-gemu. Na 5-4 je Čilić stigao do set-lopte, prošetao ga lijevo-desno, prisilio na pogrešku i smanjio zaostatak na 1-2.

Bio je to okidač za povratak „Čilića 2.0“, Marinovo izdanje iz veljače kada je igrao ponajbolji tenis karijere. Do novog je breaka stigao u četvrtom gemu četvrtog seta. Šansu je izborio probušivši Janowicza na mreži, a Poljak mu je dodatni poguranac osigurao dvostrukom pogreškom.

Čilić je u sljedećem gemu spasio dvije break-lopte, nakon čega se Janowiczeva igra počela raspadati. Sljedeći je servis-gem izgubio ostavši na nuli i Čilić je u hipu, za 27 minuta, odjurio do 6-1 i odlučujućeg seta.

U njemu je prvi drhtao hrvatski tabor. Čilić je kod 1-2 imao 40-15, no Janowicz je stigao do break-lopte koju je Marin spasio asom. Živci su tri gema kasnije popustili i domaćem tenisaču, ali Čilić za razliku od suparnika taj poklon-bon nije odbio. Janowicz je pri spašavanju break-lopte došao naprijed, volej mu je ostao u mreži i meč je odlučen. Poljak ga je, simbolički, izgubio s nove dvije dvostruke pogreške.

Hrvatska će kvalifikacije za povratak u Svjetsku skupinu igrati od 12. do 14. rujna. Mogući suparnici su Nizozemska, Kanada, Španjolska, Australija, SAD, Argentina, Belgija ili Srbija.

Poljska - Hrvatska 1-3

Przysiezny - Čilić 1-6 4-6 4-6

Janowicz - Ćorić 6-2 2-6 5-7 7-5 4-6

Fyrstenberg/Matkowski - Draganja/M. Pavić 6-7(1) 7-6(4) 4-6 7-6(2) 6-4

Janowicz - Čilić 6-3 7-6(5) 4-6 1-6 3-6

Linker
24. rujan 2024 21:22