WIMBLEDON

Čilić i Karlović na kvalifikante

Marin Čilić i Ivo Karlović pogodili su jackpot i izvukli kvalifikante u prvom kolu Wimbledona, a Borni Ćoriću ždrijeb je dodijelio starog znanca Sergija Stahovskog.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. lipanj 2015. 16:08

Podvučeno, hrvatski tenisači ne mogu se požaliti na suparnike na startu trećeg Grand Slam turnira sezone. Ćorića očigledno čeka najteži posao, no kao nepostavljeni igrač mogao je proći i puno gore.

Čilić je kao deveti nositelj završio u gornjem dijelu ždrijeba, u četvrtini Novaka Đokovića, gdje će mu prvi suparnik biti 174. igrač svijeta Hiroki Moriya. Japanac je u kvalifikacijama izbacivao Hutu Galunga, Ita i Donatija, a ovo će mu biti prvi nastup u All England Clubu. Ove godine nema nijednu pobjedu u glavnom ždrijebu na Touru, iako je na Australian Openu također prošao kvalifikacije i u prvom kolu uzeo set Janowiczu.

Ukratko, Čilić bi i s pola snage trebao imati malo zahtjevniji trening, a potom iščekivati boljeg iz okršaja između Andreasa Haider-Maurera i Ričardasa Berankisa. Austrijanca je u Wimbledonu svladao prošle godine, dok s Litavcem još nije igrao.

Dopustit ćemo si baciti pogled još malo prema naprijed i vidjeti da bi u trećem kolu Čilić mogao odmjeriti snage s floridskim bombarderom Johnom Isnerom, a za eventualni okršaj s Đokovićem nakon toga još mora u reprizi finala US Opena svladati Nishikorija. No o tom potom…

Ivo Karlović je 23. nositelj i nalazi se u donjem domu, u četvrtini ždrijeba gdje je i Borna Ćorić, ali i Andy Murray. Prvi suparnik četvrtfinalista iz 2009. bit će švedski tinejdžer Elias Ymer, trenutno 133. igrač na ATP ljestvici. On je put u glavni turnir raskrčio preko Fabbiana, Westerhofa i Pelle, a ove je godine nastupio na oba prijašnja Grand Slama.

Ymer je etiopskih korijena, idol mu je Mike Tyson baš kao i Ćoriću, a svojim najjačim oružjem smatra forhend. Zabljesnuo je prije dva mjeseca u Barceloni, kada je pobijedio De Bakkera i Kyrgiosa prije nego ga je zaustavio David Ferrer.

Prođe li Karlović 17 godina mlađeg suparnika iz Stockholma, u drugom kolu ići će na boljeg iz meča Aleksandra Dolgopolova i Kylea Edmunda. U trećem vjerojatno čeka Jo-Wilfried Tsonga.

Ćorić će već treći put u 2015. s druge strane mreže imati Sergija Stahovskog. Njihova je priča počela u Zagrebu, kada je Ukrajinac iskoristio Bornin očajan dan i ostavio mu samo šest gemova. Ćorić mu se revanširao na zemlji u Bukureštu, i to u tie-breaku trećeg seta.

Ulog je sada najveći, tim više što će pobjednik stići na korak do okršaja s Murrayjem. Taj 'korak' je 25. nositelj Andreas Seppi, koji je prošli tjedan uz dosta sreće stigao do finala Hallea, a na Australian Openu pobijedio je Federera. Talijan otvara s Britancem Kleinom.

Dodajmo da će Novak Đoković startati protiv Philippa Kohlschreibera (omjer 6-1), dok sedmerostrukog pobjednika Rogera Federera ponovno izaziva Damir Džumhur. Susreli su se i na Roland Garrosu, kada je najbolji BiH-tenisač izgubio sa 0-3 u setovima.

U ženskom turniru Hrvatska ima dvije predstavnice. Ana Konjuh će prvi meč nakon osvajanja Nottinghama igrati protiv 25. igračice svijeta Alizé Cornet. Uspije li produljiti pobjedničku seriju, čekat će pobjednicu dvoboja Mitu-Govorcova, a nakon toga je put vodi na osmu nositeljicu Ekaterinu Makarovu.

Mirjanu Lučić-Baroni kuglice su spojile s Jaroslavom Švedovom (WTA 77.). Kazahstanku je već jednom svladala na travi, prije četiri godine u Eastborneu. Ponovi li taj rezultat, ide na pobjednicu meča Muguruza-Lepčenko, a u trećem kolu vjerojatno na Angelique Kerber.

Kod tenisačica će puno zanimljivije biti u gornjoj polovici ždrijeba, jer su tamo smještene Serena i Venus Williams, Marija Šarapova, Lucie Šafárová, Ana Ivanović… Sestre Williams mogle bi se sučeliti već u osmini finala.

Wimbledon, zanimljivi parovi 1. kola

Tenisači: Čilić(9) - Moriya, Karlović(23) - Ymer, Ćorić - Stahovskij, Đoković(1) - Kohlschreiber, Federer(2) - Džumhur, Murray(3) - Kukuškin, Wawrinka(4) - Sousa.

Tenisačice: Lučić-Baroni - Švedova, Konjuh - Cornet(25), S. Williams(1) - Gasparjan, Kvitová(2) - Bertens, Halep(3) - Čepelová, Šarapova(4) - Konta.

Statistika Turnir na kojem pobjeđuju favoriti

Ivanišević je posljednji osvajač izvan 'Top 4'

Ako je suditi prema statistici, oni koji će na Wimbledonu tražiti iznenađenje mogli bi ostati razočarani. Rezultati u posljednjem desetljeću, pa i duže, pokazuju da se radi o Grand Slam turniru na kojem favoriti najbolje prolaze.

Posljednji osvajač muškog turnira izvan kruga prva četiri nositelja bio je Goran Ivanišević 2001. godine. Nakon toga je Lleyton Hewitt 2002. započeo seriju koja još uvijek traje. Ukupno je u Open Eri (od 1968. nadalje) Wimbledon tek sedam puta dobio osvajača izvan Top 4.

Prvi među favoritima je svakako Novak Đoković, koji brani naslov i četvrtu je godinu zaredom postavljen za prvog nositelja. Njegov je učinak u Wimbledonu 45-8 i u proteklih je pet godina svaki put stigao barem do polufinala. Prvi naslov 2011. osvojio je kao drugi nositelj, a lani je reprizirao uspjeh nakon drame u pet setova protiv Federera.

Kod tenisačica se svi ulozi stavljaju na Serenu Williams, koja drugi put u karijeri može spojiti četiri Grand Slama u nizu. U Wimbledonu je Amerikanka pet puta podizala pehar, posljednji put 2012. godine, ali nakon toga nije uspjela otići dalje od osmine finala. Pođe li sve po njezinim planovima, za dva tjedna nedostajat će joj još samo jedan Grand Slam da dostigne Steffi Graf.

Linker
22. rujan 2024 01:41