Srdjan Vrancic / CROPIX
ČETIRI MJESECA PAKLA

Čilić: 'ITF je lagao i očekujem javnu ispriku. Tužba? Ne, dosta mi je stresova...'

'Nikoga nisam oštetio, od početka cijele ove drame sam bio iskren i pošten. Na sreću, imao sam vrhunske odvjetnike koji su cijelu ovu situaciju izvukli u moju korist'
Piše: ArhivaObjavljeno: 05. studeni 2013. 15:24

Nikada nisam bio u situaciji u kojoj moj život nije bio u mojim rukama. U Parizu sam bio sretan da sretniji ne mogu biti jer sam četiri mjeseca prolazio kroz noćnu moru, najteže trenutke u životu. Nisam ni očekivao da će prvo saslušanje biti suđenje kao iz filmova u kojem se svaka riječ može iskoristiti protiv optuženog - pokušao je Marin Čilić sažeti emocije kroz koje je prolazio od trenutka kada su ga obavijestili da je pao na antidopinškom testiranju pa sve do oslobađajuće presude Suda za sportsku arbitražu (CAS).

U presudi stoji da Čilić, zapravo, nije bio pozitivan na niketamid, zabranjenu supstancu koju je ITF naveo u svojim dokumentima, nego je u njegovom uzorku pronađen dozvoljeni metabolit N-ethylnicotinamide. Takav rasplet sugerira da je sljedeći logičan korak tužba protiv ITF-a zbog pretrpljene štete (propušteni turniri iz Masters serije, US Open, Davis kup...), no Marinu je, zasad, dosta odlazaka na sud.

- Razmišljao sam o tome, ali ne želim još jednom prolaziti kroz stres koji bi mi oduzeo previše energije. Želim se koncentrirati na ono što me najviše uveseljava, a to je tenis.

Čilić je objasnio kako su došli do saznanja da je ITF pogriješio kada ga je obavijestio da je u njegovom urinu pronađen niketamid.

- Pretražujući slične slučajeve odvjetnik je pronašao da su svi sportaši koristili glukozu unutar dva dana od natjecanja i bili pozitivni i na niketamid i metabolite, a ja sam je posljednji put uzeo pet dana prije meča, što je dopušteno. Na prvom saslušanju nismo išli za tim i prihvatili smo farmakološki nalaz bez objašnjenja. Napravili smo veliku pogrešku što na sudu nije svjedočio farmakolog jer bi on to istaknuo.

Pitanje koje se samo nametalo dok smo slušali Marinovu ispovijest, bilo je kako je moguće da se dogodi takva velika pogreška.

- Ne znam je li se dogodilo namjerno ili slučajno, ne želim se baviti zavjerama, ali me frustriralo njihovo inzistiranje na visokoj kazni. Srećom, odvjetnici iz CAS-a su razumni ljudi koji shvatili o čemu se radi. Ponavljam, neću ih tužiti, ali nakon što smo saznali da su lagali i pogrešno me optužili očekujem javnu ispriku ITF-a. U svakom slučaju, bit ću dodatno motiviran u nastavku karijere. Sve što dođe bit će mačji kašalj u odnosu na ovo.

Marin je još pojasnio priču o ozljedi koljena koju je prijavio nakon pobjede u prvom kolu Wimbledona.

- ITF je počeo s pritiskom, a kako me koljeno već tjednima boljelo nisam htio riskirati. Po povratku u Monte Carlo primio sam injekcije i nekoliko dana proveo na štakama. Odvjetnik mi je rekao da bi mi preporučio nastavak igranja u Wimbledonu da smo odmah imali sve dokaze.

Linker
23. rujan 2024 10:29