AFP
ATP MOSKVA

Čilić na korak do trona!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. listopad 2015. 19:05

Tri pobjede protiv prosječnih suparnika bile su dovoljne da se Marin domogne finala i prilike za obranu naslova na Kremlin Cupu

Iz petog pokušaja Marin Čilić stigao je do prvog finala u 2015. godini. Kad već nije išlo nigdje drugdje, prvi je hrvatski reket procvjetao u Moskvi, na jedinom turniru koji je osvojio nakon US Opena 2014. i na kojem će danas od 14 sati moći obraniti naslov.

Tri pobjede protiv prosječnih suparnika bile su dovoljne da se Čilić nađe u borbi za titulu. Nakon Istjomina (ATP 53.) i Kuznjecova (84.), u polufinalu je sa 6-3, 6-1 deklasirao 118. igrača svijeta Jevgenija Donskoja i time "osvetio" Bornu Ćorića. Međugorac je u dva meča ispustio tek sedam gemova pa će u velikom naletu loviti svoju 14. titulu karijere.

U dvoboju s Donskojem servis obojice igrača na početku je bio vrlo siguran. Rus je u prva tri servis-gema izgubio samo dva poena i u korijenu rezao pokušaje našeg tenisača da ga ugrozi. Ipak, pri rezultatu 4-3 Čilić je postao agresivniji i probio štit. Na četvrtoj break lopti dočekao je Donskojevu pogrešku te mu oduzeo servis.

Prelazak u vodstvo dodatno je učvrstio Čilićevo samopouzdanje. U sljedećem je gemu bez ikakvih problema potvrdio prvi set.

U drugom je setu neizvjesnost otklonjena odmah na startu. Kod 1-1 Čilić je opet zaprijetio i preciznim dubokim loptama prošetao suparnika. Donskoj je izdržao pet izjednačenja, no na kraju ga je Marinova dijagonala ulovila na krivoj nozi i novi break bio je u džepu.

Šanse 25-godišnjeg Moskovljanina time su bile pokopane. Nakon što je Čilić u sljedećem gemu spasio break loptu, Donskoj je kapitulirao i treći put. S dvije uzastopne dvostruke pogreške opet je izgubio servis i prvom nositelju širom otvorio vrata finala.

Čilića u njemu čeka puno zahtjevniji izazov jer ide na pobjednika meča između Philippa Kohlschreibera i Roberta Bautiste Aguta, koji se igrao u kasnijem terminu. Potonjeg je u finalu pobijedio prošle godine. Uspije li upisati i osmu uzastopnu pobjedu na Kremlin Cupu, u ATP-jevoj utrci preskočit će Johna Isnera. Time bi zadržao slabašnu nadu da nekom briljantnom serijom u Baselu i Parizu uskoči u posljednji vlak za London…

Linker
19. rujan 2024 00:47