foto: AFP (JL)
SRBIN IPAK FAVORIT

ČILIĆ vs. ĐOKOVIĆ Polufinale US Opena: Marin se uzda u servis, Nole je svestraniji

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 11. rujan 2015. 15:13

Ne postoji usporedba koja bi Marinu Čiliću dala prednost u večerašnjem dvoboju. Kako god okrenete, srpski tenisač ima bolju startnu poziciju, iako postoji jedan element igre za koji se Čilić može uhvatiti i nadati se da će mu donijeti prevagu.

Radi se, naravno, o servisu. Na Novakovoj je strani sve ostalo, od psihološke prednosti do kretanja i bekhenda…

MARIN ČILIĆ VS. NOVAK ĐOKOVIĆ

Servis

1- 0

Početni udarac je Čilićevo najjače oružje, koje mu je proteklih nekoliko godina dodatno dotjerao Goran Ivanišević. Marin na US Openu neprestano ponavlja koliko mu je važan servis. Đoković ima odličan ubačaj prvog servisa, ali ne pogađa toliko asova i ne osvaja toliko “besplatnih” poena.

Retern

0,5 - 0,5

Đokovića su John McEnroe i Andre Agassi svojedobno proglasili najboljim reternerom na svijetu, a zbog njegove fleksibilnosti vrlo mu je teško pronaći “rupu” i zabiti as. No Čilić također odlično vraća i kada pročita nečiji servis, ubada kao osa iz svih oružja.

Forhend

0,5 - 0,5

Čilić ga je u posljednje vrijeme pretvorio u svoje nominalno jače oružje s osnovne crte, na kojem danas osvaja više poena nego bekhendom. Đoković svojim forhendom može diktirati igru protiv svakog suparnika, u pitanju je moćno oružje kojim se može i braniti i napadati.

Bekhend

0 - 1

Đokovićev dvoručni bekhend najbolji je i najprecizniji na svijetu i njime može realizirati sve što poželi, od napada do kontranapada i pasinga. Čilić se prije više oslanjao na bekhend nego danas. Tehnički je vrlo dotjeran, ali kada nije potpuno “in”, može ući u seriju pogrešaka.

Igra na mreži

0,5 - 0,5

Ni jedan ni drugi nisu “ljubitelji mreže”, iako je Goran natjerao Čilića da više izlazi naprijed, baš kao i Đokovića njegov trener Boris Becker. Novak je od 2012. počeo više raditi na volejima, ali i dalje se radije drži crte. Čilić je popravio igru servis-volej, što se vidi i na ovom turniru.

Kretanje

0 - 1

Element u kojem je Đoković (opet) najbolji na svijetu. Čilić se kreće solidno za svoju visinu, ali Novakov rad nogu je gotovo savršen. Klizanjem na unutarnjem rubu tenisice hvata “nemoguće” lopte, što mogu samo rijetki igrači. Izgubljena lopta mu je nepoznata kategorija.

Mentalna čvrstina

0 - 1

Velika početna prednost za Đokovića. Prijašnji mečevi potvrda su da je 28-godišnji Beograđanin penicilin za našeg igrača. Koliko god Čilić bio opušten uoči ovog okršaja, teret od 13 poraza u 13 mečeva nije lako odbaciti. Za njega je Novak još uvijek nepobjediv.

UKUPNO:

2,5 - 4,5

Linker
23. rujan 2024 20:22