HALLE, GERMANY - JUNE 17: Borna Coric from Croatia serves in his match against Tomas Berdych of Czech Republic during day three of the Gerry Weber Open at Gerry Weber Stadium on June 17, 2015 in Halle, Germany. (Photo by Thomas Starke/Bongarts/Getty Images)
 Thomas Starke / 2015 Getty Images
UOČI WIMBLEDONA

Ćorić: 'Usporedbe s Đokovićem nisu pritisak, to znači da dobro radim'

'Pomirio sam se s činjenicom da neću moći izaći bez da me netko ne poslika ili ne uleti. To ej normalno, pokušavam se s time nositi najbolje što mogu'
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. lipanj 2015. 17:13

Bornu Ćorića još samo sati dijele od premijernog nastupa na Wimbledonu. Prošle godine, još kao maloljetnik, došao je u London kao 243. igrač svijeta i ispao u prvom kolu kvalifikacija. U međuvremenu se pobjedama protiv Nadala i Murrayja katapultirao u orbitu, osvojio ATP-jevu nagradu „Zvijezda budućnosti“ i debelo podcrtao svoje ime u teniskom svijetu.

Godinu dana kasnije, Ćorić u Wimbledon stiže kao 39. na svijetu, s tri Grand Slam pobjede u džepu (US Open, Roland Garros) i zaglušujućom bukom velikih očekivanja. Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Goran Ivanišević i John McEnroe dio je velikana koji su proteklih mjeseci prognozirali da će Borna ubrzo stanovati u samom vrhu.

U telefonskom razgovoru za Jutarnji, Ćorić je iz Londona iznio svoja očekivanja uoči Wimbledona, komentirao rad s novim trenerom Thomasom Johanssonom i otkrio ciljeve u nastavku sezone.

Stahovski baš voli travu

Ždrijeb vam je u prvom kolu dodijelio Sergija Stahovskog. Igrali ste već dvaput ove godine, što očekivati ovaj put?

- Definitivno težak meč. Stahovskij se jako dobro snalazi na travi, mislim da mu je to najdraža podloga. Kada smo igrali u Bukureštu, cijeli meč je forsirao igru servis-mreža, a to je bilo na sporoj zemlji. Očito je da voli brze podloge. Ja nisam u nekoj prebajnoj formi, još k tome na travi imam problema s kretanjem, ali svaki dan osjećam da mi je igra bolja i znam da ću dati sve od sebe. Ne mogu ništa pretjerano najavljivati, puno toga ovisit će o danu i trenutku.

Prvi put ste u glavnom ždrijebu Wimbledona. Ne preferirate travu, ali ipak je to poseban turnir, pogotovo za nas Hrvate…

- Nije tajna da mi trava nije omiljena podloga. Morat ću se priviknuti i naučiti igrati na njoj, što dolazi s vremenom. Dosad na njoj nisam imao puno mečeva pa je i normalno da se mučim. Pokušavam iskoristiti svaki dvoboj i s godinama ću na travi biti sve bolji i bolji. Što se Wimbledona tiče, to jedan od najvećih turnira, ako ne i najveći. Igrati na njemu sigurno će biti poseban osjećaj.

Vaš je cilj za ovu godinu bio ući u Top 50, a već sada ste probili Top 40. Nameće se pitanje - koji je cilj za drugu polovicu sezone?

- Praktički isti, znači zadržati poziciju oko 40. ili 45. mjesta. Imam za obraniti više od 400 bodova, što neće biti lagano budući da se uglavnom radi o ATP turnirima. Ako me ždrijeb ne potrefi, moglo bi biti komplicirano, jer kada nisi nositelj možeš naletjeti na Federera već u prvom kolu. Zato je važno ući među 32, a meni fali još dosta bodova da budem među nositeljima. I sami znate koliko to pomaže, dva kola su vam praktički zagarantirana. A ako odigram jedan turnir kao lani Basel, sigurno je da će se i apetiti povećati. Ako Bog da, možda mi se poklopi baš u Umagu.

Strani mediji na tjednoj bazi najavljuju vaš uspon na vrh, kažu da ste „next big thing“, povlače paralele s Đokovićem… Koliko vas sve to psihički opterećuje?

- Zapravo i ne toliko. Lijepo je svaki dan slušati da te uspoređuju s prvim igračem svijeta, čovjekom koji trenutno vlada tenisom. Jako mi gode te usporedbe, ali ne povećavaju pritisak. I sam Novak je nakon jednog meča komentirao da pritisak samo znači da ste na dobrom putu i da radite dobre rezultate.

Uzeo Novakov forhend

Da možete sada preuzeti jedan element iz Novakove igre, što bi to bilo?

- Dobro pitanje… Mislim da forhend. Na njemu moram dosta raditi, a s bekhendom sam već jako zadovoljan.

Nedavno ste promijenili trenera. Što je drugačije na treninzima otkad je Thomas Johansson naslijedio Željka Krajana?

- Ovo nam je treći ili četvrti zajednički turnir pa se još uvijek uhodavamo, ali već sada vidim da mi se jako sviđa njegov način rada. Thomas je vrhunski trener, brzo smo se sprijateljili i odlično funkcioniramo zajedno. Jedini 'bad luck' je što još nismo imali dovoljno slobodnih dana da detaljnije poradimo na udarcima, no i to će doći uskoro.

Ne smijem izgubiti gard

Na kojem će segmentu igre Johansson posebno inzistirati?

- Definitivno na servisu. Sa svojom visinom, težinom i pokretima, morao bih imati puno više varijacija na servisu nego što trenutno imam. Naglasak će biti i na volejima, na agresivnosti, a opet ne smijem izgubiti bazičnu igru, onaj svoj gard u kojem 'kopam', branim se, gdje sam svoj i gdje se osjećam najsigurnije. Pri toj strategiji ću uvijek ostati, sve ostalo će biti samo nadogradnja.

Često pričate o samopouzdanju, je li to, uz talent, najveći razlog što ste se već s 18 godina probili tako visoko?

- Ne bih rekao čak ni da je talent prvi faktor. Mislim da su najveći ipak rad i maksimalna usredotočenost na tenis u posljednje dvije godine. Kako na terenu, tako i izvan njega. Na treninzima uvijek dajem maksimum i to mi se počelo isplaćivati. Za odlazak na sljedeću stepenicu trebat će sve to podići na viši level, no samopouzdanje mi je sigurno pomoglo da dođem dovde. To nije lagano, ali morate vjerovati da je moguće probiti se.

Koliko su pobjede protiv Nadala i Murrayja pomogle da bez respekta igrate protiv bolje rangiranih igrača?

- Jako, jako puno. Pokazao sam sebi i drugima da se mogu nadigravati s igračima iz Top 5 ili Top 10 i da ih mogu dobiti. Jednom se može pobijediti bilo koga, ali pitanje je možeš li zadržati tu igru na nekoj konstanti. Da bih odigrao dobar meč protiv Top 20 igrača, u kojem neće odlučivati jedna ili dvije lopte, zasad još uvijek moram ići iznad svojih mogućnosti. Ali korak po korak i s vremenom ću steći i tu sigurnost.

Ne mogu bez uleta

Prošla je godina dana otkako ste ozbiljno zakoračili na Tour. U čemu se vaš život otada najviše promijenio?

- U smislu putovanja nije, jer sam i prije puno putovao, izvan Zagreba sam godišnje bio 45 tjedana. Promijenio se što se tiče medijskih i sponzorskih obaveza, ali znao sam da će postati napornije. Pomirio sam se s činjenicom da neću moći izaći bez da me netko ne poslika ili ne uleti. Prihvaćam to kao posve normalnu stvar i pokušavam se nositi s njom najbolje što mogu, uživati tamo gdje se može uživati. Nekada bih najradije ostao doma ili otišao s prijateljima na kavu, no to je dio posla koji se naprosto mora odraditi, kao pranje zuba. Tu nema hoću ili neću.

Tko je prvi favorit Wimbledona?

- Definitivno Đoković. Brani naslov i u nevjerojatnoj je formi. Odmah iza njega je Federer, koji na travi igra sjajno i opet će biti motiviran.

Nije zabavno igrati s Ivom, ali je odlično iskustvo

Nedavno smo u Bukureštu vidjeli okršaj najstarijeg i tada najmlađeg igrača u Top 100. Kako je bilo igrati protiv Ive Karlovića?

- Nije bilo prezabavno. Imao je oko 80 posto prvog servisa i odigrao odličan meč. Na njegov servis nisam praktički ništa mogao učiniti. To me stvarno mučilo, pogotovo u drugom i trećem setu, no barem sam osjetio kako je reternirati protiv jednog od najboljeg servera na svijetu. To je odlično iskustvo.

Nadal je bio iznimka, a ne pravilo

Za manje od mjesec dana gledat ćemo vas u Umagu, veselite li se povratku pred domaću publiku?

- Itekako. Umag je definitivno moj najdraži turnir. Prošle je godine atmosfera bila fantastična, uživao sam svih sedam dana. Imam četvrtfinale za obraniti i potrudit ću se da to učinim.

Sada će očekivanja biti malo veća…

- To je normalno i neću bježati od njih. Znam da su uvjeti totalno drugačiji i da javnost od mene očekuje rezultat. S druge strane, imam samo 18 godina i svjestan sam da to mora ići postepeno. Ne treba očekivati da ću baš na svakom turniru napraviti nešto fenomenalno i pobijediti Nadala…

Linker
22. rujan 2024 01:09