PAUL CROCK Afp
TEŠKO RAZDOBLJE

Čudesan Donnin povratak: ‘Sumnjala sam da ću se ikad vratiti na onu razinu, htjela objaviti kraj sezone‘

Osječka tenisačica na idealan je način osvajanjem turnira u Courmayeru zaključila turbulentnu sezonu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. studeni 2021. 11:37

Nije bitno kako počneš, nego kako završiš. Doduše, Donna Vekić je dobro započela ovu sezonu sa svojim najboljim rezultatom na Australian Openu (osmina finala, poraz od kasnije finalistice Jennifer Brady), ali i uz ozljedu desnog koljena, što ju je odvelo na operacijski stol u Baselu.

Odmor u Monte Carlu

Oporavak se odužio, tri i pol mjeseca je pauzirala s WTA Toura, a kad se vratila sreća je baš nije ljubila na najvećim turnirima. Iako će ona reći, “ždrijeb je relativan pojam”, nije baš svejedno kad u prvom povratničkom meču u Roland Garrosu za suparnicu izvučeš Karolinu Pliškovu. Ili kad u Wimbledonu nakon što prođeš Anastaziju Potapovu, opet naletiš na Karolinu Pliškovu.

Na kraju je došao i US Open, te Garbine Muguruza za protivnicu na startu. Iako je odigrala izuzetno kvalitetan meč, pala je u dva tie-breaka. Logično je da nakon toga izgubiš samopouzdanje i počneš sumnjati u svoje sposobnosti. Na to se nadovezalo ispadanje iz Top 100, po prvi put od prosinca 2016. godine. Što bi se reklo, bio je to “low point” jedne teške sezone.

U tom trenutku sigurno nije mogla zamisliti da će u Courmayeuru, na svom posljednjem turniru otići do kraja u impresivnom stilu, s pet pobjeda bez izgubljenog seta. A upravo se to dogodilo, treća njena titula na WTA Touru stigla je nakon četiri i pol godine posta. Kao melem na ranu, kao ohrabrenje za 2022. godinu.

image
ROB PRANGE Dppi Via Afp

- Dobro sam, dobro - javila nam se iz Monte Carla, gdje će sljedećih nekoliko dana obaviti neke preglede prije nego si priušti malo odmora.

Samo dobro?

- Zapravo, jako dobro - ispravila se.

Sve će doći na svoje

- Iza mene je dosta emotivna godina. Još od početka s dobrim igrama na Australian Openu, ali, nažalost, i s tom ozljedom što me bacilo unatrag. Na kraju se dogodio ovaj Courmayeur, svi smo bili sretni i lijepo je na ovakav način završiti sezonu. Lijepo je i da se poklopilo da je istog dana Marin Čilić pobijedio u Sankt Peterburgu. Drago mi je zbog njega, veliki dan za hrvatski tenis.

Kad se u Baselu podvrgnula operaciji desnog koljena, prve prognoze su bile da bi mogla biti spremna za početak sezone na zemlji. Dakle, negdje od sredine travnja. No, nije tako bilo, čekala je sve do Roland Garrosa.

- Oporavak je bio dosta dugačak, kompliciran, postojala je mogućnost da ne igram čak šest mjeseci i ja to nisam htjela prihvatiti. Tako da sam se odlučila vratiti na teren ne u potpunosti oporavljena. Praktički sam se u isto vrijeme nastavljala s rehabilitacijom. A što se tiče protivnica na Grand Slam turnirima, nema veze, sve će to jednog dana doći na svoje.

Courmayeur je osim velike sreće donio i veliko olakšanje.

- Istina, jer počela sam sumnjati da ću se ikada vratiti na prijašnju razinu tenisa, ono kako sam igrala prije operacije. Takvih trenutaka je tijekom sezone bilo dosta, prava je sreća da oko sebe imam ljude koji nikada nisu prestali vjerovati u mene i koji su stalno bili podrška. Bez njih to ne bih uspjela prebroditi.

Najteže je podnijela poraz od Muguruze u New Yorku, u tom trenutku je odlučila raskinuti suradnju s francuskim trenerom Samom Sumykom.

- Vrlo teško razdoblje, nije lako slušati da je prava šteta da smo morale igrati u 1. kolu, jer po kvaliteti to nije bio meč za 1. kolo. Ali, što ja imam od toga? Jako me pogodilo. Osim toga, koljeno me i dalje boljelo, prekinula sam sa Sumykom i htjela sam već tada završiti sezonu. Srećom, moj tim me odgovorio, nastavila sam igrati i sve se vratilo u Courmayeuru.

image
ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia

Kutanjac novi trener

Mogla bi se tamo vratiti na zimovanje, malo skijanja i tako to.

- Jednog dana kad završim karijeru, to će svakako doći u obzir, ali s ovom ozljedom koljena za sada ne dolazi u obzir - nasmijala se.

- Ali da je ispalo fantastično, jest. Igrali smo na 1300 metara nadmorske visine i za moj tenis je to bilo idealno. Pogotovo za servis, lakše sam osvajala gemove na svom servisu. To mi je jako puno pomoglo.

Inače, nakon US Opena je njen trener postao Luka Kutanjac, rješenje je pronađeno u suradnji s njenim menadžerom Ivanom Ljubičićem. Provjereno rješenje.

- Najvažnije mi je početak priprema dočekati sto posto spremna i zdrava. Tek nakon obavljenih pregleda ćemo napraviti plan za pripreme i sve ostalo. Znam da je sve moguće kad si zdrav, WTA Tour je prepun iznenađenja. Ja još ne znam svoje granice, svoje limite i mislim da je to dobro. Vjerujem da se relativno brzo mogu vratiti među dvadeset najboljih tenisačica svijeta, a onda ćemo vidjeti.

Linker
17. travanj 2024 07:12