KELLY DEFINA/AFP/PROFIMEDIA
JE LI TEST LAŽIRAN?

Der Spiegel objavio nove dokaze koji bacaju sumnju na Đokovićevu potvrdu! Ova saznanja otvaraju brojna pitanja

Nijemci su nastavili kopati po slučaju koji je privukao pozornost čitavog svijeta
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. siječanj 2022. 20:08

Novak Đoković je ušao u Australiju kako bi nastupio na Australian Openu, ali onda je nastala cijela drama. Viza mu je, usprkos testu koji tvrdi da je prebolio koronu, ukinuta pa vraćena sudskim putem nakon nekoliko dana, ali ni tu nije sve stalo. Ministar imigracije ju još uvijek može povući i tako mu uništiti priliku da zaigra na omiljenom Grand Slamu.

Sada se secira sve oko slučaja srpskog tenisača, a upitna je i ispravnost njegove covid potvrde, odnosno testiranja. Najnoviji dokaz da nešto nije u redu s potvrdom srpskog tenisača donosi njemački Der Spiegel.

U dokumentaciji Zavoda za javno zdravstvo Srbije piše kako je Đoković PCR test napravio 16. prosinca u 13:05, a taj je test sedam sati kasnije pokazao da je pozitivan na koronavirus. Ipak, njemački list navodi da je sporno to što je u digitalnoj oznaci taj njegov pozitivni rezultat upisan tek 26. prosinca u 14:21, a ta bi se oznaka trebala unijeti nekoliko minuta nakon što stignu rezultati.

Đokovićevi odvjetnici su pak predočili dva testa, onaj pozitivni iz 16. prosinca i negativni odrađen 22. prosinca, i na temelju njih ishodovali vizu za prvog tenisača svijeta. Taj drugi, negativni test, je napravljen 22. prosinca i isti da je označen i digitalnom oznakom.

Spiegel je do ovih otkrića došao kada je skenirao QR kod potvrde o pozitivnom testu na kojoj piše 16. prosinca. Kada su novinari skenirali taj test, ispalo je da je bio negativan što pobija tvrdnje kako je Đoković tada bio zaražen. Ipak, nakon samo nekoliko sati i ponovnog skena, isti je test bio pozitivan.

Nisu to jedine rupe u Đokovićevoj priči. U Srbiji se za svaki test dodjeljuje novi identifikacijski broj. Broj Đokovićevog pozitivnog testa koji je, kako tvrde iz njegovog tima, napravljen 16. prosinca je 7371999, dok je broj negativnog testa od 22. prosinca za 50.000 manji.

Naravno, brojevi idu jedan za drugim pa bi taj broj trebao biti puno veći. Tako je prema nalazima njemačkih IT stručnjaka koji su angažirani od strane Spiegela dokazano kako je negativan test proveden i unesen u bazu prije pozitivnog, a ne obrnuto kako je trebalo biti i kako tvrde iz Srbije.

Između 22. i 26. prosinca je u Srbiji napravljeno upravo 50.000 testova što odgovara baš toj razlici u Đokovićevim testovima. Der Spiegel na temelju svega toga zaključuje kako je pozitivan test najvjerojatnije unesen naknadno, 26. prosinca, a ne 16. kada je morao biti.

Nijemci tako pišu kako nova saznanja otvaraju i brojna nova pitanja. Znači li to da je Đoković bio pozitivan kasnije nego što tvrdi? Jesu li testovima manipulirali na drugi način? Kako objasniti da je digitalna verzija pokazala negativan test od 10. siječnja? Na sva ova pitanja odgovore moraju dati Đoković i njegov tim, ali i nadležne srpske zdravstvene institucije, zaključuju Nijemci.

Linker
02. kolovoz 2022 09:57