UK SPORTS PICS LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Kraj za legendu

‘Div sa Šalate‘ u emotivnom oproštajnom pismu dao je do znanja zašto je poseban

Četvrt stoljeća držao se u društvu najboljih, bio je jedinstvena i omiljena pojava u svijetu tenisa
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. veljača 2024. 23:09

Došao je i taj dan, sad je i službeno - Ivo Karlović oprostio se od tenisa. "Div sa Šalate", "Doktor Ivo" objesio je rekete o klin i odsad će ih iz svoje opreme vaditi samo kada s prijateljima bude održavao formu ili obilazio ekshibicijske turnire. Pomalo nestvarno zvuči, od tenisa se oprostio čovjek čije se ime prvi put na ATP listi pojavilo još davne 1997., otišao je tenisač koji je trajao gotovo četvrt stoljeća. Posljednji meč odigrao je 2021. u Indian Wellsu, kada je u 2. kolu kvalifikacija poražen od Kolumbijca Gomeza. Nije Karlovića bilo neko vrijeme na turnirima, nije se "izlagao" u javnosti, ponašao se u skladu s najavom da se neće službeno opraštati; učinio je to preko društvene mreže emotivnim obraćanjem:

Zahvala na podršci

- Dragi prijatelji, nadam se da će vas ovaj post sve zateći dobrog raspoloženja i sa snažnim bekhendom! Neki od vas primijetili su da je prošlo dosta vremena otkako sam igrao, i mnogi su me pitali hoću li se i kada vratiti. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim pismom želim objaviti povlačenje... Nakon što se zahvalio onima koji su ga pratili, Karlović je ovako zaključio "oproštajno pismo": - Svima vama koji ste bili navijači... hvala što ste bili dio mojeg putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo. Ostat ću blizak tenisu i pokušati podijeliti svoje znanje i sva iskustva s novim generacijama. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam. Živjeli, dr. Ivo.

image
WILLIAM WEST Afp

Najviši čovjek na "touru" s 211 cm, koliko ima i Opelka (Isner, 208, Janowicz 204...) četvrt stoljeća držao se u društvu najboljih, iako je, kako je rekao, "došao iz izuzetno skromnih početaka", bio je jedinstvena i omiljena pojava u svijetu tenisa. Najviši je renking ostvario 2008., kada je bio 14., a ukupno je 44 tjedna proveo u društvu "top 20". Među "velike dečke" umiješao se pobjedom u 1. kolu Wimbledona 2003. protiv branitelja naslova Hewitta. Put prema vrhu ipak je bio spor i trnovit pa je dvije godine kasnije, tada već kao 26-godišnjak, Karlović prvi put ušao u ATP finale, i to na travi Queen‘s Cluba, gdje ga je pobijedio Roddick.

- Najubojitije oružje u tenisu je servis Ive Karlovića, komplimentirao mu je tada pobjednik, a ta konstatacija "drži vodu".

Karlović je u Davis Cupu 2009. protiv Štepaneka zabio svjetski rekord od 78 asova, koji bi stajao i danas da Isner i Mahut u Wimbledonu nisu igrali do 70-68. Karlović je dugo bio i vlasnik rekorda prema brzini servisa od 251 km/h, kao i rekorder prema ukupnom broju asova, čime je tada "prebio" Ivaniševićev rekord.

Na kraju, na Karlovićevom "kontu" stoji brojka od 13.728 asova. Njegov "dvojnik" Isner nadmašio ga je, no Karlović je ostao bolji prema prosjeku od 19.8 po meču (Isner 18.5).

Zanimljiv put

Ako se 1997. pojavio na teniskoj karti svijeta, najbolja godina u karijeri došla je tek nakon punog desetljeća - 2007., kada je osvojio čak tri naslova, i te je godine jedini uz Federera u toj godini pobijedio na sve tri podloge. Na zemlji je u Houstonu nadvisio Zabaletu, zatim na travi Nottinghama Wawrinku, i na tvrdoj podlozi u Stockholmu Johanssona. Niz osvojenih turnira nastavio je obranom Nottinghama. Pet godina čekao je iduću titulu u Kolumbiji, pa je 2015. osvojio Delray Beach i 2016. posljednje dvije titule u Newportu i Los Cabosu. S reprezentacijom je osvojio prvi hrvatski Davis Cup.

- Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru... Želio bih zahvaliti svima koji su bili uključeni i pridonijeli mojem razvoju. Bez vas ovo sretno putovanje ne bi bilo moguće...

Linker
27. travanj 2024 05:16