SARAH STIER Getty Images Via Afp
BORNA GOJO ZA SN

‘Đoković je najbolji u povijesti! A iskreno, najteže mi je tog dana bilo vidjeti Gorana Ivaniševića...‘

Nakon sjajnih nastupa na US Openu, 25-godišnji tenisač iznio je svježe dojmove, ali i buduće ciljeve
Piše: Andro PolićObjavljeno: 08. rujan 2023. 22:01

New York-Dubrava-Gripe. Kroz naizgled nesvakidašnju rutu - od „Velike jabuke“, preko istoka Zagreba, do rodnog Splita - posljednjih je dana prošao Borna Gojo. Na prvoj postaji režirao je deset dana za pamćenje, preskočivši tri kola kvalifikacija za US Open, a zatim i tri suparnika u glavnom dijelu turnira. Druga stanica bila mu je tek svojevrsno odmorište, na kojemu je odradio teniski mini-sparing s klincima. Konačno odredište, na koje je stigao u petak, u fokusu teniske javnosti bit će od 12. do 17. rujna, kada će dvorana Gripe ugostiti jedan od četiri turnira prvog kruga završnice Davis Cupa.

Bornu smo uhvatili na drugoj lokaciji, na koju je stigao kao prava zvijezda. Strpljivo su djeca, mahom osnovnoškolci, čekala u redu kako bi izmijenila pokoji forhend ili bekhend s 25-godišnjim Splićaninom. S obzirom na to kako je on u teniske vode uplovio tek s 12 i pol godina, tvrdi nam kako nadolazeći dragulji - u odnosu na njega - imaju „pole position“.

- Mogu reći da su puno bolji nego što sam ja bio u njihovim godinama (smijeh). Ako to stvarno vole, neka vjeruju u sebe i moraju znati da nije „smak svijeta“ ako zapnu. Ne mora svatko s 18 godina pokazivati veliki potencijal i talent, ima i drugih puteva, preko škole i koledža… - priča nam dobro raspoloženi Borna.

image
RONALD GORSIC Cropix

U noći s prošle nedjelje na ponedjeljak, po hrvatskom vremenu, izašao je na najveći teniski stadion svijeta, Arthur Ashe, a s druge strane terena stajao je Novak Đoković. Vlasnik rekordne 23 Grand Slam titule opravdao je ulogu favorita, ali hrvatski predstavnik s američkih se terena vratio itekako zadovoljan.

- Ne mogu reći da su se dojmovi već slegli, ali naravno da mi je drago što sam napokon uspio pokazati na nekoj većoj pozornici da mogu igrati s najboljima. No, sad sam se već okrenuo Davis Cupu, to nas čeka idući tjedan i to mi je sada u glavnom fokusu. Stadion u New Yorku? Odlično iskustvo, to mi je i velik poticaj za dalje jer se jedva čekam vratiti u neku takvu priliku kao što je bila ova.

Što niže moguće

Osim što je dogurao do osmine finala na Grand Slamu, Borna je na konačno probio barijeru i ugazio u društvo 100 najboljih tenisača svijeta. U pohod na US Openu krenuo je kao 105. igrač svijeta, a trenutačno stanje na ATP listi garantira mu 76. mjesto od ponedjeljka.

- Onako, zadovoljavajuće je. Mogu reći - napokon. Dokazao sam sebi da mogu, nakon puno mjeseci provedenih na 102., 103. mjestu… Međutim, nikada mi nije bio cilj ući samo među najboljih 100, moji ciljevi su uvijek veći i nadam se da ću ih uspjeti ostvariti u budućnosti. Za ovu godinu bih zacrtao cilj da se probam „spustiti“ što više mogu, da ne gubim previše bodova. Volio bih završiti godinu što bliže 50. ili 60. mjestu, što niže moguće, ali vidjet ćemo.

Jasno, meč s Đokovićem može se gledati i kao svojevrsna nagrada. Priznanje za trud, upornost, rad… Iako sa srpskim tenisačem nije puno pričao nakon meča, nešto duži razgovor imao je s jednim dobro nam poznatim licem.

- Nisam pričao s Novakom nakon meča, ali znamo se otprije. Na mreži smo čestitali jedan drugome. On je najbolji u povijesti i želim mu svu sreću. Goran? Da, popričali smo nakon meča. Iskreno, to mi je bilo možda i najteže na tom meču, vidjeti Gorana, onako, u suprotnom „boxu“, s obzirom na to da je on i neki razlog zašto sam počeo igrati tenis. Bio je stvarno odličan, pomogao mi je i ranije taj tjedan i veliko mu hvala na tome. Što mi je rekao nakon meča? Dao mi je neke savjete za budućnost, nešto što je on vidio u meču. I inače, uvijek se družimo kada se vidimo na turnirima - kaže nam Gojo, uputivši ponovno zahvalu Ivaniševiću.

image

Novak Đoković i Borna Gojo

SARAH STIER Getty Images Via Afp

"Želim mu da bude prvi na svijetu"

Nakon što smo ukratko sabrali dojmove s američkog tla, okrenuli smo se nadolazećim izazovima. Hrvatska reprezentacija u Splitu će odmjeriti snage sa SAD-om (srijeda), Finskom (petak) i Nizozemskom (nedjelja). S obzirom na to kako je Borna Ćorić, 23. igrač svijeta, otkazao nastup zbog problema s ozljedama, njegov imenjak će kao prvi reket reprezentacije povesti ostale izabranike Vedrana Martića prema lovu na daljnju fazu natjecanja. Rođenom Splićaninu ne treba veći motiv od samog poprišta bitke…

- Naravno da se veselim. Nadam se punim tribinama, to je moj grad. Ja sam uvijek bio veliki lokalpatriot, ali i patriot. To je poseban osjećaj i jedva čekam. Spremni smo i dat ćemo sve od sebe za prolaz.

image

Vedran Martić i Borna Gojo

RONALD GORSIC Cropix

Uz Goju, Hrvatsku će u turnir u Splitu tako povesti tri domaća, splitska reketa u singlu. Drugi igrač u pojedinačnoj konkurenciji bit će Dino Prižmić, a treći Duje Ajduković. Naravno, tu je i Mate Pavić u parovima. Posebno upečatljive rezultate posljednjih tjedana bilježi aktualni pobjednik juniorskog Roland Garrosa. Prižmić piše sve veće uspjehe, a velike brojke uz njegovo ime na listi naglo se „tope“.

- Dino pokazuje da je igrač budućnosti. Bit će bitan kotačić i reprezentacije i hrvatskog tenisa. Spušta se jako brzo na listi, želim mu da sto prije uđe među 100 najboljih. Teško je prognozirati nečiju granicu i krajnji domet, ali ono što sam vidio i ono što znam, on je vrlo profesionalan, super dečko i igra odlično. U konačnici, želim mu da bude prvi na svijetu - rekao je Gojo.

Osim po sjajnim nastupima u SAD-u, Borna je posebno pamtljiv bio i po novom imidžu. Uobičajeno tamniju boju kose zamijenio je plavom, a u samom kraju razgovora morali smo se dotaknuti i tog detalja. Bez puno oklijevanja, upitali smo ga dokad planira biti „plavuša“?

- E, to je dobro pitanje (smijeh). Ne znam ti iskreno na to odgovoriti, zasad ostaje, dok ide, ide… - zaključio je u vedrom tonu naš sugovornik.

image
RONALD GORSIC Cropix

Linker
27. travanj 2024 12:39