ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia
NA PUTU PREMA BESMRTNOSTI

Đoković kroči stazom nedodirljivih: New York će za Srbina biti ‘šetnja‘, tamo ga čeka samo jedna prava opasnost

Novaku Đokoviću će biti dovoljna pobjeda u 1. kolu ovogodišnjeg US Opena da bi se vratio na “jedinicu”
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 14:32

Nakon dvije godine Novak Đoković će opet biti u New Yorku, a na četvrti Grand Slam turnir sezone dolazi kao apsolutni favorit bez obzira na to što je u mladom Španjolcu Carlosu Alcarazu dobio više nego dostojnog suparnike. To je uostalom Španjolac i dokazao na najvećem svjetskom turniru, u Wimbledonu. Dugo je Đokoviću trebalo da prihvati i preboli taj poraz, iako je bio prilično skroman u svom nastupu nakon poraza, ali je posve jasno da mu je upravo Wimbledon uzeo sve ove godine. Pa i realnu mogućnost u utrci za Grand Slamom nakon što je bio na pola puta s osvojenim Australian Openom i Roland Garrosom.

Utrka u dvoje

Dugo se ove godine raspravljalo o mogućnostima povratka Rafaela Nadala koji je u drugom kolu Australian Opena izgubio gotovo bez otpora od Amerikanca MacKenzieja McDonalda i od tog trenutka započeo veliku stanku koja i nadalje traje. Nije ga bilo ni na njegovom omiljenom Roland Garrosu. Tako je situacija postala zapravo idealna za Novaka Đokovića koji je istina sve bliže kraju karijere, ali s 36 godina još uvijek gura žestoko i dovoljno dobro da bi osvojio dva od tri Grand Slam turnira i igrao finale Wimbledona. Odmorio se i vratio kao pobjednik trijumfom u Cincinnatiju koji mu je bio 39. naslov Masters 1000 kategorije, na US Openu će ići u lov na 24. Grand Slam naslov s kojim bi se najvjerojatnije za jedno dulje vrijeme ili zauvijek oslobodio sjene Nadala jer o Rogeru Federeru ne mora više razmišljati.

image
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

I tako će utrka na US Openu biti utrka u dvoje. Iako i u tenisu, vidjeli smo to puno puta, nema nepobjedivih pa to nije bio ni Đoković u finalu Wimbledona. No, teško je pronaći prave suparnike za Srbina i Alcaraza, koji čvrsto drže svoje pozicije u svijetu tenisa dok se u posljednje vrijeme mijenjaju na broju 1. Tako će Novaku Đokoviću biti dovoljna pobjeda u 1. kolu ovogodišnjeg US Opena da bi se vratio na “jedinicu” jer Alcaraz neće moći ove godine na US Openu osvajati, već samo braniti poene.
Malo tko je očekivao da bi se situacija u muškom tenisu mogla na takav način zavrtjeti i da netko toliko mlad kao Alcaraz može do vrha i na vrhu trajati, ali Alcaraz je u tome uspio. Valjda i na njihov tipični način jer i Nadal je znao govoriti da Španjolci imaju pristup u kojem će dopustiti sve osim poraza, a tako se ponaša i Alcaraz. On je realno i u ovom trenutku jedina opasnost za Novaka Đokovića, a ždrijeb ovogodišnjeg US Opena je to i potvrdio.

Taj ždrijeb je poprilično pomazio Đokovića jer u njegovom dijelu ždrijeba ili još bolje u njegovoj četvrtini je čak pet kvalifikanata, dok bi trebalo bi duboko pogledati po ždrijebu da bi se pronašlo prvog ozbiljnijeg suparnika, Grka Stefanosa Tsitsipasa. I dok će za Novaka Đokovića dobar dio turnira biti uglavnom šetnja, u dijelu ždrijeba gdje je Alcaraz puno je više ozbiljnijih tenisača i ozbiljnijih protivnika. No, priča tenisa je uvijek ista, dobar si onoliko koliko ti je dobar posljednji rezultat. A Đokovićev posljednji rezultat u Cincinnatiju sugerira da se oporavio od frustracija koje su ga držale nakon finala Wimbledona iako o nekim slabostima nije bio spreman govoriti.

image
USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

I zato će priča ovogodišnjeg US Opena vjerojatno biti priča o Novaku Đokoviću i Carlosu Alcarazu, ali toliko dugo dok je Đoković još uvijek negdje iza ugla nitko od mlađih, nadolazećih i potentnih nema pravo osjećati se lagodno.

Hrvatski tenis u posljednje vrijeme nema previše ni rezultata ni uspjeha. Marin Čilić je nakon kratkotrajnog povratka u Umagu nastavio niz propuštenih turnira pa ga tako neće biti ni do kraja američke turneje, a hoće li se vratiti na turnirima koji slijede u Kini, u Pekingu i Šangaju, vrijeme će pokazati. Jedino je izvjesno da ove godine neće moći pomoći u Davis Cupu i neće ga biti u Splitu gdje je Hrvatska domaćin skupine u kojoj će biti Amerikanci, Nizozemci i Finci.

Ćorić vs. Baez, drugi čin

To će, naravno, gurnuti u prvi plan Bornu Ćorića, koji nije imao previše uspjeha posljednjih tjedana, ali je na prošlotjednom turniru u Sjevernoj Karolini došao do polufinala i nakon tri sata i 49 minuta izgubio od Argentinca Sebastiana Baeza. Još jedan od onih Argentinaca koji je izronio u posljednje vrijeme i ostvario nekoliko zapaženih rezultata, a zanimljivo, Baezu je sve krenulo kad je prije dvije ili tri godine osvojio Challenger u Zagrebu. Ćorić je dobar dio polufinalnog dvoboja lovio set i break viška Argentinca i dobio drugi set u tie-breaku, ali je kod 3:3 u trećem opet izgubio servis, vratio se do tie-breaka, no nakon 2:2 je posljednjih pet poena u meču dobio Argentinac. Bio je to njihov prvi međusobni dvoboj, a na novi neće morati dugo čekati jer će voljom ždrijeba na US Openu igrati međusobno u 1. kolu. Prilika Ćoriću za uzvrat, ali i prilika Argentincu da nastavi uspješnu ovogodišnju sezonu u kojoj je prije Winston-Salema, gdje je za treći naslov ove sezone u finalu dobio Čeha Jirija Lehečku, osvajao titule u Cordobi i Kitzbühelu.

Linker
03. svibanj 2024 20:42