Federer, Nadal, Murry i Đoković (2008. godina)

 STF Afp
PRVI PUT NA ISTOJ STRANI

Đoković oduševljen: ‘Pridružuju mi se Federer, Nadal..., ovo je jedinstven trenutak u povijesti našeg sporta!‘

‘Nisam mogao ni zamisliti da ću ove četiri ikone našeg sporta imati u istoj momčadi‘.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. srpanj 2022. 09:44

Kakva će to teniska poslastica biti!

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Murray igrat će zajedno za momčad Europe na nadolazećem Laver Cupu, natjecanju na kojem će odmjeriti snage s ostatkom svijeta. Uglavnom je zapravo tako i inače izgledalo na teniskim terenima u posljednjih skoro 20 godina,

Prvi je to puta da će četvorica tenisača, koja su obilježila posljednja dva desetljeća, ali zapravo i cijelu povijest svjetskog tenisa, igrati zajedno. Jer ta su četvorica tenisača kombinirano osvojila 66 (!) od posljednjih 76 Grand Slamova - Nadal 22, Đoković 21, Federer 20, Murray 3). Dapače, među sobom su podijelili titule na svakom Wimbledonu od 2003. godine na ovamo i izmjenjivali se na broju 1 ATP ljestvice čak punih 18 godina, neprekidno od veljače 2004. do veljače 2022.

image

Rafael Nadal i Roger Federer

ELENA LEONI/IPA/IPA/PROFIMEDIA Elena Leoni/Ipa/Ipa/Profimedia

Posljednji koji je poslao potvrdu nastupa je Novak Đoković.

- Laver Cup je jedino natjecanje gdje možeš igrati u momčadskom okruženju s tenisačima protiv kojih se inače boriš na teniskom terenu. Pridružiti se Rafi, Rogeru i Andyju, trojici mojih najvećih rivala, bit će uistinu jedinstveni trenutak u povijesti našeg sporta - rekao je srpski tenisač, kojem će ovo biti drugi dolazak na Laver Cup nakon premijer 2018. godine.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Đoković kasnijih godina nije sudjelovao zbog pretrpanog kalendara, ali s obzirom na to da ove godine vrlo vjerojatno neće igrati na US Openu (zbog nemogućnosti ulaska u SAD jer nije cijepljen protiv Covida-19), nekoliko mečeva, pa makar i ekshibicijskog karaktera, neće biti na odmet.

Federer, koji je zapravo i začetnik Laver Cupa (nazvanog po slavnog australskom tenisaču, Rodu Laveru, posljednjem zasad koji je ostvario kalendarski Grand Slam, 1969.), već je ranije najavio da će mu ovaj turnir biti prvi nastup nakon Wimbledona 2021., kada je posljednji put igrao službeni meč.

Iako su odigrali 41 Grand Slam turnir na kojima su nastupala sva četvorica, u posljednje je vrijeme postala prava rijetkost vidjeti ih na istom mjestu, na istom turniru zajedno. Od posljednjih 25 Grand Slamova, na samo je četiri ovaj čudesni kvartet bio na okupu, zbog toga što je radi ozljeda uvijek netko falio. Posljednji GS turnir koji su igrala sva četvorica bio je Australian Open 2019.

Zato će ovakve prilike - jer moguće da ih više neće biti - trebati znati cijeniti. I u njima uživati.

Laver Cup će se, inače, ove godine održati od 23. do 25. rujna u londonskoj O2 Areni.

- Nisam mogao zamisliti imati takve četiri ikone u istoj momčadi, da igraju zajedno. Znam da će oni, kao i ja i svi teniski fanovi, cijeniti značaj tog trenutka i da će biti na svojoj uobičajenoj razini - rekao je kapetan momčadi Europe, Björn Borg.

- Naš je cilj svake godine pobijediti, a s Rafom, Rogerom, Andyjem i Novakom u momčadi, mislim da imamo dobre šanse - u šaljivom je tonu i prilično mudro zaključio legendarni Šveđanin.

Momčad Europe je dosad neporažena na Laver Cupu, slavili su 2017. u Pragu, 2018. u Chicagu, 2019. u Ženevi i 2021. u Bostonu.

S ovom fantastičnom četvorkom u rosteru, ostaju još dva mjesta slobodna u momčadi Europe, dok s druge strane kapetan Svijeta, John McEnroe, zasad na listi sudionika ima Felixa Auger-Aliassimea (Kanada), Taylora Fritza (SAD) i Diega Schwartzmana (Argentina). No, objektivno tko god bio s druge strane, imat će nemoguć zadatak jer s druge strane mreže bit će ili Nadal, ili Federer, ili Đoković, ili Murray. Ne može lošije ili gore, ovisi iz koje pozicije gledate.

Linker
27. srpanj 2024 01:55