Novak Đoković

 AFP I ANADOLU AGENCY
IMA VIZU, ALI...

Đoković ostaje na slobodi, odgođena odluka o deportaciji, konačnu riječ ima ministar imigracija

Novak Đoković dobio je sudsku presudu, ali svejedno mu prijeti deportacija iz Australije
Piše: Vladimir Zrinjski/JL/SNObjavljeno: 10. siječanj 2022. 12:15

UŽIVO:

>>>U 14 sati po srednjeeuropskom vremenu Novak Đoković trebao bi se obratiti javnosti povodom cijelog cirkusa oko vize za ulazak u Australiju, prenose srpski mediji. Uz Novaka očekuje se obraćanje javnosti i njegovog oca Srđana.

>>>11.40 - Ministarstvo imigracija razmišlja o novom ukidanju vize Novaku Đokoviću, javlja The Age, ali treba im vremena za donošenje odluke. Australski ministar imigracija ima diskrecijsko pravo Đokoviću, i bilo kome drugome, zabraniti ulazak u zemlju.

"Nakon današnje odluke saveznog suda temeljene na proceduralnim razlozima, ostaje na diskrecijskom pravu ministra Hawkea da razmotri ukidanje vize Novaku Đokoviću na temelju članka 133C Zakona o imigraciji", rekao je glasnogovornik.

>>>11.15 - Novak Đoković će izgleda provesti mirnu noć u Australiji i to kao slobodan čovjek. Ministar imigracija neće danas donijeti odluku od deportaciji. Ministar je imao četiri sata da ukine odluku suda kako bi Đokovića zadržali u pritvoru, ali kako to nije napravio, srpski tenisač se mogao udaljiti od odvjetničkog ureda u kojem je bio od presude.

To ne znači da je nemoguće da ga deportiraju iz Australije, no to se vjerojatno neće dogoditi danas, već najranije sutra ili u idućih nekoliko dana ako uopće Australci donesu takvu odluku.

>>>11.00 - Automobil s Novakom Đokovićem napustio je odvjetnički ured pod budnom paskom policije. Trebalo je vremena za proboj kroz brojne navijače, a policija je morala upotrijebiti suzavac. Đoković je dakle otišao, ali zasad se ne zna gdje. Je li mu ministar imigracije opet ukinuo vizu? Odluka bi trebala biti donijeta do 11.15 po srednjeeuropskom vremenu.

image
WILLIAM WEST Afp
image
WILLIAM WEST Afp

​>>>10.50 - Novinar Paul Sakkal tvrdi, pozivajući se na federalne izvore, da Đokoviću neće biti izrečena automatska trogodišnja zabrana ulaska u Australiju ukoliko na kraju bude poništena sudska odluka o vraćanju vize. Australska vlada opciju intervencijom dopustiti mu povratak već sljedeće godine.

image
WILLIAM WEST Afp
image
WILLIAM WEST Afp
image
WILLIAM WEST Afp

​>>>10.35 - Srpski navijači u velikom su se broju okupili ispred zgrade u kojoj se nalazi Novak Đoković. Pjevaju, plešu kolo i uzvikuju slogane 'Oslobodite Noleta'.

​>>>10.14 - Napisi o ponovnom uhićenju Novaka Đokovića nisu točni. Policija je u većem broju prisutna radi njegove sigurnosti zbog pompe koja prati ovaj slučaj, a Ministarstvo imigracije još nije donijelo konačnu odluku. Ukoliko donesu odluku o poništenju sudske presude Đoković će biti deportiran.

image
BACKGRID AU/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA Backgrid Au/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

​>>>9:55 - Sve bi navodno trebalo biti gotovo do 11:15 po našem vremenu što je krajnji rok da ministar donese odluku hoće li Novaka ipak deportirati ili će poštovati ono što je odlučio sud.

image
BACKGRID AU/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA Backgrid Au/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

​>>>9.35 - Cijeli svijet s nestrpljenjem prati cirkus iz Australije. Hoće li na kraju Đoković ipak biti deportiran usprkos činjenici što je sud presudio u njegovu korist?

​>>>9.10 - Brat Novaka Đokovića, Đorđe, oglasio se o cijeloj tematici za TV Prva.

"Besane noći za cijelu obitelj. Novak je pokazao koliko je ustrajan i koliko vjeruje u svoje ideale. S druge strane u Australiji imamo sustav koji je donio odluku u korist sa svim činjenicama, a sada dobivamo informacije da je Ministar unutrašnjih poslova iznad suda. Definitivno je sve ovo politika, a posljednja je informacija da ga hoće zatvoriti. Novak je trenutno s odvjetnicima u prostorijama gdje je bilo suđenje i razmišlja o opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australske vlasti koje sve ovo teško podnose", rekao je Đorđe Đoković.

>>>8.50 - Prema napisima srpskih medija Novak Đoković je uhićen iako je sud odlučio u njegovu korist. Točno pojašnjenje zasad nije poznato, ali čini se kako je najbolji tenisač svijeta zadržan dok se ne oglasi Ministarstvo za imigraciju koje može poništiti oslobađajuću presudu srpskom tenisaču.

>>>8.10 - Iako je Novak Đoković dobio sudsku bitku, to ujedno ne znači i konačnu pobjedu. Naime, australski ministar za imigraciju Alex Hawke ima mogućnost osobno potpisati odluku o deportaciji tenisača. Rok da to napravi, navodno, je u sljedeća četiri sata.

>>>7.25 - Sudac Kelly je presudio da Đoković mora biti pušten na slobodu u roku od 30 minuta po izricanju presude, kao i da mu se vrati putovnica, kao i svi osobni predmeti.

>>>7.20 - Sudac Kelly presudio je u korist Novaka Đokovića koji smjesta mora biti pušten. Međutim, saga nije gotova i Ministarstvo i dalje može poništiti ovakvu odluku suda o vizi najboljeg tenisača svijeta. Dakle, saga će imati novo poglavlje.

>>>6.55 - Ulozi su jako visoki za Novaka Đokovića. Ukoliko mu viza na kraju bude poništena, tada se neće moći vratiti u Australiju sljedeće tri godine.

>>>6.45 - Suđenje bi se trebalo nastaviti u 7h po srednjeeuropskom vremenu. Kako je Đokoviću produljen rok za zabranu deportacije do 10h, do tada bi trebala biti donijeta presuda ili će se rok morati opet pomicati.

>>>6.02 - Nova pauza, ovoga puta u trajanju od pola sata.

image
WILLIAM WEST Afp

>>>6.00 - Đoković je krenuo prema zgradi suda u pratnji odvjetnika i policije, a privremeno mu je produžen boravak u Australiji koji je službeno isticao u 6.00. Sudac mu je produžio boravak do 10.00 i ujedno inzistira da se pojavi na suđenju.

image
WILLIAM WEST Afp

>>>5.55 - Započela je treća i posljednja faza suđenja nakon koje bi trebalo uslijediti konačno izricanje presude.

image
ALEX MURRAY Afp

>>>5.45 - U ovim trenucima tužitelj odgovara na argumente Đokovićevih zastupnika, a prema nekim informacijama iz Australije postoji čak šansa da danas ne padne konačna odluka o cijelom slučaju.

image
WILLIAM WEST Afp

>>>5.15 - Nakon kratke pauze za ručak saslušanje obiju strana pred sucem se nastavilo.

>>>4.30 - Sudac Kelly je naredio da se Đoković premjesti iz imigracijskog hotela Park u kojem je proveo prethodnih pet dana. Neki nagađaju da je najbolji tenisač svijeta već napustio hotel na 'stražnja vrata'.

>>> 02:30: Prema posljednjim informacijama završilo je izlaganje Đokovićevih odvjetnika, a nakon pauze bi riječ trebalo dobiti tužilaštvo.

>>>02:00: Izgleda kako je sudac Kelly trenutačno više naklonjen Đokoviću i pokazuje suosjećanje s njegovom argumentacijom i slaže se s tvrdnjom da je Novak dao sve od sebe da vlastima na aerodromu pruži ono što su htjeli.

>>>01:55: Sudac Kelly: U slučaju delegata, je li vaš klijent izjavio da želi odgoditi razgovor za 8.30 i da je delegat to odbio?

Đokovićev odvjetnik: Delegat je u zračnoj luci ispitivao Novaka i unaprijed donio odluku o ukidanju vize. Želio je nagovoriti Novaka da što prije odustane i da je to najbolje za njega, iako je Novak prethodno želio razgovarati sa svojim odvjetnicima, agentima i organizatorima turnira.

Da je delegat bio neutralan prema odluci o Novakovoj vizi, ustvrdio je odvjetnik Wood, a delegat bi značio da bi dobio dodatne informacije koje je Đoković ponudio za ispravnu odluku.

>>>01:45: Odvjetnik Wood: Nakon svih potrebnih dokumenata koje je Đoković predao, svaka razumna osoba bi shvatila da ima pravo ući u Australiju.

>>>01.40: Iz svega ovoga vidim da je gospodin Đoković predao sve tražene dokaze i podatke, recite mi što je još morao učiniti? - upitao je sudac odvjetnike.

>>> 01:34: Odvjetnik Wood je kazao da propisi u Australiji zahtjevaju od putnika da se izjasne da li su cijepljeni, necijepljeni ili imaju medicinsko izuzeće.

- Jednostavno se traži izjašnjenje u koju od tri kategorije putnik pripada. Ne traži se od putnika da predoči dokaze za to. Važeći propisi kažu da pojedinac može predočiti dokaze koje je izdao liječnik. "Može", a i ne "mora". Đoković se izjasnio u koju kategoriju pripada. Nije morao predočiti dokaze, iako je on to učinio.

>>>01:20: Odvjetnici Novaka Đokovića pokušavaju iznijeti argument da se u slučaju zapravo miješaju dva različita dokumenta i da bi sud trebao popustiti. Osim toga odvjetnik Nick Wood rekao je da dužnosnici nisu poštovali proceduru na način na koji bi se ona trebala voditi te je optužio vladu Australije za potpuni nedostatak dokaza.

>>>00.50: U samom uvodu riječ su dobili odvjetnici Novaka Đokovića koji se pozivaju na pravednost u odluci suda.

Sudac Anthony Kelly u jednom im je trenutku poručio:

- Morat ćete se vratiti u prošlo stoljeće, mrzim akronime, ne podržavam to, rekao je Kelly jer nije imao najjasnije objašnjenje odvjetnika.

>>>0.40: BBC i pojedini drugi mediji javljaju kako je suđenje počelo, ali bez prijenosa uživo kako se očekivalo. Australci navodno rade na rješavanju problema s padom servera, ali nema informacija kada bi sve moglo proraditi.

>>> 00.10: Suđenje kasni zbog tehničkih problema. Također treba reći kako će bi u sudnici zbog koronavirusa i trenutačnog stanja s pandemijom trebao biti samo sudac. Odvjetnici i sam Novak Đoković bi se trebali javiti putem videolinka.

>>> 00.08: Nekoliko minuta prije početka suđenja oglasio se i Novakov brat Đorđe Đoković.

- Novak je dobar, pozitivan, čujemo se redovito. Impresioniran je podrškom iz svijeta. Čuje navijače u Melbourneu i to mu daje snagu. Stalo mu je do borbe i da izgura sve do kraja i da istina izađe na vidjelo. Novak je napravio sve što je trebao, nije prekršio nikakav zakon. Dobio je svu potrebnu dokumentaciju

>>> 23.55: Premijerka Srbije Ana Brnabić još jednom se osvrnula na Novakov slučaj i istaknula kako čitava situacija ima političku pozadinu.

- To nema veze s odnosom Srbije i Australije, već s predizbornom kampanjom u Australiji. Svi koji su htjeli pljunuti na Srbiju, pljunuli su i na Novaka, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

>>> 23.50: Novak je za odvjetnike angažirao vrhunski tim iz Australije koji ima veliko iskustvo, posebno u slučajevima poput ovog u kojem se našao prvi reket svijeta. Nick Wood i Paul Holdenson dvojica su odvjetnika koji će pokušati učiniti sve kako bi Novak dobio vizu i imao priliku sudjeolvati na prvom Grand Slamu sezone.

>>> 23:45 Novak je krenuo iz hotela te se zaputio prema sudu

>>> 23.25: Patrick McEnroe, inače teniski analitičar na ESPN-u, otvoreno je u svojoj emisiji 'Dobro jutro, Ameriko' rekao što misli o cijelom slučaju. Pročitao je dokumente koje su poslali Novakovi odvjetnici, nakon čega je istaknuo kako su velike šanse da srpski tenisač pobijedi na sudu.

- Mislim da Novak ima izvrsne šanse za pobjedu i uvažavanje njegove žalbe, jer je napravio upravo ono što se od njega tražilo. Kada je pitao što je potrebno za medicinsko izuzeće, učinio je što su tražili i pridržavao se pravila. Čini se da su se pravila promijenila dok je on letio za Australiju, a to je izazvalo političku buru u javnosti u Australiji, a uključila se i savezna vlada. I ona ima pravo analizirati vašu vizu kada dođete na granicu i promijeniti odluku o tome, ali čini mi se da su otišli predaleko, jer je Đoković slijedio sva pravila koja je trebao slijediti, rekao je McEnroe, pa dodao:

- Pravila vrlo jasno govore da se u zemlju može ući necijepljen. Sasvim mi je očito, čitajući njegove pravne argumente, da je vjerovao da će mu biti dopušten ulazak u zemlju necijepljen, jer je prošli mjesec bio pozitivan.

>>> 23.00: Daniel Estrin, odvjetnik iz Pertha specijaliziran za imigracijska pitanja, dao je izjavu za BBC i istaknuo kako prvi reket svijeta ima jak argument pred saveznim sudom u Australiji. Pojasnio je kako će izgledati tijek suđenja.

- U ulozi svjedoka vjerojatno neće biti Đokovića. Ono što je bitno je da mu sud ne može odobriti privremenu vizu kako bi nastupio na Australian Openu. Možda će morati pričekati. Podnesak Đokovićevih odvjetnika ima podršku i imaju dobre šanse na sudu, tj. da će sud utvrditi "grešku u nadležnosti" - to znači da je napravljena pravna greška, da je odluka o poništenju vize ništavna i da će Đokoviću vratiti originalnu vizu.

image
DAISUKE TOMITA The Yomiuri Shimbun Via Afp

Istaknuo je i što će se dogoditi u slučaju negativnog ishoda.

- Ako se to dogodi, Vlada Australije bi opet mogla tražiti da mu se ukine viza, na temelju novih informacija, npr. da je Novak bio u javnosti nakon pozitivnog testa. Tada bi, prema zakonu, Đoković imao pet radnih dana da odgovori.


Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju. Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od pola sata. Australska vlada dužna je Đokoviću vratiti putovnicu i ostale osobne stvari te mu nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana.

image
WILLIAM WEST Afp

To znači da deveterostruki osvajač Australian Opena i 20 Grand Slamova odmah može otići na terene Melbourne Parka i početi se pripremati za Australian Open koji počinje za sedam dana. Ipak, drama bi brzo mogla dobiti novi nastavak jer je Christopher Tran, odvjetnik koji zastupa državu, najavio da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da Đokoviću opet poništi vizu i naloži deportaciju idućim avionom. U tom bi slučaju srpskom tenisaču bio zabranjen ulazak u Australiju u sljedeće tri godine.

image
WILLIAM WEST Afp

Đokovićeva se reakcija tek čeka, no među prvima je odluku na Twitteru prokomentirao Ivo Karlović.

image
ALEX MURRAY Afp

"Idemo Nole", napisao je najstariji tenisač na Touru.

Sudac Kelly rekao je da je Đoković učinio sve što se od njega tražilo da bi dobio medicinsko izuzeće, te predočio dokaze pri dolasku u Australiju. Prema uputama koje je igračima poslao Australski teniski savez (Tennis Australia), izuzeće je mogao dobiti i na temelju pozitivnog PCR testa na covid-19 u posljednjih šest mjeseci.

image
ANDREW LEESON Afp

"Pitanje koje me pomalo i uzrujava je što je taj čovjek još trebao učiniti?", rekao je sudac Kelly, na što se Đokovićev odvjetnik Nick Wood složio s njime. U raspravi je putem videolinka sudjelovao i sam tenisač, kojemu je Kelly dao dopuštenje da napusti Park Hotel u predgrađu Melbournea i bude sa svojim odvjetnicima.

image
ANDREW LEESON Afp

O činjenici da Đoković nakon pozitivnog testa 16. prosinca nije bio u izolaciji, nego se pojavljivao na javnim događanjima, tijekom suđenja nije bilo riječi.

Linker
20. travanj 2024 14:20