LONDON, ENGLAND - JULY 10: Novak Djokovic of Serbia dives for a backhand in the Gentlemens Singles Semi Final match against Richard Gasquet of France during day eleven of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 10, 2015 in London, England. (Photo by Ian Walton/Getty Images)
 Ian Walton / Getty Images / 2015 Getty Images
UVIJEK GOSPODIN

ĐOKOVIĆ SE POKLONIO FEDERERU Pogledajte što mu je poručio prije meča godine

Britanski Sky Sports postavio je Đokoviću nekoliko pitanja uoči finala zbog kojeg svima 'sline cure', a on je kao pravi gospodin pohvalio svojeg suparnika
Piše: Ines OraObjavljeno: 11. srpanj 2015. 22:35

Eliminirano je 126 imena, a dva koja su ostala već duže vrijeme u tenisu pišu povijest. Riječ je o broju jedan i broju dva, Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću. Dvije transcendentne teniske zvijezde odigrati će u nedjelju svoje drugo Wimbledonsko finale.

Nedjeljni meč bit će jubilarni 40. dvojice tenisača u kojem će Đoković imati priliku da prvi put u karijeri sustigne Švicarca po broju pobjeda u međusobnim duelima koji trenutno vodi rezultatom 20-19. Federer će pak u slučaju trijumfa ostati usamljen na čelu liste osvajača Wimbledona. Ovo je njegovo deseto finale, prošle godine mu je wimbledonsku pobjedu uzeo upravo Đoković. Švicarac bi se pobjedom također približio legendarnom Jimmyju Connorsu na samo četiri trijumfa zaostatka na Wimbledonskoj travi. Amerikanac ih ima 84, Federer trenutno 79, dok Novak Đoković trenutno ima “tek” 51 trijumf na terenima Sveengleskog teniskog i kriket kluba.

Jedno od najvećih teniskih rivalstava počelo je u Monte Carlu 2006.godine. Tada je Federer bio na vrhuncu slave, a Đoković tek početnik. Švicarac je nizao pobjede sve do Mastersa u Montrealu 2007.kada je Đoković prvi put slavio. Srbin je pak u magičnoj 2011.krenuo u svoj marš osvajanja najvažnijih teniskih natjecanja. Nedjeljno finale četvrta je Đokovićeva prilika da se poravna s najvećim rivalom.

Statistički, u ovom rivalstvu, Federer vodi na betonu 15-4, a izjednačeno je 1-1 na travi i 4-4 na šljaci. Novak je uz Nadala pobijedio Fedexa na više grand slam turnira još od 2004., uz Nadala je također i jedini koji ga je pobijedio na grand slam turnirima dva puta uzastopno (2010. na US Openu i na Australian Openu 2011). Također, Srbin je jedini tenisač koji je pobijedio Švicarca barem jedanput na sva četiri grand slam turnira. Brojevi mu idu u korist, no prisjetimo se da je upravo Federer taj koji je okončao savršen start sezone Đokovića (41-0) pobjedom u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske 2011.godine.

Sa svoje skoro 34 godine Federer je najstariji Grand Slam finalist od 1974.godine, što ga nije spriječilo da u polufinalnom okršaju s Andyjem Murrayjem pokaže da njegov reket mora udarati ključne Wimbledonske serve. Dovoljno je pogledati statistički kako je došlo do velike polufinalne pobjede. Švicarac je ostvario 76 posto ubačaja prvog servisa, 84 posto osvojenih poena nakon prvog servisa, 20 asova, 56 winnera, 11 pogrešaka, samo 21 izgubljen poen za servisu i samo jedna break lopta za Murraya. - Servirao je fantastično. Nisam mogao uzvratiti baš puno toga. Nisam imao pravih prilika, a Federer je odigrao jedan od svojih najboljih mečeva - komentirao je Murray nakon poraza.

- Zadnjih nekoliko godina Đoković je postao nevjerojatno dominantan, otežao je bilo kojem tenisaču osvajanje velikih turnira. Mečevi s njim su uvijek čvrsti, on se naprosto uvijek iskazuje, teško ga je pobijedit. S njim je uvijek dobra igra - ovako na Đokovića gleda njegov nedjeljni rival. Đokoviću je ovo četvrto finale u Londonu, 17.Grand Slam meč za titulu u karijeri. Dvostruki je šampion Wimbledona, a jedno jedino finale do sada je izgubio od Murraya 2013.godine. Nadalu je 2011.uzeo titulu, a Federeru prošle godine.

Ipak, Đokovićev polufinalni okršaj nije bio na razini kao Fedexov. U prvom meču bio je sklon pogreškama, neubičajeno velikom broju za svoj standard, a njegov suparnik Richard Gasquet je to dobro iskorištavao. Igra je bila takva, popraćena konstantnim uzvicima Đokovića, sve do tie-breaka prvog seta, a tada se prvi tenisač svijeta uozbiljio i uvjerljivo igru vodio do kraja. Ono što se treba izdvojiti u meču je 76 posto ubačaja prvog servisa.

- Federer je jedan od mojih najboljih suparnika. On je jedan od onih ljudi koji su me učinili boljim igrače. Nevjerojatno je dobar i konzistentan. Ovo je mjesto gdje on voli igrati, mjesto gdje on igra najbolji tenis - komentirao je Đoković svog najvećeg rivala.

Ostaje samo za vidjeti čiji će reket biti snažniji, onog prvog na svijetu, ili onog drugog na svijetu. Kako god završilo, ovo će sigurno bit meč u kojem će svi ljubitelji tenisa moći uživati i gledati kako se najjači dvojac na svijetu spaja u borbi za najveći teniski naslov.

Linker
18. rujan 2024 16:56