EYEPRESS VIA AFP/AFP/PROFIMEDIA Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia
KRONOLOGIJA

Đokovićeva ‘talačka kriza‘: Dali mu krevet, a onda ga probudili u 6 ujutro i tražili da otiđe

U dokaznom je materijalu navedena i kronologija Đokovićeva boravka na aerodromu
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 08. siječanj 2022. 12:42

I dok svjetski mediji prenose vijest o tome da je Novak Đoković u prosincu bio zaražen covidom-19, što je navedeno u žalbi pred Federalnim sudom u Melbourneu, iz navedenog su dokumenta još zanimljiviji transkripti rasprava koje je srpski tenisač na aerodromu vodio s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

Da se Đokovićev odvjetnički tim ozbiljno bacio na posao, svjedoči to što je žalba detaljno razrađena na 35 stranica. U njoj, između ostalog, nabrajaju nedosljednosti australskih tijela oko uvjeta za dobivanje vize te poentiraju da je službenicima koji su Đokoviću onemogućili ulazak u zemlju "30 sekundi guglanja bilo dovoljno da provjeri kakve su smjernice tenisači dobili".

U dokaznom je materijalu navedena i kronologija Đokovićeva boravka na aerodromu. Sletio je nešto prije ponoći, prvi je put ispitan između 0.20 i 0.50, a o namjeri da mu se poništi viza obaviješten je u 3.55. Nakon toga se navode detalji koje bi nekom zaigranijem redatelju u budućnosti mogli poslužiti za uzbudljiv dokumentarac.

image
WILLIAM WEST/AFP/PROFIMEDIA William West/Afp/Profimedia

Đoković je, naime, dobio rok od 20 minuta da ponudi dodatno objašnjenje, nakon čega je zamolio da se pričeka do 8 sati ujutro, kako bi mogao nazvati čelništvo Tennis Australije (vjerojatno direktora Craiga Tileyja) i svojeg menadžera. Predstavnik Ministarstva odgovorio mu je da "mora razgovarati sa šefovima" pa se vratio nešto iza 5 sati.

"Nemamo nikakvih problema s time da vam dopustimo da se odmorite", rekao je tenisaču.

Transkript koji su sastavili službenici nastavlja se iz 6 ujutro, no Đokovićevi odvjetnici ističu da se između toga dogodila rasprava s dvojicom supervizora koja je izostavljena iz dokumentacije. Dok je tenisač sjedio na sofi ispred sobe za ispitivanje, čekajući da mu se pripremi krevet, oni su ga upitali je li točno da je tražio vrijeme za odmor.

"Jest, ali također želim i pravnu podršku i savjet svojih odvjetnika koji još uvijek spavaju i u ovom trenutku ne mogu do njih", uzvratio je Đoković.

Supervizori su mu odgovorili da se neće moći žaliti prije nego mu se viza poništi, a prema tvrdnjama odvjetnika, dodali su i da "što prije donesu odluku, to bolje za njega".

image
WILLIAM WEST/AFP/PROFIMEDIA William West/Afp/Profimedia

Đoković im je uzvratio da je zbunjen i da treba o svemu još razmisliti, nakon čega su ga ostavili, a onda ga probudili oko 6 sati i nagovarali da pristane na poništavanje vize.

"Ionako ste rekli da više nemate ništa za dodati", rekao mu je jedan od dvojice službenika.

Đoković je uzvratio da će "možda imati za nekoliko sati", ponovno tražeći vremena da se čuje s odvjetnicima, a onda je ipak pristao na završetak ispitivanja. "Tada mu je bilo jasno da će poništiti vizu, osjećao je da više nema izbora", stoji u opasci odvjetničkog tima.

image
WILLIAM WEST/AFP/PROFIMEDIA William West/Afp/Profimedia

Ispitivanje je završeno u 6.14, a u 7.42 je Đoković obaviješten da mu se viza definitivno poništava. Tenisač je, zaključuju odvjetnici, bio "šokiran, iznenađen i zbunjen", pogotovo zato što je "iza njega bilo 25 sati leta, uključujući presjedanja" i jer je "bio uvjeren da je učinio sve što je potrebno za ulazak u Australiju".

Tvrde da su ga djelatnici Ministarstva i granične kontrole na obmanjujući način htjeli prisiliti da se složi s poništavanjem vize. Sud je zahtjev za odgodom deportacije na kraju i prihvatio, a konačni rasplet dogodit će se u ponedjeljak.

Linker
26. travanj 2024 04:43