GERMAN VIDAL PONCE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
TENISKI ‘CINKAROŠ‘

‘Đokoviću su nudili namještanje meča. Federer i Nadal? Sukrivci za loš sustav, a meni još uvijek prijete smrću‘

‘Postala je rutina da me vrijeđaju svaki put kad izgubim meč‘
Piše: SNObjavljeno: 09. listopad 2023. 14:40

Ime Marca Trungellitija (33) nije toliko poznato u javnosti, međutim njegovi postupci svakako su ostavili trag u tenisu.

A sve je počelo 2015., dok se ovaj argentinski tenisač rezultatima pokušavao izdići s Challengera na ATP razinu, preko Facebooka mu se javio samozvani “anđeo čuvar” i ponudio da će mu pronaći sponzora koji će ga odvesti na viši nivo.

Trungelliti se zaintrigirao i prihvatio ponudu da se nađu uživo. Sponzor se ukazao u dvojici muškaraca, koji su mu predstavili sistem namještanja.

Imali su cijelu shemu podmićivanja igrača, od dvije tisuće dolara za namjerno izgubljene mečeve na Futures turnirima, preko 5 do 10 tisuća za Challengere te 50 do 100 tisuća dolara za ATP turnire. Plaćalo se novčanicama u omotnicama i torbama, a dogovaralo putem kodiranih komunikacijskih kanala.

Ubrzo nakon toga, Trungelliti se uz pomoć prijatelja koji je bolje baratao engleskim jezikom prvi put obratio Uredu za integritet tenisa (TIU) s pitanjem - što da radim.

Trungelliti je odlučio postupiti ispravno. Barem moralno ispravno, jer je počeo odmotavati mrežu tenisača koji namještaju susrete te je zbog toga u proljeće 2018. pristao svjedočiti u slučajevima protiv sunarodnjaka Federica Corije, Patricija Herasa i Nicolása Kickera, bivšeg Top 100 igrača.

image

Marco Trungelliti

CHRIS PUTNAM/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Zbog toga je u teniskom svijetu zaradio nadimak ‘‘cinkaroša‘‘, a sam Trungelliti je 2019. u opsežnom razgovoru za La Nacion priznao kako se zbog toga potpuno istrošio. Fizički i emocionalno. Ozljede su ga pratile i do danas.

Četiri godine kasnije, ponovno je za istu novinsku agenciju dao intervju u kojemu se dotaknuo nekih drugih tema.

- Vjerujem da se PTPA (Udruga profesionalnih tenisača) na čijem je čelu Novak Đoković, bore za ono što ja govorim već četiri godine. Sustav loše funkcionira i postoje stranke koje su popravljene i koje će se popravljati dok se stvari ne promijene. I dalje postoji interes za namještene mečeve jer bi inače razina Future i mnogi Challengeri (treća i druga profesionalna kategorija) bili neodrživi. Đoković je rekao da mu je nuđeno namještanje meča. Sergij Stahovski, koji me nazvao cinkarošem, kasnije je rekao da je i njemu nuđeno. Kao da je sve sjelo na svoje mjesto, ali mene je slomilo, u biti, jer to nisam očekivao.

Prema Trungellitiju, sukrivci za loš sustav su Federer i Nadal...

- Može se to ljudima sviđati ili ne, ali obojica nisu nikada ništa rekli protiv teniskog saveza. Htjeli ne htjeli, oni su sukrivci koliko je sustav loš, jer nisu mogli niti jednom otvoriti usta i izboriti se za prava igrača. Od tenisa danas živi 80 do 100 igrača. To je ono što me uvijek zaj******o.

A na pitanje je li se njemu dogodilo da mu suparnik prepušta pobjedu?

- Da, da. Sramotno. I samo promatraš kako promašuje udarce. Vidiš da mu je svejedno. Da nema gesta...

Zbog javnog iznošenja detalja o namještanju teniskih mečeva, zlostavljanje i dalje traje.

- Postala je rutina da me vrijeđaju svaki put kad izgubim meč. Na Instagram i dalje primam prijetnje smrću za mene i moju obitelj. S dvojicom (Corijom i Herasom) uopće ne razgovaram, niti se pogledavam ili bilo što. I baš me briga što rade sa svojim životima.

Linker
29. travanj 2024 23:32