DUHOVNA PREOBRAZBA

Drugi život Mary Pierce: Nekad osvajačica Grand Slamova, danas misionarka

Znam da će sada mnogi pomisliti da su mi "isprali mozak", ali takvi ne znaju o čemu pričaju - kaže slavna Francuskinja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. studeni 2013. 08:55

Nekada je bila jedna od najboljih tenisačica svijeta, osvajačica dva Grand Slam naslova, finalistica još četiri, stigla do trećeg mjesta na rang-listi, na bankovni račun stavila više od 10 milijuna dolara od zarade s turnira i tko zna koliko još od sponzora... Uspješnu tenisku karijeru završila je 2006. godine, iznenada, sa 29 godina zbog teške ozljede koljena, i od tada gotovo iščeznula ne samo iz sporta i tenisa, već daleko od očiju javnosti. Doduše, prošle je godine došla u ulozi trenerice i u Hrvatsku, na turnir u Osijek, a sada ju je francuski L'Equipe pronašao "na kraju svijeta" u potpuno drukčijoj ulozi...

Mary Pierce, francuska Kanađanka iil kanadska Francuskinja, kako vam je draže, danas živi na farmi na Mauricijusu, otoku u Indijskom oceanu, 2.000 kilometara daleko od jugoistočne obale Afrike. No, nije tamo radi egzotike, dapače, daleko je od bilo kakvog životnog stila kakvim žive negdašnje teniske zvijezde. Pierce je, naime, tamo kao - misionarka.

Na svom profilu na službenoj stranica WTA Toura, gdje i sve ostale tenisačice pišu koju hranu vole, koji im je najdraži grad, kako su počele igrati tenis, koji su im hobiji i slične biografske podatke nevezane za teniske terene, plavokosa Mary je, pak, istaknula, "volim Isusa i odano mu služim... Uživam čitati i proučavati Bibliju, slušati kršćansku glazbu, ići u crkvu i na misionarska putovanja u Afriku..."

U međuvremenu se nešto očito promijenilo jer se s katoličanstva prebacila na protestantizam i na Mauricijusu se pridružila tamošnjem duhovnom pokretu koji slavi djelovanje Duha Svetoga.

- Sretna sam kao nikada prije - tvrdi Pierce za L'Equipe.

- Znam da će sada mnogi pomisliti da su mi "isprali mozak", ali takvi ne znaju o čemu pričaju.

Zbog ozljede koljena prošla je nekoliko operacija, pokušala se vratiti tenisu, ali ni jedna rehabilitacija nije bila uspješna.

- Da nisam upoznala Boga, poslije ozljede bih se odala drogi i alkoholu - uvjerena je Pierce.

- Zato sam spremna svoj život žrtvovati za Boga.

Između molitvi i pohađanja misa, Pierce je trenerica pa tenisu uči unuka Mikija Hardyja, inače utemeljitelja spomenutog duhovnog pokreta na Mauricijusu.

Kao igračica osvojila je Australian Open 1995. i Roland Garros 2000, a igrala još finala na US Openu (2005), Roland Garrosu (1994, 2005) i Australian Openu (1997). Bila je treća na svijetu 1995, osvojila ukupno 18 turnira. Njezinu je karijeru, međutim, kao i kod brojnih drugih tenisačica, obilježio i problematičan otac. Jim Pierce vodio je njezinu karijeru na početku, ali pri tome ju je tukao i maltretirao.

- Ošamario bi me kada bih izgubila meč, a nekada i samo ako sam po njegovu mišljenju loše odradila trening - otkrila je jednom Mary Pierce mučne odnose s ocem.

Kasnije ga je napustila, on je tražio novac, ona mu platila 500.000 dolara da je ostavi na miru. Sada, u skladu sa svojim produhovljenim pogledom na svijet i život, s Mauricijusa poručuje:

- Napokon se osjećam slobodno. Rane prošlosti su zacijelile. Volim svoga oca, nemam ništa protiv njega.

Linker
15. rujan 2024 02:07