Dan Evans

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
PRAVILA SU JASNA

Ekstremni uvjeti izazvali prekid Australian Opena: Ljestvica je dosegla najveću, petu razinu!

Novak Đoković znao je biti na granici svoje fizičke izdržljivosti i prije novih zakona
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 17. siječanj 2023. 11:02

Susreti prvog kola na prvom teniskom "grand slam" turniru godine Australian Openu u Melbourneu obilježili su prekidi mečeva zbog velikih vrućina. Zaustavljeni su u utorak poslijepodne odnosno u noći s ponedjeljka na utorka po europskom vremenu jer se temperatura u Melbourneu popela na 36C, a dužnosnici su donijeli politiku kojom će sudionike na turniru spašavati od takvih ekstremnih uvjeta.

Pristup Australian Opena toplini razvio se u skladu s medicinskim istraživanjima o učincima ekstremne vrućine na tijelo.

Ljestvica toplinskog stresa uvedena je prije četiri godine i ima pet stupnjeva, pri čemu niži stupnjevi daju prednost strategijama povećane hidratacije i hlađenja. Pri početku mečeva 1. kola, ljestvica je dosegla četvrti stupanj, što je značilo da pojedinačni igrači imaju 10-minutnu pauzu – žene između drugog i trećeg seta, a muškarci između trećeg i četvrtog seta.

Čim je došlo do pete razine, igra je prekinuta, kao što je bio slučaj s Australcem Jordanom Thompsonom, čiji je meč prvog kola s Amerikancem JJ Wolfom prekinut usred drugog seta. Izgubio je prvi set 6-3, au drugom je vodio 3-1.

Igra se nastavila pod krovovima teniskih terena: Rod Laver, Margaret Court i John Cain. Odluka je došla neposredno prije početka okršaja Andyja Murraya i Mattea Berrettinija na Laveru, što je omogućilo početak u zatvorenom prostoru. Drugi meč pod krovom bio je okršaj Taylora Fritza protiv Nikoloza Basilashvilija na Cainu. Predviđalo se da će utorak biti najtopliji dan turnira, a od srijede je veća mogućnost grmljavine i zahlađenja. Hrvatska tenisačica Donna Vekić prvo kolo igra protiv Ruskinje Oksana Selekhmeteva te je njihov meč zbog prekida, pomaknut za sat vremena.

Prije nego što je uvedena ljestvica toplinskog stresa, smjernice o igranju na vrućini bile su manje jasne, što je istaknuo Novak Đoković, koji je priznao da je bio "točno na granici" svoje fizičke i mentalne izdržljivosti nakon što je pobijedio Gaëla Monfilsa u po zdravlje opasnim 39 stupnjeva vrućine 2018. i zamolio administratore sporta da pokažu više suosjećanja za igrače.

Igra na vanjskim terenima nastavila se oko 17 sati po lokalnom vremenu kada su se uvjeti poboljšali, ali onda je stigao novi prekid u 19.30, ali ovoga puta zbog kiše.

Linker
21. travanj 2024 16:46