DAISUKE TOMITA The Yomiuri Shimbun Via Afp
NOVI DETALJI

Evo kako je Đoković zapravo došao do vize bez cijepljenja i zbog čega je došlo do preokreta!

Priče o celijakiji kao razlogu necijepljenja su neistinite. Nole je dijelom žrtva političkih igara
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 06. siječanj 2022. 19:59

1. Zašto Đoković ne smije ući u Australiju?

Prema riječima premijera, tenisač nije imao dokaz o cijepljenju ili legitimnom medicinskom izuzeću, pa mu je viza na mjestu poništena.

2. Kako je uopće došao do vize?

Tennis Australia, koji organizira Australian Open, objavio je da je Đoković dobio potrebno izuzeće za vizu na temelju mišljenja dva neovisna medicinska panela. Temelj za izuzeće može biti akutna bolest, a donedavno je to bila i zaraza covidom-19 u proteklih šest mjeseci, što je Đoković koristio kao argument.

3. Zbog čega je onda viza poništena?

Australski mediji pišu da su zdravstvena tijela savezne države Victorije još u studenome obavijestile direktora turnira Craiga Tileyja da "igrači koji nisu cijepljeni, a bili su zaraženi u posljednjih šest mjeseci, neće biti pušteni u zemlju". Đoković očito nije obaviješten da njegov razlog više ne vrijedi za vizu. Osim njega, još je 26 igrača ili drugog osoblja zatražilo izuzeće, a neki su već ušli u Australiju na temelju valjane dokumentacije.

4. Tko je napravio pogrešku?

Premijer Scott Morrison objasnio je da su čelnici turnira na temelju mišljenja spomenutih panela odlučili da Đoković smije nastupiti, ali "Australija ima suverene granice i jasna pravila, koja se provode na ulasku u zemlju".

5. Je li Đoković žrtva političkih igara?

Djelomično jest, jer je savezni ministar zdravstva Martin Foley izjavio kako je "netko Đokoviću izdao vizu, a to nije bila vlada Victorije". Premijer Morrison prije nekoliko dana rekao je kako je prihvatio odluku vlade Victorije da se Đokoviću i drugim igračima da izuzeće, a sada tvrdi da je Đoković-eva medicinska dokumentacija "nedostatna". Također ističe da "Đoković nije izdvojen kao primjer ostalima". Prema pisanju medija, na promjenu mišljenja potaknuo ga je bijes javnosti nakon Đokovićeve objave na društvenim mrežama. U Australiji se u svibnju održavaju savezni izbori.

6. Kada je Đoković odlučio da će igrati?

Rok za prijavu bio je 10. prosinca.

7. Što je sljedeće?

Đokovićevi odvjetnici žalili su se na odluku o poništavanju vize. Prvi igrač svijeta smješten je u hotelu za zadr-žavanje imigranata u Melbourneu, gdje čeka saslušanje koje je zakazano za ponedjeljak ujutro.

Linker
25. travanj 2024 06:39