Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
STIŽE LUDA NEDJELJA

Fantastičan vikend hrvatskog tenisa: Čilić u finalu, Jurak osvojila Dubai, po titulu ide i Pavić

Kad već nije išlo na prethodnim turnirima, Marinu Čiliću otvorilo se na zaboravljenom mjestu sreće. Pet godina nakon što se u Marseilleu prvi put borio za naslov, pobijedio je Benoîta Pairea i ponovno ušao u finale.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. veljača 2016. 18:55

S porcijom od 22 asa i ukupno 42 izravna poena, najbolji hrvatski tenisač znao je iskoristiti Paireove uobičajene oscilacije. Za nešto manje od dva sata slavio je 6-2, 6-7(3), 6-3, što mu je bila 350. pobjeda u karijeri. Čilićeva 2016. sad već neodoljivo podsjeća na 2011. Ni tada do Marseilla nije ušao u nijedan polufinale, a onda je proradio i povezao četiri pobjede.

Smirio atmosferu

- Paire je ekstremno talentiran i jako opasan igrač koji je proteklih tjedana dokazao da može igrati odličan tenis. Osim toga, dobio me u Chennaiju prije tri godine. Zbog toga mi je ova pobjeda još draža. U drugom setu nisam dobro reternirao i promašio sam previše prilika, ali sam se uspio prilagoditi. Jako sam zadovoljan servisom - rekao je Čilić nakon pobjede.

Za osvajanje prvog seta trebalo mu je nešto više od pola sata. Uz puno „gratis“ poena i Paireovih promašaja poveo je 3-0 s dva breaka i smirio navijačku atmosferu u dvorani Palais des sports. Francuz je nakon toga vratio jedan servis, no kod 2-4 je kapitulirao i treći put.

U drugom setu vidjeli smo tek jednu priliku za break, i to kod Paireovog vodstva 5-4, kada je Čilić izvukao set loptu. Time je samo odgodio odlazak u treći set, jer u tie-breaku mu se servis privremeno zakočio, a Paire je čak i uz povremene „blackoute“ (dvostruka pogreška, promašeni smeš u mrežu) uspio brzinski doći do seta.

Put u Acapulco

Nada tenisača iz Avignona da će pred svojom publikom igrati za naslov potrajala je do 2-3 u trećem setu. Čilić je prvo spasio break loptu, a onda još jednom oduzeo servis Paireu i zapečatio mjesto u finalu. Za 15. naslov borit će se od 15 sati protiv Kyrgiosa ili Berdycha, koji su igrali kasnije.

Čilić će nakon finala odletjeti u Meksiko, na turnir iz ATP 500 serije u Acapulco, gdje nastupa i Ivo Karlović. Druga „petstotica“ igra se u Dubaiju. Borna Ćorić tamo brani polufinale, a u prvom kolu suparnik će mu biti 52. igrač svijeta Jiří Veselý.

U Emiratima su već zasukali rukave Ivan Dodig i Franko Škugor, kojima treba još jedna pobjeda za ulazak u turnir. Prvi svoj put krči preko Talijana, a drugi protiv Britanaca. Dodig je sa 7-5, 6-2 svladao Roberta Marcoru i danas će igrati protiv Thomasa Fabbiana, dok je Škugor sa 6-3, 6-4 protiv Warda izborio meč s Kyleom Edmundom.

Čilić za naslov protiv Kyrgiosa

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić u finalu ATP turnira u Marseilleu igrat će protiv Australca Nicka Kyrgiosa. Čilić je u polufinalu nadigrao domaćeg predstavnika Benoita Pairea sa 6-2, 6-7 (3), 6-3, dok je Kyrgios bio bolji od Čeha Tomaša Berdycha sa 6-4, 6-2.

Bit će to ukupno 24. finale za Čilića u njegovoj karijeri, a dosada je osvojio 14 naslova pobjednika, posljednjeg u Moskvi u listopadu prošle godine.

Čilić i Kyrgios dosada su se susreli samo jednom, u Roland Garrosu 2013. godine kada je Čilić tada 18-godišnjeg Kyrgiosa svladao sa 6-4, 6-2, 6-2.

Veliki uspjeh u Dubaiju: Darija Jurak s Chuang osvojila svoj drugi naslov

Nešto manje od dvije godine nakon svojeg prvog WTA naslova u paru, Darija Jurak (31) ponovno je podignula trofej, i to na jakom turniru u Dubaiju. Zajedno s Chia-jung Chuang u finalu je sa 6-4, 6-4 svladala druge nositeljice, Francuskinje Caroline Garciju i Kristinu Mladenovic i time zaokružila sjajan tjedan u Emiratima.

Zagrepčanki i Tajvanki, koje prije Dubaija nisu odigrale nijedan zajednički turnir, ovo je bio prvi meč u kojem nisu morale ići u match tie-break. Dan prije u polufinalu su spasile pet meč lopti. U nedjelju će se za naslov u Marseilleu boriti Mate Pavić i Michael Venus. Suparnici u finalu su im Izraelac Jonathan Erlich i Britanac Colin Fleming.

Linker
24. rujan 2024 05:32