DAVID GRAY Afp
LEGENDA SE OGLASILA

Federer: ‘To što je Đoković napravio je izvanredno! A nema smisla prognozirati kad ću se ja vratiti...‘

Roger Federer neće propustiti Laver Cup u Bostonu, doduše, sudjelovat će samo kao gledatelj
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. rujan 2021. 16:29

Roger Federer sletio je u Boston i neće propustiti četvrto izdanje Laver Cupa, ekshibicijskog dvoboja Europe i Ostatka svijeta u TD Gardenu, koje je sam osmislio i promovirao, te ga uz pomoć njegove agencije Team8 i Tennis Australije podigao na noge.
Četrdesetogodišnji Švicarac neće doduše igrati, ova je sezona za njega opet kratko trajala “zahvaljujući” novoj ozljedi i operaciji koljena. Odigrao je tek četiri turnira (Ženeva, Roland Garros, Halle, Wimbledon), što je više nego u 2020. godini (samo Australian Open), pa se s pravom postavlja pitanje hoće li se uopće uspjeti vratiti na teniski teren, te produžiti blistavu karijeru. Čini se da je on spreman na to, sudeći prema razgovoru koji je dao u Bostonu.

Lakše je uz obitelj

- Osjećam se, zapravo, jako dobro uzimajući u obzir da se stvari nisu razvijale kako sam se nadao. Oporavljam se dobro, rehabilitacija protječe dosta dobro, moram reći. Do sada nije bilo problema. Svaki dan je bolji dan, osjećam se snažno i uzbuđen pred onim što me čeka. Lani sam prošao kroz takvo iskustvo i bio sam pomalo iznenađen kako je proces oporavka bio lagan za mene. Znam da to nije nikome najdraža stvar za prolaziti, pogotovo ako si vrhunski sportaš. Možda je nakon svih godina ispunjenih putovanjima, olakšavajuća okolnost bila što sam mogao biti kod kuće i provoditi puno više vremena s obitelji.
O tome kad bi mogao ponovo igrati tenis, nema smisla prognozirati.

image
MIKE EGERTON Afp


- Naravno da bih volio da se to dogodi što prije, ali moram biti strpljiv. Trenutačno sam u jednom sporom periodu. I moram ići korak po korak. Za sada je dobro i jako sam sretan zbog toga.


Federer je pažljivo pratio pokušaj Novaka Đokovića da postane prvi tenisač nakon Roda Lavera s kalendarskim Grand Slamom. Od 1969. godine nitko nije bio tako blizu, zapravo, nitko nije došao u New York s tri titule u nizu, a kamo li da je dospio do finala i da ga je jedna pobjeda dijelila od fantastičnog pothvata. Švicarac je, na primjer, u tri sezone osvajao po tri Grand Slam titule, no u svakoj od te tri godine zapinjao je već u finalu Roland Garrosa od nedodirljivog Rafaela Nadala. One godine kad je konačno osvojio French Open, prethodno je poražen u finalu Australian Opena.

Europa favorit u Bostonu

- Mislim da je moguće osvojiti kalendarski Grand Slam, svjedoci smo da smo Novak, Rafa i ja bili ekstremno blizu tome. Da bi se to napravilo moraš imati i sreće. Moraš imati odlučnost i snagu. Treba ti sve što znaš. Kad sve to skupa zbrojiš, jasno je zašto je teško, ali je moguće. Morat ću o tome porazgovarati s Laverom, jer on je sjedio u prvom redu i gledao Novaka u finalu US Opena. Ono što je Novak napravio ove godine bilo je istinski izvanredno.


U prva tri izdanja Laver Cupa Federer je sudjelovao kao igrač, sada će biti samo promatrač. Za Europu će igrati Danil Medvedjev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Andrej Rubljov, Matteo Berrettini i Casper Ruud, sve odreda Top 10 igrači (zamjena je Feliciano Lopez). Ostatak svijeta pokušat će kreirati iznenađenje s Denisom Shapovalovom, Diegom Schwartzmanom, Felixom Auger-Aliassimeom, Reillyjem Opelkom, Johnom Isnerom i Nickom Kyrgiosom (zamjena je Jack Sock).


- Mislim da je Europa favorit, za nas igraju osvajač US Opena, Medvedjev, i zlatni s Igara, Zverev. U singlu to mora doći do izražaja. U parovima, u dvorani, sve je moguće. Ostatak svijeta ima mlade igrače, sigurno će učiniti sve da nas svladaju.
D. Burazin

Linker
25. travanj 2024 03:22