AFP
ATP HALLE

Federer zaustavio Karlovića, Div sa Šalate nakon epske borbe ispao u polufinalu

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. lipanj 2015. 17:16

Protuotrov za diva mogao je pronaći samo - čarobnjak. Iako nijednom u četiri meča nije izgubio servis, Ivo Karlović ostao je bez finala ATP 500 turnira u Halleu. 'Bum-bum teror' preživio je najuspješniji tenisač svih vremena Roger Federer, pobijedivši sa 7-6(3), 7-6(4).

Do svojeg 130. finala karijere Švicarac je stigao zahvaljujući mirnijoj ruci u trenucima kada su se lomili prvi i drugi set. Iako mu je Karlović „skucao“ 20 aseva, a jednom i zaprijetio protiv servisa, Federer je u 13 prijašnjih mečeva već naučio kako ukrotiti 210 cm visokog bombardera. Njegov jedini poraz protiv Zagrepčanina ostaje onaj iz Cincinnatija 2008.

Sedmerostruki osvajač Hallea u cijelom meču nije imao nijednu break loptu, a suparniku se na servisu približio samo jednom, u petom gemu drugog seta. Imao je 0-30 i izjednačenje, no nekoliko „topovskih udara“ s druge strane odagnalo je opasnost. Karlović je u gemu prije toga propustio realizirati svoju jedinu šansu za break.

Rovovsku bitku morali su odlučiti tie-breakovi, a u oba je drugi igrač svijeta pokazao širi repertoar. Prvi je set Federer rezervirao neobranjivim reternom jednog slabijeg Karlovićeva servisa, a potvrdio ga nakon njegove prve (i jedine) dvostruke pogreške.

U drugom je opet prvi došao do prednosti za 3-2, no Karlović se odmah vratio u egal. Kada je Federerov forhend na sljedećem poenu ispraćen uz glasni „aut“, činilo se da će uslijediti preokret, ali samo nakratko. „Oko sokolovo“ pokazalo je da je lopta jedva okrznula crtu.

Uskoro su Karlovićeve nade definitivno raspršene; jedan promašeni volej značio je novi mini-break i pobjedu za Federera. Upravo je slabija iskorištenost poena na mreži (13/24) bila jedna od nijansi koja je presudila Divu sa Šalate. Vlasnik 17 Grand Slam naslova znao je kazniti svaku njegovu lošiju reakciju.

Kada se podvuče crta, Karloviću tjedan u Halleu itekako diže apetit uoči Wimbledona, koji počinje za tjedan dana. Premda će dežurni pametnjakovići opet tumačiti da „nema ništa osim servisa“, već su dva breaka protiv Berdycha bila dovoljna da ih demaniraju. A njegovo je serviranje u ova četiri meča bilo najjače oružje koje je tenis ikada vidio.

ATP 500 Halle, polufinale

Federer(1) - Karlović(8) 7-6(3) 7-6(4).

BROJKE

114

aseva zabio je Karlović u Halleu, 28.5 po meču

9613

aseva u karijeri sada ima Div sa Šalate

130.

finale igrat će danas Roger Federer

Linker
22. rujan 2024 02:02