BARBARA GINDL Afp
BRITANSKA SENZACIJA

Gdje je nestala djevojka koja je postala jedinstven slučaj u povijesti, je li bila samo One Slam Čudo?

Mora shvatiti zakonitosti Toura i razumjeti samu srž teniskih turneja kako se ne bi izgubila u njima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. studeni 2021. 12:44

Emma Raducanu je čudo iz Velike Britanije, koje je pobjedom na US Openu 2021. napravilo pravi potres u svijetu tenisa. Prije početka US Opena, Emma je bila 150. na WTA svjetskoj ljestvici, a nakon nevjerojatnog trijumfa popela se na 23. mjesto. Jedinstven slučaj u povijesti tenisa, nikada prije jedna kvalifikantica nije osvojila Grand Slam. Dapače, Emma nije izgubila ni set u dva tjedna teniskog transa. No, dva mjeseca kasnije nameće se jedno pitanje: "Što će biti dalje s Raducanuom?"

Nakon čudesnog turnira u New Yorku, 18-godišnja Britanka pobijedila je u dva od pet mečeva, izgubivši od ne baš renomiranih igrača. Neki dan je na startu turnira u Linzu izgubila od 106. reketa svijeta, od 20-godišnje Xinyu Wang, kvalifikantice iz Kine (1:6, 7:6 (7:0), 5:7).

"Ovo nije san, ovo je stvarno. Svjedoci smo rođenja jedne superzvijezde, ali ne biste trebali previše pritiskati na nju", govorila je Martina Navratilova, jedna od najvećih u povijesti. Je li Emma ne pobjeđuje zbog pritiska, ili je u pitanju nešto drugo?

image
BARBARA GINDL Afp

Nakon senzacionalne pobjede na US Openu u tenisu, Raducanu je iznenada prekinula suradnju s trenerom Andrewom Richardsonom, s kojim je radila dva mjeseca – od Wimbledona do US Opena. Tri godine prije Richardsona, Emmin mentor bio je Nigel Sears, tast Andyja Murraya. Uspješno ju je vodio iz juniorskog u profesionalni tenis. Obje "ostavke" imaju svoje razloge. U Searsovom slučaju - nesporazum u vođenju mečeva, s Richardsonom - nedostatak iskustva u WTA Touru. Podsjetimo, osim Grand Slama, Raducanu u svom arsenalu ima samo ITF naslove (Tiberias, Antalya, Pune). U nadi da će konačno uzeti svoj prvi WTA turnir, Britanka se odlučila za sljedeću sezonu pripremati uz dugogodišnju mentoricu Angelique Kerber, 44-godišnju Njemicu Torben Belts.

Nakon US Opena, Raducanu je postala Tiffany & Co ambasadorica, potpisala je reklamni ugovor s Diorom, igrala parove s Kate Middleton... Sve to govori o uspješnom radu Emminog menadžmenta. Emmin agent je Max Aizenbad, koji je prije vodio Mariju Šarapovu, a sada ima posla s Daniilom Medvedevom. Slučaj "Naomi Osaka - psihički problemi zbog novinara" samo je potvrda da je sada u tenisu važno ne samo što radite na terenu, već i izvan njega. S vremenom će zahtjevi Emminog menadžmenta rasti. Svijet tenisa više nije samo sport, već i veliki novac, iako smanjen nakon pandemije.

Projekt pod nazivom "Emma Raducanu" ima sve temelje da bude uspješan, jer ne možeš osvojiti Grand Slam slučajno. Međutim, kako nema značajnije iskustvo u WTA turnirima, Emma mora shvatiti zakonitosti Toura i razumjeti samu srž teniskih turneja kako se ne bi izgubila u njima. Kako ne bi postala One Slam Čudo. Djevojka kojoj smo se divili samo na jednom turniru...

Linker
16. svibanj 2024 05:07