JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp
OTPUSTIO TERAPEUTA I TRENERA

Glavni protagonist velikog skandala objasnio zašto je smio igrati, a drugi nisu: ‘Znao sam da sam čist‘

Talijanski tenisač uoči starta US Opena javno je ponovo branio svoju nevinost
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. kolovoz 2024. 09:09

Najmanje što je mogao, odnosno morao učiniti, Jannik Sinner je i učinio. Otpustio je kondicijskog trenera Umberta Ferraru te fizioterapeuta Giacoma Naldija nakon što je na svjetlo dana došla dopinška afera s talijanskim tenisačem u njezinom središtu.

Sinner je bio dva puta pozitivan na zabranjenu supstancu klostebol na testiranjima u proljeće ove godine, a spomenuti dvojac iz njegova stožera napravio je neoprostive greške koje su i dovele Sinnera u tu situaciju. Naldi je posjekotinu na prstu ruke tretirao sprejem koji sadrži klostebol, a Ferrara je taj sprej kupio i dao Naldiju, koji je potom kroz masažu kontaminirao Sinnera.

Aktualni svjetski broj 1 oslobođen je krivnje, odnosno da je namjerno koristio dopinška sredstva (klostebol se inače zna koristiti i za povećanje mišićne mase), ali je oslobođen i kompletne odgovornosti, koja je svaljena na Naldija i Ferraru. U svijetu profesionalaca i gdje su ulozi mjere u desecima, potencijalno i stotinama milijuna bilo koje valute, uistinu je neoprostivo zabranjenu tvar na bilo koji način unijeti u okruženje sportaša.

Upravo su to Naldi i Ferrara učinili, a što je još poraznije taj isti Naldi prije par godina bio je član talijanske košarkaške momčadi Virtus u vrijeme kada se u ligi dogodio gotovo identičan slučaj dopinga.

Tko god me dobro poznaje...

Košarkaš Riccardo Moraschini iz Milana također je pao na klostebol, također zbog istog spreja, samo što ga je koristila njegova zaručnica pa ga prenijela na njega. Moraschinijevo su obrazloženje prihvatili, ali je svejedno dobio godinu dana suspenzije, što je procijenjeno kao blaga kazna (jer mogao je dobiti i četiri), ali Naldi je za cijeli taj slučaj morao znati. Jer bio je dio lige u kojoj se to dogodilo, slučaj je bio medijski eksponiran i jednostavno morao je znati za taj sprej, znati za klostebol, pa je zato potpuno neshvatljivo zašto je sada sprej s istim ilegalnim sastojkom koristio u blizini Sinnera, štoviše i masirao ga bez rukavica, a znao je za moguće posljedice.

- Obojica su bili veliki dio moje karijere, napravili smo nevjerojatan posao, ostvarili velike rezultate. Međutim, zbog ovih grešaka nemam više dovoljno povjerenja da nastavim surađivati s njima - rekao je Sinner na konferenciji za medije, prvom javnom istupu nakon što je objavljena vijest o cijelom slučaju.

image
JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp

Jasno, to sve ide uz teoriju da se sve doista tako dogodilo i da nije tek riječ o maštovitoj laži, jer ima dosta onih koji i dalje sumnjaju u Sinnerovu iskrenost. I teško je zamjeriti jer bez obzira na to koliko se Talijan do sada u svim svojim javnim istupima, izjavama, postupcima pokazao kao častan, pošten, simpatičan, pristojan, teško je za bilo koga staviti ruku u vatru da je potpuno nevin. Ako Sinner i jest, njegova reputacija je ovom epizodom nepovratno okaljana.

- Tkogod me dobro poznaje, zna da nisam i da nikad ne bih napravio ništa protivno pravilima. Ovdje također znam tko mi je prijatelj, a tko nije, zar ne? A što se tiče reputacije, vidjet ćemo što će se događati nadalje jer to je nešto što doista ne mogu kontrolirati. Što se mene osobno tiče, nastavio sam igrati tenis jer sam u svom umu znao da nisam napravio ništa krivo i stalno sam sâm sebe na to podsjećao. Znao sam da sam čist i da sam uvijek bio pošten.

Sve da se u Jannikovu vjerodostojnost i usudi povjerovati, odnosno prihvatiti da doista nije kriv niti da je imao namjeru dopingirati se, ostaje tu drugi dio problema - zašto se o pozitivnom nalazu ništa nije javno znalo, zašto nije bio automatski suspendiran, kao brojni drugi tenisači i sportaši, već je igrao na turnirima i dalje? I kako je moguće da je cijeli proces trajao manje od pet mjeseci i sve to, opet, posve in cognito, a u drugim slučajevima sve traje jako sporo, pa se afere rastežu i godinama.

I ITIA ima ‘putra na glavi’

Postoje li dvostruka mjerila? Je li on kao broj 1 na svijetu dobio povlašteni status u odnosu na sve ostale “bezimene” i nižerangirane tenisačice i tenisače? Zašto i Sinner nije bio provučen kroz blato optužbi, sudskih procesa, dokazivanja nevinosti, kao i svi ostali? To je ono što uistinu muči veliki broj njegovih koleg(ic)a, pa i navijača, teniskih poklonika, javnosti, medija...

image
JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp

- Ne, jer svaki igrač koji bude pozitivan mora proći kroz isti proces. Nema prečaca, nema drugačijih postupaka, sve su isti procesi. Razumijem frustraciju drugih igrača, ali možda su oni bili suspendirani jer nisu mogli odmah točno utvrditi otkud i zašto zabranjena supstanca u njihovom organizmu. U mom slučaju smo to odmah utvrdili i bili smo svjesni što se dogodilo. I kod mene su suspenzije postojale, po nekoliko dana, ali moje objašnjenje kako je došlo do pozitivnih nalaza brzo je provjereno i prihvaćeno te je zato sve išlo tako brzo pa sam mogao nastaviti igrati - još je jednom objasnio Sinner.

No, kako svaka strana ima dvije medalje, nešto “putra na glavi” ima i Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA), koja, između ostalog, provodi ovakve slučajeve vezane za doping. No, vrlo su često od strane tenisač(ic)a kritizirani zbog manjka transparentnosti te aljkavosti. Primjerice, suspendirana britanska tenisačica Tara Moore istaknula je posve neprimjerenu praksu da potpuno ista odvjetnica koja je sada branila Sinnera, Kendra Potts, radi “za drugu stranu”, odnosno vodi optužnicu protiv nje u ime ITIA-e.

- To je organizacija u kojoj su samo nabacali ljude i amaterski rade posao. Nose lijepe polo majice i muvaju se oko igrača, što igrače jako frustrira, to je glavna stvar. Ne mislim da čine mnogo dobrog za sport - komentirao je Dan Evans, britanski tenisač koji je bio suspendiran 2017. zbog pozitivnog nalaza na kokain, pa se dosta “bakćao” s ITIA-om.

- Hvataju tipove koji su 800. na svijetu, zbog droge i kockanja, ali mislim da postoje i veći problemi.

Linker
25. rujan 2024 06:33