PRIVATNI ALBUM
BIT ĆE JOŠ JAČA

HR-tenisačica doznala najbolju vijest: ‘Bol je bila neizdrživa, a onda sam se odlučila na operaciju‘

Tri mjeseca nakon poraza na Grand Slamu, ne žuri s vraćanjem na terene, već strpljivo čeka.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. svibanj 2021. 23:03

Donna Vekić je još uvijek u procesu rehabilitacije nakon operacije desnog koljena krajem veljače. Očekivala je Osječanka da će taj proces biti brži i da će se tenisu vratiti tijekom sezone na zemlji, ali nema je na terenu. Preskočila je sve što je mogla i trebala igrati, prije svega velike turnire u Madridu i Rimu, a hoće li stići spremiti se za Roland Garros, još uvijek je neizvjesno.

- Što da kažem, proces rehabilitacije uvijek je težak i zahtjevan, ali veselim se i ja povratku na teren, pogotovo pred publikom koja je uvijek moja motivacija.

Dobra priprema

Publike će vjerojatno biti u Parizu na drugom Grand Slam turniru sezone, takve su najave, vrlo optimistične. Bilo ih je i u Melbourneu u veljači, na Australian Openu, gdje je Vekić kompletirala najmanje osminu finala na sva četiri najveća turnira. Igrala je, naime, u osmini finala u Wimbledonu 2018. godine, u Roland Garrosu godinu dana kasnije i u četvrtfinalu US Opena, također 2019. godine. Pobjedama nad Yafan Wang, Nadijom Podoroskom i Kaiom Kanepi ušla je u posljednjih šesnaest u Melbourneu, gdje je zaustavljena od kasnije finalistice Jennifer Brady. Na žalost, ne samo od Amerikanke, jer je kroz turnir počela osjećati koljeno i bol je postajala sve intenzivnija.

- Stvarno sam se dobro pripremila početkom sezone i osjećala sam kako moja razina igre ide sve bolje i bolje. Na Australian Openu kroz prve mečeve postepeno sam ulazila u natjecateljski ritam, ali pobjeda je uvijek nešto što ti daje dodatno samopouzdanje i priliku da rasteš iz meča u meč. Na žalost, iz meča u meč rasli su i bolovi i problem s koljenom. Stvarno mi je žao meča osmine finala s Brady, jer sam se osjećala teniski spremna za taj meč, međutim, razina boli je bila gotovo neizdrživa, sama se čudim kako sam uspjela uopće igrati. Doza adrenalina i želja za nastupom i što boljim rezultatom u tenisu nešto je što me pokreće, pa je tako i ovu bol gurnula u drugi plan. Šteta što me je to zaustavilo na Australian Openu, ali to doživljavam kao dio tenisa i sporta uopće, doći će nova prilika koju želim iskoristiti.

image
LUKA GERLANC/CROPIX Cropix

Dva tjedna kasnije završila je na operacijskom stolu u Bernu...

- Obzirom na dosadašnja iskustva odlučila sam operaciju hrskavice koljena napraviti kod doktora Biederta u Švicarskoj. Nije bilo drugog načina nego operativnim zahvatom riješiti razloge boli u koljenu. Na sreću, operacija je potpuno uspješno učinjena s konkretnim planom oporavka, koji je uključivao postepeno opterećenje trenažnog procesa. Iako kao sportaš, a posebno izraženi natjecatelj, naravno da sam nestrpljiva i da želim dovršiti taj proces u što kraćem vremenu. Ipak, priroda rehabilitacije traži svoje vrijeme. Najbolju moguću vijest dao mi je droktor Biedert prije par dana, potvrdivši da je kontrolna snimka potpuno uredna i da se koljeno očekivano oporavlja. Od prvog dana nakon operacije radim na pripremi jačanja tijela i svih grupa mišića s kondicijskim trenerom, a unazad desetak dana započela sam i sa treninzima na terenu uz svoje trenere.

Otkazana ekshibicija

Jedino što se mora još malo strpjeti, bilo bi pogubno ući u žestoki ritam prije vremena i zakomplicirati oporavak. Bit će uskoro tri mjeseca da je nema.

- Očekivala sam da ću biti spremna i u natjecateljskoj formi već u ovo vrijeme, no striktno slušam savjete liječnika i trenera kako ne bi zbog prevelikog opterećenja zapravo unazadili oporavak. Trenutno postupnim povećanjem intenziteta treninga dolazimo do potrebne forme za turnire. Koristim svaki dan maksimalno i vidjet ću kada će me to dovesti na tu razinu. Nadam se da će se to dogoditi čim prije.

U međuvremenu je otkazana i teniska ekshibicija u Osijeku, koju je organizirala njena obitelj, a na kojoj su trebali nastupiti Borna Ćorić, Ivan Ljubičić, Belinda Bencic…

- Humanitarna ekshibicija u Osijeku je prolongirana zbog odluke o epidemiološkoj situaciji i mjerama. Unatoč tome, realizirali smo cilj humanitarne akcije i izgradnje prvog javnog tenis terena u Hrvatskoj, u Osijeku. Teren je trenutno u izgradnji i kroz koji tjedan očekujemo puštanje u rad, potpuno besplatno, namijenjenog prije svega za djecu i mladež Osijeka i Osječko-baranjske županije. Izrazito sam ponosna na to.

Zahvalna na podršci

Kakav je život bez turnira? Ovo je Donni ipak najduža prisilna stanka.

- Naravno da me ne veseli što sam morala otkazati sve turnire do Roland Garrosa, ali kako sam već rekla, svjesna sam procesa oporavka. U kontaktu sam sa svim svojim prijateljima, nije mi lako gledati tenis na televiziji, ali evo i mene tamo ubrzo. Htjela bih se svakako zahvaliti nebrojenim porukama podrške mojih navijača iz Hrvatske, koje svakodnevno primam na društvenim mrežama. Hvala im na tome, puno mi znače.

Linker
28. travanj 2024 03:32