Dario Novak

 Privatna arhiva
INTERVJU ZA SN

Hrvat koji trenira elitu: ‘Otkad sam je preuzeo, osvojila je Wimbledon, stigla do renkinga karijere...‘

Zagrebački kineziolog na velika se vrata probio u svijet tenisa gdje skrbi o formi pobjednice Wimbledona i Stana Wawrinke
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. listopad 2022. 07:04

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu sinonim je za rasadnik vrhunskih stručnjaka iz područja kineziologije. Jedan od njih je i Dario Novak koji je upravo u Švicarskoj dogovorio početak suradnje s jednim od najpoznatijih tenisača današnjice Stanom Wawrinkom.

- Prije nekoliko mjeseci započeo sam suradnju sa Stanom Wawrinkom, trostrukim osvajačem Grand Slam turnira. Iznimno sam počašćen njegovim pozivom, posebice što u okviru ovog projekta imam jedinstvenu priliku učiti i nadograđivati svoja znanja uz jednog od najboljih kondicijskih trenera u tenisu, čuvenog Pierra Paganinija, koji je inače uz Wawrinku, a bio je dugogodišnji trener Rogera Federera.

image

Jelena Ribakina i njezin trenerski stožer

Privatna arhiva

Kontakt preko Vukova

No, velika je vijest bila i da je ovogodišnji Wimbledon osvojila Jelena Ribakina, za čiju je kondicijski pripremu zadužen upravo Dario Novak. Kako je došlo do suradnje vas dvoje?

- Do kontakta je došlo putem njezinog teniskog trenera Stefana Vukova, inače podrijetlom Hrvata. Naime, kroz neke ranije faze svoje karijere Jelena nikada nije imala dugoročniju suradnju po pitanju kondicijske pripreme, sve se svodilo na kratke i neredovite pripremne blokove. U jednom trenutku bilo je od izuzetne važnosti započeti sa sustavnim i dopunskim radom na razvoju njene tjelesne spremnosti i prevenciji ozljeda. Njezin dugogodišnji teniski trener to je na vrijeme prepoznao, te me pozvao priključiti se njezinoj trenerskoj ekipi! Od tada, suradnja uspješno traje već više od dvije godine. U tom periodu Jelena ostvaruje najbolji plasman karijere (12.), te postiže najveći rezultat svoje dosadašnje karijere osvajanjem Wimbledona ove godine! Svi ti rezultati plod su stručnog i zajedničkog timskog rada.

image

Dario Novak

Privatna arhiva

Kako je raditi s njom?

- Jelena je izuzetno draga, pozitivna i pristojna mlada djevojka. Izuzetno je zahvalna za rad jer uvijek daje svoj maksimum i nastoji ispuniti ciljeve treninga na najvišoj mogućoj razini. To je ujedno i čini velikom pobjednicom koja se, siguran sam, neće zaustaviti na samo jednom Grand Slam naslovu.

Koliko tjedana u godini provedete zajedno?

- Duža zajednička razdoblja imamo po završetku natjecateljske sezone, u studenom i prosincu. Tu je riječ o pripremnom periodu u trajanju od, najčešće šest tjedana, kada nastojimo značajnije razvijati one sastavnice tjelesne spremnosti koje su relevantne za uspješnost i smanjenje ozljeđivanja u tenisu. Tijekom natjecateljske godine, radimo kraće cikluse pripreme za različite podloge na kojima se igra, kao što su zemlja, trava i beton!

image

Jelena Ribakina

JULIAN FINNEY Afp

Recimo da je Nadal pojam teniskog “maratonca”. Koja je njegova tajna?

- Nema tu velike tajne! Njegova tajna je u sustavnom i predanom radu. U njegovom slučaju, taj rad traje više od 30 godina! Nema boljeg recepta u sportu od toga da se nauči trpjeti. Tko nije spreman trpjeti, taj neće ni u čemu postići vrhunski rezultat. Važno je istaknuti da ne postoje prečice do uspjeha ili nekakav čarobni štapić za instant uspjeh!

Koliko je Vaš status na Kineziološkom fakultetu doprinio suradnji s Ribakinom i ostalim sportašima s kojima ste radili?

- Siguran sam da nikada ne bih postigao stručne uspjehe bez metodologije rada i znanstvenih spoznaja koje sam stekao na Fakultetu. U životu imao mnogo prilika da boravim u nekim razvijenijim sredinama, te sa sigurnošću mogu reći da spadamo u sam svjetski vrh. Svoje uspjehe dugujem svojoj znanosti, ali i svojim kolegama. Trebalo je imati i sreće pa među suradnicima imati iznimne znanstvenike, ali i izuzetno stručne osobe uz koje sam učio. Dijelim tu počast doista s mnogima i ovo je prilika da im svima i zahvalim.

Izuzetni rezultati s KiF-a

Koliko su naši stručnjaci iz Hrvatske poput Vas s KIF-a konkurentni u svijetu kondicijskih trenera?

- Izuzetno sam ponosan na mnoge trenere s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji postižu izuzetne rezultate u svijetu vrhunskog sporta! Istaknut ću kolegu Luku Milanovića koji radi fantastične stvari s nogometnom reprezentacijom, kolegu Ljubomira Antekolovića koji je član trenerskog tima našeg najuspješnijeg tenisača Marina Čilića, kolegu Vlatka Vučetića, čovjeka koji stoji iza “fenomena Modrić”! Ovdje ću se zaustaviti s nabrajanjem jer ću nekoga nehotice preskočiti, a ima ih zaista puno.

Koliko je uvijek važno naglašavati važnost treniranja pod stručnim vodstvom?

- Na ovo pitanje je dovoljno odgovoriti protupitanjem. Bi li vaše dijete dali u ruke priučenom liječniku? Naravno da ne biste! Isto vrijedi i za kineziološki prostor. Jedino stručne osobe, kineziolozi, u stanju su kvalitetno provoditi kvalitetan trenažni transformacijski proces jer su školovani za to!

Koje biste savjete dali mladim kolegama?

- Savjetovao bi im da svakodnevno ulažu u svoje znanje, da slijede svoje snove i da budu strpljivi u ispunjavanju istih!

Linker
13. travanj 2024 16:33