GORAN SEBELIC Cropix
VELIKI TALENT

Hrvat na putu do zvijezda: U Njemačkoj igrao pod prijetnjom kazne, a na kraju osvojio najveću titulu u karijeri

‘Najdraža pobjeda? A joj... Gilles Simon je najzvučnije ime, ali tada više nije igrao svoj najbolji tenis‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. kolovoz 2023. 11:16

Mali teniski kviz. Tko je trenutačno četvrti hrvatski tenisač na pojedinačnoj ATP listi? Vjerojatno su svima, ili nadamo se većini, za prvu trojku odgovori Ćorić, Čilić i Gojo, ali imenovati sljedećeg možda će uzeti koju sekundu za razmišljanje.
I ne bi bilo teško za pogriješiti jer se u biti za tu poziciju vodi trenutačno “mrtva utrka” između Duje Ajdukovića i Dina Prižmića. Od dvojice Splićana - a kako drugačije - stariji Duje (22) službeno je do ponedjeljka, dok ne izađe nova rang-lista, četvrti Hrvat sa 216. mjestom, no već se zna da će mlađi Dino (18) biti ispred budući da mu nedjeljno finale u Banja Luci nosi skok na otprilike 205. mjesto.

No, prije nego je Prižmić ostvario svoj najbolji rezultat na ATP Challenger razini, jednako je tako u tjednu ranije i svoj najbolji rezultat karijere ostvario Duje Ajduković. Osvojio je, naime, u njemačkom Lüdenscheidu svoj prvi ATP Challenger u karijeri, a u tom za njega savršenom tjednu, jedina je zamjerka što je mogao izabrati neki grad s lakšim nazivom za zapamtiti kao mjesto svoje prve titule.

- Ma, Lüdenscheid nije teško za izgovoriti, ali je možda teže za napisati, a to je već tvoj problem ha ha - dočekao nas je Duje.

Prvi igrao u Splitu 2020.

Kako god bilo, to je zasad najvrjedniji trofej u Ajdukovićevoj karijeri. Već se nekoliko godina Duje opisuje kao “talentirani tenisač od kojeg se puno očekuje”, ali, ne ide uvijek u tenisu sve tako jednostavno i brzo. Ovu je titulu osvojio s 22 godine, neki bi možda dodali i - napokon.

image
GORAN SEBELIC Cropix

- Prvi Challenger koji sam ikada igrao bio je u Splitu 2020. godine i odmah sam igrao polufinale, imao tamo set i neke break-lopte u drugom protiv Cerundola (danas 22. na ATP listi, op.a), koji je kasnije osvojio turnir. Dakle, u teoriji mogao sam i ja već tada uzeti titulu, tako da je možda sada, evo, tri godine kasnije, uzelo malo više uzelo vremena nego što sam očekivao.
No, sada je i to skinuo s dnevnog reda, valjda će nadalje biti lakše bez tog pritiska.

- Olakšanje? Pa, i nije. I da sam igrao samo finale, znao bih da sam na dobrom putu. Nije sad toliko bitno za moju karijeru jedan osvojen turnir, ali je olakšanje to što dobro igram.

A to je, pak, plod i dugogodišnjeg rada, treninga, truda, pa i iskustva te vremena da se sve to uklopi u jedan tjedan. Titula još dobiva na važnosti, zna li se da ju je Duje osvojio kao kvalifikant, odnosno morao je dobiti prvo dva meča u kvalifikacijama, pa još pet u glavnom turniru.

- Apsolutno je to stvar dugotrajnog procesa. Prošle sam godine bio negdje oko 230. mjesta na ATP listi i možda sam mogao nastaviti tim tempom i dizati renking, ali došao bih do nekog limita. Jer skužio sam u tom momentu da s tadašnjim stilom igre neću moći dugoročno napredovati onoliko koliko bih htio. I onda sam ušao u neke promjene, koje su bile teške, tehničke promjene, igračke promjene, ali za koje sam znao da su esencijalne - priča Ajduković.

- Te su me promjene, s još nekim ozljedama, bacile do 500 i nekog mjesta, a još sam uz sve to imao za braniti neke bodove u ožujku, tako da je lako moglo biti i 800. mjesto. Tako da nije bilo lagano to izdržati, to je bio dugotrajan proces.
Može li malo konkretnije o tim promjenama koje je uveo?

- Dosta je stvari tu, ali na servisu i forhendu sam, recimo, puno radio, najviše na ta dva udarca, tehničke stvari vezano i za okretanje i namještanje na udarac. Zajedno s trenerom Marinom Šiškom, s kojim radim kad sam u Splitu, jer ne ide na turnire sa mnom, donijeli smo odluku da idemo tim smjerom. Fizički sam također jako puno napredovao jer sam morao balansirati svoju igru, odnosno igrati malo manje agresivno, a očvrsnuti u igri s osnovne crte, što onda već ulazi i u taktičku sferu, pa se svemu tome trebalo prilagoditi i trebalo je vremena. I sad još uvijek ima stvari na kojima trebam raditi. Što je dobro, bolje nego da osvojim turnir i da osjećam “uf, ne mogu bolje od ovog”. Mogu bolje od ovog, barem ja mislim da mogu. Imam još prostora za napredak.

image
GORAN SEBELIC Cropix

I dok mu je taj zaokret u stilu omogućio da naizgled kao od šale osvaja ITF turnire (titule u Dubrovniku, Splitu, Kiseljaku, plus finale u Kuršumlijskoj banji), “otvorilo” mu se i na Challengerima. U francuskom Troyesu otišao je do polufinala, u finskom Tampereu do četvrtfinala, u Lüdenscheidu sve do titule. I sve to u posljednjih mjesec dana i na sva tri turnira iz kvalifikacija. Dakle, ukupno je u tom periodu na skoru 17-3, dodamo li i 2. kolo u Banja Luci iz ovog tjedna. Kao god, jednom riječju - sjajno.

No, bez obzira na sjajnu formu, opet su se, kaže, morale poklopiti još neke sretne okolnosti da podigne pehar u Njemačkoj.
- Taj turnir zapravo nisam ni planirao igrati, odnosno ostao mi je prijavljen, a jedini razlog zašto ga nisam otkazao jer su mi iz ATP-a rekli da neću moći igrati za klub u Njemačkoj ligi, odnosno da će me kazniti otkažem li turnir, a igram za klub. I zato sam “morao” igrati, pa sam onda u 2. kolu kvalifikacija imao break zaostatka, ali ipak prošao, pa u 1. kolu glavnog dobio loš ždrijeb i bio na dva poena od poraza te gubio 1:4 u tie-breaku, ali ipak prošao... Pa je padala kiša cijeli tjedan, pa smo selili u dvoranu, tako da je bilo čudnih mečeva i svega.

Challenger titula bez sumnje ima svoj značaj u teniskom svijetu. Jer to je stepenica ispod ATP Toura, ali da bi se do njega probili, svi tenisači moraju proći kroz Challengere. A oni znaju biti pravo bojno polje, vrlo selektivno okruženje bespoštedne borbe za svaki meč i svaki bod u želji da se dostigne Top 100, koji koliko-toliko nudi neku mirnoću i garanciju nastupa na ATP turnirima, pa time i financijsku stabilnost.

Koliko je doista teško probijati se kroz taj sloj tenisača na Challengerima?
- Ovisi protiv koga igraš i koji turniri i gdje ih igraš. Recimo, turniri u Njemačkoj ili Češkoj, ili dvoranski turniri, kao i na betonskoj podlozi, zahtijevaju nekakvo tehničko znanje, odnosno jako dobro tehničko znanje i kvalitetu. A onda imaš turnire gdje igraš s pet Argentinaca i to je onda žestoko rudarenje, jer svaki je motiviran da te dobije taj dan. Ma, ima svega, apsolutno svega, i nije lagano ni u kom slučaju.

Pobijedio i Runea

Nije bilo ni u Lüdenscheidu. Pogotovo jer je posljednja dva meča, polufinale i finale, morao igrati u istom danu radi ranijih odgoda zbog kiše.

- Finale sam protiv Huga Delliena dobio 7:5, 6:4, ali imam osjećaj da je moglo biti lakše, i to dosta lakše. Napravio sam neke glupe greške, koje inače ne radim, ali igrao sam protiv igrača koji mi je odgovarao pa je prošlo. Općenito mi je 1. kolo zapravo bilo najteže jer sam igrao protiv Maximiliana Marterera, Nijemca koji je 130. na svijetu, a bio je i 48. u karijeri. Došao je u dobroj formi, igrao je uostalom 3. kolo WImbledona, tamo u 1. kolu dobio našeg Bornu Goju, pa je osvojio Challenger u Amersfoortu, pa igrao i ATP u Hamburgu. Protiv njega sam bio dva poena od poraza i to sigurno najteži meč, fizički, igrački, svakako.

Ostat će mu to, zasad, jedna od dražih, ali i većih pobjeda gledano po imenu ili renkingu suparnika. Jer ima Duje i pobjede (lani u kvalifikacijama Wimbledona) nad Gillesom Simonom, koji je svojevremeno bio 6. igrač svijeta i osvojio 14 ATP turnira, pa nad Paolom Lorenzijem (u Antalyi 2021), nekad 33. na svijetu, i Bolivijcu Dellienu 64. mjesto je bio top renking. Ima Ajduković i pobjedu nad Holgerom Runeom, aktualnim 6. igračem svijeta, otprije tri godine s ITF turnira u Turskoj.

- Najdraža pobjeda? A joj... Gilles Simon je najzvučnije ime, ali tada više nije igrao svoj najbolji tenis tako da ta pobjeda nema toliku težinu možda... Ma, nemam neku takvu posebnu pobjedu još, jer još nisam dobio nekog baš opakog igrača, koji je u tom trenutku igrao jako dobro na velikoj sceni. Bilo je dobrih pobjeda, ali ne iskače neka posebno.

Ne sumnjamo da će neka uskoro ipak iskočiti, nastavi li Duje Ajduković ovakvim tempom dalje prema naprijed.

Spustiti se ispod 200 na ATP listi je apsolutno obligatorno

Ajdukoviću je do ovog ljeta najbolji renking na ATP ljestvici bilo 229. mjesto iz svibnja prošle godine. Sada je na rubu ulaska u Top 200, ali daleko od toga da je to krajnja ambicija.

- Sad dobro stojim, pogotovo što sam u ovom razdoblju prošle godine igrao dosta loše, pa sad nemam puno bodova za braniti. A kako sam i ove godinu prva dva mjeseca bio ozlijeđen, tako u biti do otpriike travnja sljedeće godine nemam ništa praktički za braniti u bodovima, tako da je spustiti se ispod 200 na ATP listi apsolutno obligatorno! A što će biti dalje ne znam. Ideja je bila više raditi na sebi i podignuti razinu igre i održavati tu razinu. Možda to donese i 150 do kraja godine, možda, vidjet ćemo - kaže Splićanin.

Neke stvari koje Mili može s reketom, nisu normalne

Hrvatski tenis kao nepresušno vrelo talenata poznata je priča. I sada imamo generaciju koja polako stasa i puno obećava - Dino Prižmić (18), Mili Poljičak (19), Matej Dodig (18)...

- Ako ćemo o mladim nadama, mene se više ne može staviti u tu kategoriju - pretekao nas je Duje.

- Oni su tri-četiri godine mlađi, što je dosta u ovoj fazi karijere, realno. Ali, ok, ajmo reći da jesam još uvijek među mlađima.

Prižmić u finalu Banja Luke i četvrtfinalist ATP-a u Umagu, Poljičak osvajač Wimbledona lani i beskrajnim talentom, Dodig ima već dvije ITF titule u nepunih pola godine profesionalne karijere...

- Dino je tek postao punoljetan, a probija se nevjerojatno brzo, a Mili je nevjerojatno talentiran, kojem će se, daj Bože, dogoditi “switch” u glavi, a onda za njega nema limita što on može napraviti. Neke stvari koje on može s reketom nisu normalne - ističe Duje.

- Dodig, pak, igra jako dobro, sa 18 godina osvaja Futurese i to relativno bez problema, a to je ozbiljna stvar. Igra dobro, čisto, ima dosta potencijala. Ubacio bih tu još i Luku Mikruta, koji je također dobar. Ma, s obzirom na uvjete u kojima treniramo, apsolutno je situacija dobra za naš tenis.

Za meč u Bundesligi dobije se kao za četvrtfinale Challengera

Spomenuo je Duje nastupe u teniskoj Bundesligi, za tamošnje klubove, što je već poznata praksa u teniskom svijetu. U velikim državama, igranjem za klubove u nacionalnim ligama može se zaraditi pristojan honorar.

- U Njemačkoj postoji zimska i ljetna liga, a ova ljetna je bitnija. Traje mjesec dana otprilike, kroz cijeli srpanj, a za klubove koji se, recimo, bore za ulazak iz druge u prvu ligu, to su važni mečevi. Ja osobno zadnje dvije godine igram za isti klub, iz Ludwigshafena, kojem je poznata kompanija BASF sponzor. Zarada je OK, uostalom, za to i igramo. Jedan meč u ligi u prosjeku vrijedi kao četvrtfinale Challengera, ali s tom razlikom da na Challengeru prvo moraš dobiti dva meča da bi došao do toga, a ovdje je to osiguran novac.

Ovisno o kategoriji Challengera, za četvrtfinale se dobije između tri i četiri i pol tisuća eura. Ajduković je, recimo, za osvojenu titulu dobio 16.000 eura.

- Plus, dobra je stvar što se liga igra samo vikendima, pa preko tjedna možeš igrati i redovne turnire.

Osim kada se poklopi, kao Duji u Lüdenscheidu, da na turniru ostane duže nego je možda i sâm planirao i očekivao, pa ne može, jasno, za vikend igrati i Tour i ligu.

- Da, trebao sam igrati Njemačku ligu taj vikend, ali nisam budući da sam igrao finale Challengera. Ali, ne bih je mogao odigrati ni da sam otkazao Challenger.

Naime, dok ATP dopušta nastupe “sa strane”, ipak ne dopušta da liga ima prioritet.

- Da, ne smiješ otkazati turnir pa onda igrati ligu, jer onda će ti ATP lupiti opasnu kaznu. (ij)

Linker
10. svibanj 2024 04:01