Nick Kyrgios s djevojkom Costeen Hatzi

 MediaPunch/Backgrid USA/Profimedia
IZA KULISA ‘BREAK POINTA‘

Hrvat na setu Netflixova serijala: ‘Kyrgios pet dana nije taknuo lopticu, kamere su ulazile i u hotelske sobe‘

Na Australian Openu već je u tijeku snimanje druge sezone, otkrio nam je Tomislav Poljak
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. siječanj 2023. 12:01

Zašto je "zločesti dečko tenisa" posezao za alkoholom svaku večer, o čemu finalist Wimbledona na terasi razgovara s bakom i djedom, uz tjesteninu u rodnom Rimu, ili što je, tada, drugu tenisačicu natjeralo da brizne u plač govoreći o depresiji? Iako je rijetko koji poklonik "bijelog sporta" uopće pokušao naprezati sive stanice u potrazi za odgovorima na ta, naizgled, fiktivna pitanja, na njih, ipak, može dobiti odgovor. Sažeti foršpan iz uvodnog dijela teksta, lajtmotivi su nova Netflixova serijala pod nazivom Break point, u kojem gledatelji pred malim ekranima uživaju u "suživotu" s teniskim zvijezdama, praktički, 24 sata dnevno. Nakon što se zastori meča spuste, kamere i producenti ulaze u "šesti set", pružajući fanaticima nastavak priče.

Prema uzoru na "Drive to survive", serijal o karavani Formule 1, koji je postigao enorman uspjeh u popularizaciji tog sporta, (po)najveća svjetska produkcija imala je identičnu nit vodilju, kada je riječ o koračanju u drugi sport. Prije šest dana, svjetlo dana premijerno je ugledalo pet epizoda prve sezone, dok će preostalih pet izaći u lipnju. Jedna od onih koje su kamere praktički neprestano pratile je Maria Sakkari, grčka tenisačica čiji je menadžer Tomislav Poljak, koji je također bio na setu prilikom izrade serijala. Dugorešanin, inače bivši član redakcije Jutarnjeg lista, a danas direktor ATP turnira u Umagu, podijelio je dojmove koje je "pokupio" s Netflixova seta.

image

Tomislav Poljak, direktor ATP turnira u Umagu i menadžer u agenciji StarWing Sports

Merlo de Graia

- Posebno iskustvo. Bio sam s Marijom dok su snimali, bilo je to na raznim lokacijama, u Rimu, Madridu, Parizu, Ostravi… Impresivna produkcijska kuća, to su praktički svi ljudi koji su radili i na "Drive to survive". Ovo treba teniskom svijetu, nadamo se da će efekt također biti dobar, kao i kod Formule 1 - kaže Poljak, koji nam se javio iz Melbournea, gdje se trenutačno održava prvi Grand Slam sezone.

Badosa se rasplakala na setu

Kako bi namamili gledateljstvo, uvodna epizoda, pod nazivom "The Maverick" (odmetnik), rezervirana je za, prema mnogim mišljenjima, najosebujnijeg čovjeka na Touru - Nicka Kyrgiosa.

- On je najtalentiraniji igrač kojeg sam vidio u posljednjih deset godina - rekao je već u prvim minutama epizode legendarni John McEnroe.

Ipak, na spomen Australca grčkih korijena, mnogima na pamet padaju prije svega njegovi ispadi. Serijal prati igrače na turnirima, ponajviše onim najjačim, poput Grand Slamova. Iako nikada nije imao problema s brutalnom iskrenošću, gledatelji još pomnije mogu upoznati Kyrgiosa, koji je pred kamerama stajao u vrijeme prošlogodišnjeg Australian Opena, gdje je došao do titule u konkurenciji parova s Thanasijem Kokkinakisom.

- Jedan čovjek sa seta, koji je sudjelovao u snimanjima, rekao mi je da Kyrgios nije pet dana praktički lupio niti jednu lopticu, bilo je tu košarke i još nekih stvari, koje nisu ni smjeli snimati. Naravno, bilo je i dosta "raspada sistema", primjerice, Paula Badosa rasplakala se govoreći o mentalnoj zahtjevnosti ovog sporta. Prema mojem mišljenju, to je u redu, da se prikaže koliko je ta teniska karavana zaista zahtjevna - kaže Poljak.

Prepirke ljubavnog para

Španjolka, koja je trenutačno 16. igračica svijeta, u doba snimanja rapidno se penjala prema vrhu, pa je tako s drugog mjesta WTA ljestvice govorila o bremenu pritiska u sportu, a nije se ustručavala reći kako "svi misle da je moj život savršen, ali to zapravo nije tako". Serijal o Formuli 1 napravljen je prije svega s ciljem popularizacije samog sporta, naročito u SAD-u. Iako, neki su se vozači, poput Maxa Verstappena, pobunili zbog pretjerane dramatizacije i "forsiranja" određenih nepostojećih suparništava; u teniskom serijalu velik je naglasak na međusobnom poštovanju među igračima.

image

Ajla Tomljanović

Rob Prange/zuma Press/profimedia

Pred kamere je često izlazila i Ajla Tomljanović, koja je hrvatsku zastavu 2014. zamijenila australskom. U doba snimanja na prošlogodišnjem Australian Openu, rođena Zagrepčanka bila je u ljubavnoj vezi s Matteom Berrettinijem, pa su tako producenti velik komad vremena, gotovo čitavu epizodu, posvetili talijanskom tenisaču, koji je na tom turniru dogurao do polufinala. Kamere su zavirile i u hotelsku sobu, koju je dijelio s Tomljanović, pa tako gledatelji iz prve ruke mogu vidjeti kako su izgledale prepirke, tada još uvijek aktualnog, ljubavnog para, oko izbora filma ili ranojutarnjeg buđenja. Našeg sugovornika upitali smo kako izgleda jedan dan snimanja, i je li to utjecalo na nastupe njegove agentice?

image

Maria Sakkari

Martin Keep/Afp

- Produkcija najavi snimanje, kažu da bi voljeli snimati određeni turnir s tom osobom, a potom ju prate od prvog dana turnira. Dakle, sjedaju u auto s tenisačem ili tenisačicom dok oni putuju na trening, prate zagrijavanje i meč, trenerska ekipa je ozvučena, tako da se čuju komentari, taktike i tako dalje. Ponekad traže od igrača da odobri pristup sobi prije meča, pa se tako dobiva još jedan dublji pogled. Ovisno o narativu, nekada snimaju i roditelje, agente, trenere… Maria nije imala problema s kamerama, nisu joj smetali. Snimali su ju u Indian Wellsu, gdje je došla do finala, a onda i do broja tri na ljestvici, tako da je to prihvatila kao da joj je upravo to donijelo sreću. Snimali su gotovo cijelu godinu, a ima možda 25 minuta materijala na kraju. To su sati i sati snimanja, a na kraju se iskoristi mali postotak, no, snimaju ogromne količine materijala da onda mogu odabrati ono što im odgovara - rekao je Poljak.

Fritzova ‘Kalifornikacija‘

Osim što prate meč igrača, kamere se brzo sele i na post-meč reakcije, pa tako gledatelji mogu vidjeti itekako razočaranu Tomljanović nakon poraza na Australian Openu, kako sjedi na podu i kroz suze govori trenerima da "ne vjeruje u pobjedu" i propituje sama sebe "koja je onda poanta svega"…

Posebna ekskluziva za gledatelje odvija se u trećoj epizodi, u kojoj se prati "Kalifornikacija" Taylora Fritza. Igrač iz Kalifornije, "u svom je domu" stigao do titule na podlozi Indian Wellsa, svladavši u finalu Rafaela Nadala. Ipak, prije bitke za naslov, na treningu je krivo stao, zaradivši ozljedu gležnja, a u serijalu su prisutne, dosad neviđene reakcije na tu ozljedu.

image

Taylor Fritz

Cal Sport Media/alamy/alamy/profimedia

- Nisam nikada osjetio takvu bol. Na skali od jedan do deset, ovo boli za devet - kroz zube je govorio Fritz.

Kako se finale približavao, tako se dobivao sve veći uvid u njegovo stanje, od pregleda u svlačionici, do odluke da zaigra pod anestezijom, a na kraju i stigne do toliko željenog trofeja. Izuzev već nabrojanih teniskih imena, u prvih pet epizoda pojavljuju se i Félix Auger-Aliassime, Casper Ruud i Ons Jabeur. Ujedno, komentare u serijalu daju i neke legende poput Chris Evert, Marije Šarapove i Andyja Roddicka, ali i Tonija Nadala, Rafaelova strica i njegova bivšeg trenera, koji je ponajveća zvijezda četvrte epizode. Fokus je bio prije svega na blagim autsajderima, od kojih su neki upravo u vrijeme snimanja ostvarili zapažene rezultate, baš poput Fritza.

Na aktualnom Australian Openu, već se odvija snimanje druge sezone serijala, koja će izaći iduće godine.

image

Rafael Nadal i Casper Ruud

Claudio Cruz/afp/profimedia

Linker
28. travanj 2024 15:03