Cropix/Damir Krajač
PO SVEMU POSEBAN

Hrvatska ima novo tenisko čudo: Nema ni 14 godina, a korak je od svjetskog broja 1!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 04. veljača 2016. 09:34

Važno je zvati se Borna. Za koju bi godinu ovo mogla biti glavna deviza u hrvatskom tenisu, koji je u pravilnim intervalima počeo izbacivati "supertalente". Nakon Ćorića, na horizont se polako, ali sigurno penje Borna Devald. Iako još nema ni 14 godina, njegovo ime sve glasnije odzvanja u teniskim krugovima.

Predstavio se svijetu kao osvajač Orange Bowla 2014. u konkurenciji do 12 godina, a tijekom protekla dva tjedna opet je potvrdio da je među najvećim potencijalima svoje generacije. Stigao je do finala Boltona i Les Petits Asa, europskog pandana Orange Bowlu - u prijevodu, najvažnijeg turnira na kontinentu u tom godištu.

- Odličan je to osjećaj, uvijek će negdje biti zapisano da sam bio u finalu tih turnira. Rezultat na Petits Asu je posebno važan jer su igrali najjači igrači iz cijele Europe - objašnjava Borna.

Koliko važan, još bolje će posvjedočiti lista prijašnjih finalista i osvajača: Krajicek, Chang, Nadal, Murray, Ferrero, Gasquet, Ančić, Ćorić... Novak Đoković je u Tarbesu svojedobno igrao četvrtfinale, a Roger Federer osminu finala. Sve je to poznato Borni, koji s najboljim tinejdžerom na svijetu ne dijeli samo ime, nego i kvart. Obojica su sa Savice, udaljeni tek par ulica.

- S Ćorićem sam više puta trenirao. On je već profesionalac i svaki njegov savjet mi puno znači. Rekao mi je da se, bez obzira na rezultate, nikada ne smijem umisliti i uvijek moram ostati fokusiran.

Devald je danas drugi igrač Europe do 14 godina, iza Ukrajinca Šestakova s kojim ne samo da nikada nije igrao, nego ga nije ni vidio. Specifični sustav rangiranja, naime, omogućava igračima da skupljaju bodove bez da se uopće pojavljuju na turnirima kao što je Tarbes.

- On igra samo po Rusiji. Mislim da ga mogu 'skinuti' s prvog mjesta ako osvojim jedan ili dva turnira prve kategorije - dodaje Borna.

Prva prilika za to bit će već početkom ožujka u Stockholmu, gdje će imati privilegij nekoliko dana raditi s Magnusom Normanom. Devald tamo putuje s trenerom Ivanom Stelkom (31), koji ga je prošle godine "preuzeo" iz ruku Darka Klaića. On ga je vodio još od šeste godine.

Borna je trenirao i nogomet, igrajući kao veznjak za Trnje. Imao je čak i ponudu Dinama, koju je odbio jer nije htio promijeniti društvo. S deset godina se definitivno odlučio za tenis.

- Čini mi se da sam dobro izabrao - kaže sa smijehom.

Za nekoliko mjeseci završit će osmi razred. U školi nema problema jer učitelji imaju razumijevanja za njegove sportske obaveze. S obzirom na sve bolje rezultate, vjerojatno će upisati dopisnu srednju školu. Putovanja se samo gomilaju, što Bornu raduje.

- Posjetio sam već puno zemalja, od Kine do Amerike. Obožavam putovati. Nekad znam i učiti na putu.

Bude li sve išlo po planu, Borna bi krajem sljedeće godine mogao napraviti novi korak i zaigrati na juniorskom US Openu. Najjače oružje mu je forhend, a omiljeni igrač, treba li uopće pitati, Roger Federer.

- On je najveći svih vremena, ima fantastičan stil igre. Jednog bih dana volio biti kao on.

Linker
24. rujan 2024 15:17