REUTERS/Antonio Bronic
PITANJE SVIH PITANJA

HRVATSKA SE SPREMA ZA VELIKI SPEKTAKL, ALI PITANJE JE - GDJE ĆE SE IGRATI Predstava za obitelj i rock-koncert ipak prije velikog finala s Argentinom?

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. rujan 2016. 10:28

Hrvatska će u finalu Davis Cupa od 25. do 27 studenoga ugostiti Argentinu, ali ovog trenutka je najveće pitanje - gdje?

Hrvatski teniski savez nema previše izbora glede mjesta na kojemu se može igrati finale. Međunarodna teniska federacija (ITF) zahtijeva dvoranu (može i na otvorenom, ali nije realno krajem studenog) kapaciteta najmanje 12.000 mjesta i tome mogu udovoljiti samo Arena Zagreb i Spaladium Arena u Splitu. Sumnjamo da HTS ima financijska sredstva ili raspoložene partnere koji su spremni uložiti u natkrivanje dijela nekoga stadiona. To bi ipak bilo pretjerano, vjerojatno neizvedivo.

Dakle, Arena Zagreb ili Spaladium Arena. U ovom trenutku ni jedna od ove dvije dvorane u tom terminu (25. do 27. studenog) nije slobodna. U Areni baš ta tri dana gostuje Marvel Universe Live, prema najavama na web stranici dvorane riječ je o spektakularnom obiteljskom showu kakav nikada prije niste vidjeli. Može li se to otkazati ili prebaciti u neku drugi termin, nije nam poznato.

U Spaladiumu je pak 26. studenog zakazan koncert Hladnog piva, dan prije se također nešto događa, a kad se uzme u obzir da se podloga mora postaviti puno ranije, jasno je da se i događaji od vikenda prije moraju otkazati ili odgoditi (koncert Parnog valjka). U svakom slučaju, situacija ne izgleda obećavajuće, Hrvatski teniski savez tek mora razgovarati s odgovornima iz ove dvije dvorane, sumnjamo da su ih prije kontaktirali i najavili potrebu za unajmljivanjem objekta.

Renco Posinković iz Spaladium Arene nam je rekao da se ovi događaji mogu pomaknuti, da je to izvedivo, međutim, isto tako je rekao:

- To ne može čekati, znači trebali smo razgovore početi jučer.

Doduše, ne znači da ITF neće pristati na manju dvoranu ako se ovaj problem ne može riješiti. Neće valjda zamijeniti domaćinstvo ili nas tjerati da finale organiziramo negdje u susjedstvu. Zadar se dokazao, svi naši igrači u Zadru su bili zadovoljni pa treba razmišljati i o toj opciji.

Mi smo svoje mjesto u finalu osigurali puno lakše nego Argentinci. U Glasgowu se, naime, u nedjelju odigravala prava drama, a Argentina je umalo prokockala 2-0 i nastup u svom petom finalu Davis Cupa.

Nakon što je Andy Murray očekivano svladao Guida Pellu za izjednačenje na 2-2, uslijedio je šok u režiji Gaučosa. Njihov najbolji tenisač Juan Martin del Potro, koji je u petak nakon više od pet sati nadigrao Murraya, a potom u subotu izvan svake logike nastupio u paru, ostao je sjediti na klupi. Nije bio na dispoziciji izborniku Danielu Orsanicu, odlučio je da neće igrati kako ne bi ugrozio zdravlje.

O tome će sigurno biti još dosta priče, situacija će se definitivno razjasniti i sve će biti jasnije. U ovom trenutku je sve nekako u magli, premalo relevantnih informacija i nikakvih od onih koji o tome znaju najviše.

Orsanic je dao prednost Leonardu Mayeru, svome najlošije rangiranom (114) igraču, iako je imao i Federica Delbonisa. Mayer je veteran Davis Cupa, provjereno ime i Orsanic je apsolutno - pogodio. Makar je za Britance počelo idealno, Daniel Evans dobio je prvi set, no, nakon se više nije mogao nositi sa snagom tenisača koji je iza sebe imao osam uzastopnih pobjeda u Davis Cupu. Među njima i onu nad Joaom Souzom, najdužu ikada (6 sati i 43 minute) u ovom natjecanju koja je bila povod uvođenju tie-breaka u petom setu.

Leo je odigrao kao pravi lav, zlatna zamjena odvela je Argentinu u peto finale, razvlastili su Veliku Britaniju naslova i kreću po svoj prvi.

Čekat će ih napaljena Hrvatska, ali prerano je reći gdje...

Linker
20. travanj 2024 04:21