Marin Čilić
 MARIO ĆUžIć/HTS Mario Ćužić/hts
Razvoj hrvatskog tenisa

Hrvatski teniski savez uvodi novi sustav natjecanja, planira se veći broj međunarodnih turnira u domovini

Odluke Hrvatskog teniskog saveza predstavljene su na Skupštini tog tijela
Piše: SNObjavljeno: 20. siječanj 2021. 12:44

Hrvatski teniski savez i u idućoj godini nastavlja s razvojem hrvatskog tenisa. Novi sustav natjecanja i organizacija većeg broja međunarodnih turnira omogućit će hrvatskim tenisačicama i tenisačima veći broj mečeva nužan za profesionalni napredak. Odluke Hrvatskog teniskog saveza predstavljene su na Skupštini tog tijela, zajedno s rezultatima i pregledom ostvarenog u prethodnoj godini.

Najveći novitet u sustavu natjecanja ukidanje je 4. i 5. ranga turnira uz održavanje turnira A, 1., 2. i 3. ranga. Iako je broj rangova manji, uvođenjem round robin sistema omogućit će se veći broj sudionika, a time i veći broj mečeva. Najbolji rezultat iz 3. ranga plasirat će se na regionalne Masters turnire, još jedan novitet koji je uveden ove godine. Teniski napredak neostvariv je bez međunarodnih turnira, a Hrvatski teniski savez ih u ovoj godini planira organizirati 13 na razini Tennis Europe, šest ITF turnira te četiri profesionalna turnira s dugom i prepoznatljivom tradicijom: Tučepi, Poreč, Rovinj i Opatija.

image
HTS/MARIO ĆUŽIĆ

Unatoč svim izazovima prethodne godine Hrvatski teniski savez je kontinuiranim radom te isplatom poticaja za održavanja radnih mjesta podržao hrvatske tenisače, trenere i klubove. Održani su turniri i natjecanja koji su tenisačima omogućili napredak i u okolnostima pandemije. Započeo je projekt Tenis u školama koji ima cilj popularizaciju tenisa u cijeloj HrvatskojZagreb, Split, Čakovec, Zadar i Šibenik postali partneri poticanja razvoja lokalnog profesionalnog tenisa. Na međunarodnoj razini veliko je priznanje dobila predsjednica HTS-a Nikolina Babić koja je izabrana kao nova članica Upravnog odbora Tennis Europe, a otvorena je suradnja s drugim teniskim savezima za razmjenu ''wild carda''.

Prošlu godinu u tenisu obilježili su uspjesi naših tenisača Nikole Mektića koji je u parovima osvojio završni Masters i Mate Pavić koji je, također u parovima, osvojio US Open. Prošla godina svima nam je pokazala koliko je budućnost neizvjesna ali uz planirane aktivnosti Hrvatskog teniskog saveza vjerujemo kako nas očekuje još puno teniskih uspjeha i razloga za slavlje.

Linker
25. travanj 2024 03:01