Tara Würth, Petra Martić, Iva Majoli, Donna Vekić i Petra Marčinko prošle godine u Rijeci

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
OPET ISTA PRIČA

Hrvatskoj reprezentaciji bez objašnjenja otkazale najveće zvijezde, a čeka je borba za preživljavanje

U sastavu izbornice Ive Majoli u Antalyji nema igračice starije od 20 godina
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. travanj 2023. 08:55

Donna Vekić (23.), Petra Martić (34.), Ana Konjuh (163.). Nijedna od tri najbolje rangirane hrvatske tenisačice neće biti na raspolaganju reprezentaciji kada u ponedjeljak u Antalyji krene u još jednu borbu za preživljavanje, odnosno plasman u viši rang Billie Jean King Cupa (bivši Fed Cup).

Porazom od Njemačke u studenome (1:3), Hrvatska je propustila osigurati mjesto među 18 reprezentacija koje će se u kvalifikacijskoj rundi boriti za nastup na završnici te automatski napravila korak unatrag. Skupina 1 Euroafričke zone već je poznato okruženje hrvatskih tenisačica i tužna, paradoksalna realnost u situaciji kad ima dvije igračice svjetske klase (Vekić, Martić), kao i talentirane tinejdžerke poput Petre Marčinko i Antonije Ružić koje mogu donijeti širinu.

Kolektivno otkazivanje Vekić, Martić i Konjuh ostalo je bez službenog objašnjenja, što nije prvi, a vjerojatno ni zadnji put u mandatu vječne izbornice Ive Majoli, koja je na klupi reprezentacije više od 12 godina i još nijednom nije uvela Hrvatsku u elitni rang. Prije manje od mjesec dana, Majoli je za turnir u Turskoj prijavila najjaču moguću ekipu s Vekić, Martić, Konjuh, Marčinko i Würth. Ta se postava u međuvremenu osula i danas izgleda okrnjeno pa u ekipi nema igračice starije od 20 godina. Na popisu su ostale Petra Marčinko, Antonia Ružić, Tara Würth i Lucija Ćirić Bagarić.

Hrvatska će se na zemljanoj podlozi u Antalyji pokušati izvući iz grupe B s Danskom, Srbijom, Bugarskom, Norveškom i Švedskom te ponovno izvaditi vizu za play-off. Sustav natjecanja sve je samo ne lagan: u skupini igra svatko sa svakim, a samo prvoplasirana ekipa direktno će se plasirati u doigravanje. Šansu otvara i drugo mjesto, no u tom slučaju treba još pobijediti drugoplasiranu ekipu iz skupine A u kojoj su Latvija, Mađarska, Turska, Nizozemska i Egipat.

Hrvatice svoj nastup otvaraju protiv Danske u čijem su sastavu Tauson, Svendsen, Mortensen, Schou i Hansen.

Linker
20. travanj 2024 02:56