TIZIANA FABI Afp
KRIZA JE SVE VEĆA

Hrvatskom tenisu prijeti golem udarac. Ovo nam se od samostalnosti nikad nije dogodilo

Borna Ćorić je u slobodnom padu i mogao bi skliznuti izvan kruga olimpijskih kandidata
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. svibanj 2024. 06:43

Malo je više od dva mjeseca ostalo do početka Olimpijskih igara u Parizu, a time i teniskog olimpijskog turnira budući da se taj igra odmah u prvom tjednu po otvorenju OI 26. srpnja. Ali, za tenisače glavni datum već je za mjesec dana - 10. lipanj. To je ponedjeljak nakon finala Roland Garrosa, ali ujedno i datumski rok na koji će se odrediti ako ne svi, onda velika većina tenisačica i tenisača koji će steći pravo nastupa na pariškim Igrama.

Kako tu, pak, stojimo mi, hrvatski tenis?

Najblaže rečeno, ne baš najbolje. Jer postoji opasnost da ćemo u pojedinačnim dijelovima turnira obje konkurencije, dakle i kod tenisačica i tenisača, imati samo jednog predstavnika, točnije predstavnicu. Donna Vekić, naime, trenutačno od svih naših tenisačica i tenisača drži najbolji renking (WTA 40) i, zapravo, jedini koji joj u ovom trenutku garantira olimpijsku normu. Vrlo vjerojatno će tako ostati do tog 10. lipnja jer vrlo teško će, bez obzira kako prošao Roland Garros, bodovno ispasti izvan kruga onih koji imaju pravo nastupa u Parizu.

Svi ostali su ili izvan tog kruga ili na samom rubu, pa bi njihovi rezultati u Roland Garrosu (počinje 27. svibnja) mogli biti presudni oko toga hoće li ući u olimpijsku kvotu ili ne. Borna Ćorić će nakon poraza u 1. kolu Rima biti oko 70. mjesta na ATP listi, a nastavi li se negativan trend u kojem je već nekoliko tjedana, nakon drugog Grand Slama sezone, mogao bi skliznuti još niže, odnosno i izvan kruga olimpijskih kvalifikanata.

- Rekao bih da je Borna gotovo siguran, da je "unutra" - uzvratio je, međutim, Velimir Zovko, koji će kao izbornik hrvatske reprezentacije u ime HTS-a biti zadužen i za službene prijave naših tenisača za OI.

Sustav kvalificiranja za OI naizgled je prilično složen, odnosno ima puno uvjeta, stavki, podstavki i izuzetaka. Osnovni kriterij jest ATP/WTA ljestvica i po tome od po 64 igračica i igrača u pojedinačnom ždrijebu direktno ulazi najboljih 56 na svijetu i to isključivo po renkingu na dan 10. lipnja. Drugi važan kriterij je nacionalna kvota, odnosno iz svake države mogu biti najviše četiri predstavnika(ce) u ždrijebu, onda se sukladno tome ta granica pomiče.

Nadalu će biti odobrena iznimka

Recimo, SAD ima sedam tenisača u Top 50 trenutačno, što bi značilo da prva četiri "upadaju" na OI, ali ne i ostala trojica, pa se stoga kvalifikacijska crta spušta za tri mjesta, sa broja 56 do broja 59. U istom je društvu i šest Talijana, odnosno dva otpadaju, pa se crta spušta do broja 61 na renkingu i sve tako dalje, dok se ne popuni brojka od 56.

No, postoje i dodatne mogućnosti kvalifikacija, odnosno nazovimo ih "posebna pravila".

Primjerice, preko kontinentalnog ključa (pobjednici Azijskih, Afričkih ili Panameričkih igara) ili kao bivši olimpijski pobjednik ili osvajač Grand Slama, ako je unutar Top 400 - npr. tako bi trebali "upasti" Stan Wawrinka (ATP 87) i Andy Murray (ATP 77).

image

Još se ne zna hoće li Mektić i Pavić opet udružiti snage za novi olimpijski pohod

ITF/KOSMOS TENNIS

Neki mogu, pak, koristiti zaštićeni renking (radi ozljeda), a među njima i Rafael Nadal, jer sada je 305. na svijetu, makar se do kraja Roland Garrosa to može uvelike promijeniti. No, morat će pisati i molbu za posebno izuzeće. Naime, još jedan uvjet za olimpijsku normu, koji apsolutno vrijedi za sve (i za one po renkingu, i za "kontinentalce"...) jest da je tenisač(ica) u "dobrim odnosima s nacionalnim teniskim savezom i ITF-om" te da je igrao (ili najmanje bio imenovan u sastav) u najmanje dva susreta Davis Cupa (muški) ili Billlie Jean King Cupa (žene) u proteklom olimpijskom ciklusu, a da je jedan od ta dva slučaja bio tijekom 2023. i 2024.

Nadal nije igrao Davis Cup od 2019., no nema sumnje da će mu, bude li zatražio, a najavio je da želi igrati na OI, biti odobrena iznimka i da će dobiti svoje mjesto u Parizu.

Kako god, zbog svega toga nabrojanog, neće se odmah 10. lipnja točno znati poimence svi sudionici Igara u Parizu, ali će se barem znati baza od koje se kreće, a brojka od 64 tenisačice i tenisača u pojedinačnoj konkurenciji vrlo će se lako popuniti. Konačni sastav teniskih olimpijaca, kada se riješi sva "papirologija", bit će objavljen 8. srpnja.

Što se Hrvatske tiče, osim Ćorića, na rubu visi i Petra Martić. Niz slabih rezultata bacio ju je na 81. mjesto WTA ljestvice trenutačno, no ispred nje je, primjerice, devet Amerikanki i Čehinja, dakle ukupno deset tenisačica automatski otpada pa se i Martić "pomiče" do 71. mjesta. Međutim, trebala bi tako doći do 56, a to je već malo teže. Stoga bi joj nekakav rezultat na Roland Garrosu itekako dobrodošao da uzme bodove i sama se pomakne naprijed.

Okupljanje tijekom Roland Garrosa

Borna Gojo još uvijek je izvan pogona zbog ozljede, tako da na njega ne treba računati, kao ni na Marina Čilića koji zbog nove operacije koljena. Ali time otpada i mogućnost da zaigra u parovima s kumom Ivanom Dodigom, s kojim je u Tokiju prije tri godine osvojio srebro. A znamo da su tada i zlato uzeli Hrvati, Mate Pavić i Nikola Mektić.

Kod parova - na OI igraju 32 para, a najviše dva po državi - nominalno bismo trebali imati trojicu sigurnih za olimpijsku normu: Dodiga (ATP 8), Mektića (ATP 25) i Pavića (ATP 30).

Hoće li Mektić i Pavić opet udružiti snage i ići po obranu tokijskog zlata, još se ne zna.

- Kako ne igraju više skupa na Touru, nije još konkretno dogovoreno - kaže izbornik Zovko.

- No, okupit ćemo se svi sada u Parizu tijekom Roland Garrosa, pa ćemo tamo direktno sve međusobno izdogovarati.

Ako se Nikola i Mate i upare ponovo, Dodig onda ostaje sâm. Ili će možda ovaj puta skupa ići Dodig i Pavić. Kako god, jedan će biti "višak".

- Četvrtog u parovima nemamo, ali zato tu Ćorić može biti opcija - dodao je Zovko.

Naime, za parove se gleda zbroj renkinga obojice igrača, s time da se u računicu uzima povoljniji renking, bilo da je to iz singla ili iz parova. U tom slučaju Ćoriću bi se računao singl, a bilo kojem od trojice naših, s kojim bi Borna eventualno igrao, brojao bi se renking iz parova. Doduše, i tu ima caka, a to je da ukoliko je tenisač u konkurenciji parova u Top 10 (na dan 10. lipnja, jasno) izravno ulazi na olimpijski turnir, a partnera onda može birati uz jedini uvjet da je taj u Top 300 ili u singlu ili u paru.

- Kamo sreće da Dodig ostane u Top 10 nakon Roland Garrosa, pa da imamo tu opciju - kaže Zovko.

Kako god, puno je tu još "ako", puno kombinacija i opcija, ali Roland Garros je svima posljednja šansa da nešto naprave. Tako i Hrvaticama i Hrvatima, makar uoči pariškog Grand Slama situacija s formom i posljednjim rezultatima ne djeluje obećavajuće.

Linker
15. svibanj 2024 13:14