Carlos Alcaraz, novi osvajač Roland Garrosa

 DIMITAR DILKOFF Afp
VELIKA PROMJENA NA TOURU

Hrvatu se ispunilo tenisko proročanstvo: ‘Znate li što mi je šapnuo Alcarazov agent?‘

Tomislav Poljak, direktor umaškog turnira i član Sinnerovog tima, predvidio je uspon dvojice mladića na vrh
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. lipanj 2024. 12:29

Tenis se jutros probudio u novoj eri. Jannik Sinner (22), osvajač Australian Opena, i Carlos Alcaraz (21), novookrunjeni kralj Pariza, postali su broj jedan i broj dva ATP ljestvice, a Novak Đoković izgubio je žezlo i pitanje je hoće li ga ikad više držati u rukama. Smjena na vrhu nakon Roland Garrosa odiše jakom simbolikom, a hrvatske teniske fanove podsjeća na fascinantan detalj iz ne tako davne prošlosti.

Nema tome ni dvije godine kako su Sinner i Alcaraz na stadionu Gorana Ivaniševića u Umagu igrali svoj prvi (i zasad jedini) finale. Osjećali smo te večeri 31. srpnja 2022. da će meč dvojice mladih lavova ući u povijest turnira, čak smo tada i napisali da ih za otprilike tri godine vidimo na broju jedan i broju dva, ali budućnost je stigla brže od svih očekivanja.

Nije se tome vjerojatno nadao ni Tomislav Poljak (36), direktor umaškog turnira - inače i naš bivši kolega iz Jutarnjeg lista - koji veliku smjenu generacija promatra iz dvije perspektive. Osim što je najzaslužniji čovjek za to što su Carlos Alcaraz i Jannik Sinner uopće igrali u Hrvatskoj, Poljak je i dio Sinnerovog menadžerskog tima. Talijana, naime, zastupa agencija StarWing Sports u kojoj je Poljak dopredsjednik i agent za igrače, a vodi je Lawrence Frankopan, njegov prethodnik na poziciji direktora Umaga.

image

Tomislav Poljak

MERLO DE GRAIA A.K.A. NEVEN JURJ

- Lawrence ima čovjeka koji mu je desna ruka za Sinnera, dok ja više vodim brigu o Mariji Sakkari i ostalim tenisačicama iz agencije, Noskovoj, Olgi Danilović, Kaji Juvan, Kornejevoj, Luni Vujović.... No događa se da ponekad uskočim i za Sinnera, sad sam u Parizu bio tri dana s njime, odrađivali smo obaveze za sponzore i partnere, a onda su oni preuzeli brigu oko dnevnih stvari. U počecima njegove suradnje sa StarWingom bio sam malo više uključen, primjerice pratio sam ga kad je 2019. osvojio Next Gen turnir u Milanu.

Hype koji postoji oko međusobnih okršaja Alcaraza i Sinnera neusporediv je s bilo čime u svijetu tenisa trenutno

Koliko god zvučalo pretenciozno, u Hrvatskoj ćete teško pronaći čovjeka koji tenis poznaje bolje od Poljaka. Bio je igrač, teniski sudac, teniski novinar, sad je menadžer i direktor jedinog hrvatskog ATP turnira, a kakvo oko ima za talente, najbolje ilustrira lista igrača kojima je u Umagu dao ili htio dati pozivnicu: Sinner, Alcaraz (na kraju mu nije trebala jer mu je renking bio dovoljno dobar za izravni ulazak u glavni turnir), Rubljov, Auger-Aliassime, Musetti, Rune, a prošle godine Martin Landaluce koji se također uspinje prema vrhu i četvrti je najbolji igrač svijeta ispod 19 godina. Sjećamo se i Poljakove rečenice s jedne od umaških presica da će Alcaraz i Sinner "jednog dana držati tenis u svojim rukama".

image

Jannik Sinner i Carlos Alcaraz

BERTRAND GUAY Afp

- Da, prerano je reći da već sad vladaju tenisom, jer ta bi dominacija morala potrajati godinama, a za to trebaju stvoriti kontinuitet velikih mečeva i osvajanja većine velikih naslova. Ali hype koji postoji oko njihovih međusobnih okršaja neusporediv je s bilo čime u svijetu tenisa trenutno. Čak i veći od njihovih sudara s Đokovićem, iako je suludo da itko umanjuje Novakovu genijalnost. Neki dan je Tennis TV podsjetio na taj njihov finale Umaga i svaki put vidiš da izvlače najbolje jedan iz drugoga. Nije kliše ono što cijelo vrijeme obojica izjavljuju, da se međusobno čine boljim igračima. Ukratko, tenis je u fantastičnoj poziciji.

Poljak otkriva da je malo nedostajalo da se finale 2022. između Sinnera i Alcaraza uopće ne odigra.

- Ne umanjujući Jannikovu pobjedu u tom meču (6:7, 6:1, 6:1, op. a.), Carlos je jedva odigrao finale. U polufinalu protiv Zeppierija izvrnuo je zglob dok je trčao na dropshot, stala mu je noga, a ozljeda je bila sve samo ne bezazlena. Njegov agent mi je u jednom trenutku šapnuo da odustajanje ne dolazi u obzir, ali da je pitanje bi li igrao da nisu takve okolnosti i da s druge strane nije bio Sinner. Neću biti narcisoidan i reći da je Umag u tome odigrao ulogu, no stvorili smo lijep odnos. Da je odustao, bila bi to velika šteta, a ovako imamo nešto što će ostati zapisano zauvijek.

image

Carlos Alcaraz

DIMITAR DILKOFF Afp

Na pitanje hoće li se Đoković ikad više vratiti na broj jedan, Poljak je oprezan.

- Da se moram kladiti, rekao bih da neće. Ne zato što to Đoković ne može, nego mislim da će njegov fokus sad biti isključivo Grand Slamovi. Čak i ako mu tijelo i duh budu dozvoljavali da igra uz sve te torture koje prolazi, njegov fokus više ne može biti prvo mjesto na svijetu. Ne mogu zamisliti da on odigra 15 ili više turnira godišnje, puno je realnije da to bude desetak. Opet, sve to govorim uz veliku ogradu, jer pričamo o Novaku Đokoviću.

Ove godine ćemo polufinalistima i finalistima Umaga o našem trošku omogućiti privatne letove za Pariz

Što se tiče Umaga, ovo će ljeto za Poljaka i ekipu biti izazovno. U olimpijskoj smo godini, a turnir se održava u tjednu otvaranja Igara u Parizu, što je organizatorima Plava Laguna Croatia Opena suzilo manevarski prostor za privlačenje igrača. Poljak podsjeća da nas čeka i jedna novost.

- Prvi put ćemo imati finale u subotu. Nismo točno znali što očekivati u pripremi, koliko nam Igre u Parizu pomažu ili odmažu, ali na kraju smo shvatili da ima i pluseva i minusa. Zajahali smo pozitivan val koji je krenuo s 2021. i Alcarazovim osvajanjem u post-covid godini, a finale Sinnera i Alcaraza 2022. i sve što se još događalo lani dovelo je do toga da nam vlasnik turnira daje još veću potporu. U situaciji smo da je lakše voditi razgovore s igračima, pa ćemo tako ove godine, primjerice, polufinalistima i finalistima o našem trošku omogućiti privatne letove za Pariz. Polufinalisti će ga imati u subotu ujutro, a finalisti u nedjelju, nakon odigranog finala.

image

Jannik Sinner

DIMITAR DILKOFF Afp

Po pravilima je, objašnjava Poljak, ovo prva olimpijska godina u kojoj tenisači koji idu na Olimpijske igre smiju u istom tjednu nastupiti na ATP turniru.

- Netko tko će igrati finale, u nedjelju ujutro će sjesti na avion, letjeti dva sata do Pariza, tamo malo trenirati i navečer igrati meč, naravno ovisno o rasporedu. Kad se otvorila ta mogućnost, htjeli smo igračima olakšati tranziciju, što bi bilo nemoguće bez Plave Lagune koja je istovremeno podignula na višu razinu i smještaj i sve ostale dodatne stvari za igrače.

Neka zvučna imena za turnir već su objavljena, no idućih tjedana bit će još iznenađenja.

- Prvi nositelj bit će Rubljov (svjetski broj šest, op. a.), stiže nam talijanski trojac osvajača Davis Cupa Musetti, Arnaldi, Sonego, a tu su i Darderi i Cobolli, što znači da ćemo imati pet od najboljih šest imena talijanskog tenisa, koji cvjeta na svim mogućim razinama. Ako se stvari poklope, bit će tu još Talijana. Turnir će izgledati jako dobro, objavit ćemo uskoro još neka imena koja smo već dogovorili.

Jedna pozivnica za Umag sigurno ide Dini Prižmiću, a za drugo mjesto bore se Matej Dodig i Luka Mikrut

Provjerili smo kakva je situacija s pozivnicama, koje su se u Poljakovoj eri dodjeljivale po jednostavnom ključu: najbolji Hrvati plus velike svjetske nade. Za početak, Borna Ćorić?

- Umag mu, koliko znam, nije u planovima, baš kao ni Borni Goji. Idemo li dalje po renkingu, Duje Ajduković bio bi prvi u redu, ali on me iznenadio svojim prijedlogom. Rekao je da želi igrati kvalifikacije, jer je dobio pozivnicu tri godine zaredom i smatra da je red za neke druge. To mi se u deset godina bavljenja turnirom dogodilo samo jednom, kad se Gojo zahvalio i rekao da bi bilo bolje da pozivnicu uzmu Serdarušić i Ajduković. Pozivnice se rijetko odbijaju, ali Duje je rekao da se neće ljutiti ako je dobiju mlađi dečki i zato, kapa dolje za taj potez.

Ajduković će, dakle, vjerojatno u kvalifikacije, a karte se onda miješaju ovako…

- Jedna pozivnica sigurno ide Dini Prižmiću, a za drugo mjesto bore se Matej Dodig i Luka Mikrut, pogotovo u svjetlu ovog tjedna i Challengera u Zagrebu. Mala prednost za Dodiga je renking. Opet, Mikrut je igrao finale u Zagrebu, dva je puta ove godine svladao Mateja, a i nekoliko je godina igrao seriju Road to Umag, što meni puno znači, no sumnjam da i jedan i drugi neće biti zbrinuti. Postoji šansa da će jedna pozivnica ići u ruke stranom igraču ili nekom zvučnom imenu koji će se javiti u zadnji čas. Što se tiče mladih talenata, pokušat ćemo nešto napraviti oko 17-godišnjeg Joãa Fonsece, koji je budućnost svjetskog tenisa. Ne da će biti dobar, nego je to tip igrača na razini Sinnera i Alcaraza, jako atraktivan, njegov tenis nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ljudi ga zavole u pet sekundi i kao takav bi se savršeno uklopio u umaško okruženje. Prije nekoliko mjeseci sam bio uvjeren da smo blizu dogovora, sad vidim da je stvar malo teža, ali čekat ćemo ga do zadnjeg časa. Fonseca je jedini mladi međunarodni igrač zbog kojega bismo treću pozivnicu za singl uskratili Hrvatima.

image

Luka Mikrut

JOSIP BANDIĆ/Cropix

Tour će uskoro doživjeti nove velike promjene, čemu Poljak svjedoči iz prve ruke. Saudijski novac nadire i uskoro će napraviti potres u kalendaru, koji ATP istovremeno pokušava što je više moguće pročistiti.

- Dodijelili su tri nove ATP 500 licence za München, Dallas i Dohu, miču iz kalendara Atlantu, Lyon i Newport, a Mastersi u Madridu, Rimu i Šangaju su narasli na dva tjedna. Ono što se najviše tiče Umaga je činjenica da će od 2025. Kanada i Cincinnati trajati po 12 dana. Također, Masters u Kanadi će, osim u 2026. i 2027., počinjati na nedjelju kad završava Umag. Naše finale u subotu će u budućnosti postati pravilo i održavat ćemo se u tjednu prije Kanade.

Tu će se Umag susresti s nekim novim izazovima.

- Više neće biti Kitzbühela u tjednu iza našeg pa da igrači povezuju malu europsku turneju na zemlji, što znači i još teži zadatak u smislu dovođenja top igrača. Priča se o dosta toga, o Premier Touru, podjeli novca, borbi Grand Slamova kontra ATP-a, no ako priča sa Saudijcima završi tako da svi veliki igrači budu zadovoljni, podjele neće biti jer tenis globalno raste i nikad nije bio u boljoj poziciji. U tom aspektu ne očekujem prevelike turbulencije.

Srpkinja Luna i Japanka Sakino su buduće zvijezde ženskog tenisa

Ekipa StarWinga, kojoj se Poljak pridružio krajem 2014. godine, etablirala se s vremenom u jednu od najjačih svjetskih teniskih agencija. Od danas prvi put u svojoj povijesti imaju broj jedan, no zanimalo nas je i tko su im najveće nade za budućnost.

- Jedna je Srpkinja Luna Vujović, druga najbolje plasirana igračica na WTA listi na svijetu od cura rođenih 2009. ili kasnije. Luna je i osvajačica U14 Wimbledona i europska prvakinja u toj kategoriji i potencijal za najveće stvari. Druga je Sakino Miyazawa, Japanka koja je 2011. godište i ima stvari koje su nevjerojatne. Pitanje je kako će rasti i razvijati se, ali spojili smo je s Davidom Kotyzom, jednim od dvojice trenera Linde Noskove, inače čovjekom koji je osvajao Grand Slamove s Kvitovom i jedan je od pet ili deset najboljih trenera ženskog tenisa. Za Miyazawu je rekao da ima najbolji volej koji je vidio u životu u juniorskom tenisu. Stvar je u tome da ona igra drugačiji tenis, ne onaj poput Sabalenke ili Ribakine koje bombardiraju. Malo je niža i zato se prvo mora razviti da s tim tijelom može igrati protiv ovih cura koje udaraju, a ako se posao napravi kako treba, njezin tenis bi mogao biti nalik onome kakav je igrala Ashleigh Barty.

Linker
10. lipanj 2024 14:25