NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
VELIKA NADA

Ispisala povijest i postala nova hrvatska zvijezda! ‘Jedva čekam vratiti se u Zagreb na mamine palačinke‘

Sada je u društvu zvjezdanih imena poput Chris Evert, Gabriele Sabatini, Caroline Wozniack
Piše: Vladimir Zrinjski /JLObjavljeno: 13. prosinac 2021. 10:52

Prosinac 2021. nastavlja hrvatskom tenisu gomilati darove pod bor. Tjedan dana nakon što je Davis Cup reprezentacija postala svjetski viceprvak, spektakularan rezultat stigao je s Floride. Petra Marčinko, 16-godišnja Zagrepčanka koja je tijekom cijele sezone pokazivala da na njoj leži budućnost hrvatskog ženskog tenisa, vraća se s Orange Bowla s dvostrukom titulom.

Osvajanjem oba naslova u "Ligi prvaka juniorskog tenisa", u singlu i parovima, Marčinko je izvela pothvat koji povijest turnira ne pamti. Prvo je za pojedinačnu titulu sa 3-6, 6-1, 6-3 svladala Ruskinju Dianu Šnaider, a onda je sa suparnicom iz finala uzela i parove, pobjedom nad češkim sestrama Brendom i Lindom Fruhvirtovom (7-6, 6-0).

- Barem smo joj malo popravile dan - "bocnula" je Petra svoju suigračicu nakon finala.

image



NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

Djevojka rođena 4. prosinca 2005., na dan kad je Hrvatska osvojila prvi Davis Cup, lani je na Orange Bowlu izgubila u prvom kolu, i to od kasnije osvajačice Ashlyn Krueger. Ovaj put je u Plantationu spojila šest pobjeda i otišla do kraja, u društvo zvjezdanih imena poput Chris Evert, Gabriele Sabatini, Caroline Wozniacki, Sofije Kenin, Biance Andreescu, pa i naše Ane Konjuh (2012.). Na ITF-ovoj juniorskoj ljestvici, na kojoj je trenutačno deseta, čeka je veliki skok.

- U proteklih šest mjeseci puno sam napredovala. Radila sam na konstantnosti u igri i na mentalnoj pripremi. To su aspekti gdje sam napravila najveći napredak - rekla je za ZooTennis, američki portal specijaliziran za juniorski tenis.

Priznala je da se u finalu više osjećala kao na treningu, budući da je s druge strane mreže bila njezina prijateljica i partnerica u parovima. Nakon što je prvi set izgubila za 28 minuta, pomogla joj je stanka.

- Ipak je to finale Orange Bowla, imala sam previše misli u glavi. Onda sam sve to pojednostavila i odlučila da ću pokazati svoju igru, ubaciti više lopti u teren, natjerati je da ona nešto napravi. Volim kad meč ovisi o meni i mojim udarcima, a ne o suparnici. Pomoglo je to što sam na kraju bila opuštenija - objasnila je Petra, koja je trenutačno bez trenera, ali zato s menadžerske strane o njoj brigu vodi agencija Ivana Ljubičića, dok na turnire putuje s ocem Vjekoslavom.

Na pitanje čemu se najviše veseli nakon trotjedne turneje u Meksiku (igrala je polufinale u Meridi) i SAD-u, ispalila je:

- Maminim palačinkama. To je tradicija kad se osvoji turnir.

Slijedi joj zasluženi odmor, a za početak 2022. zacrtala je juniorski Australian Open. Još jedna prilika da nastavi gaziti stopama Ane Konjuh…

Linker
24. srpanj 2024 17:11