Goran Ivanišević
 LUKA GERLANC/CROPIX
STIŽE NOVA TROJKA

Ivanišević: Ova trojica će vladati svjetskim tenisom nakon odlaska Đokovića, Nadala i Federera!

Stiže nova generacija vladara. Jednog zovu ‘novi Rafa‘, drugi, kaže Goran, ne ‘j... živu silu‘
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 29. siječanj 2021. 21:06

Prvi je prošle sezone postao najmlađi osvajač ATP turnira u zadnjih 12 godina. Drugoga su kolege proglasili za najboljeg novog tenisača na Touru (Newcomer of the Year) u 2020. godini. Treći je bio najbolji junior svijeta i prvi je igrač rođen 2002. godine koji u džepu ima ATP pobjedu.

Oni su Jannik Sinner (19), Carlos Alcaraz (17) i Lorenzo Musetti (18), tinejdžerski trojac s jakim obećanjem: žele voditi budućnost svjetskog tenisa. U vremenima kad se njihov sport učio prilagođavati globalnoj pandemiji, dvojica Talijana i jedan Španjolac svojim su rezultatima nagovijestili da će tranzicija na vrhu - kad god došao taj trenutak - biti bezbolna za fanove koji su vječno gladni velikih okršaja.

Đoković, Nadal i Federer još nemaju namjeru abdicirati, naprotiv, izvjesno je da ćemo i u 2021. nastaviti zbrajati njihove rekorde na ljestvici i na Grand Slamovima. Ipak, trojac koji se pojavio na obzoru obećava više nego prethodni "Next Gen" ešalon iz kojeg su najviše iskočili Zverev, Medvedev i Tsitsipas.

Skijaški počeci

Kod Sinnera, primjerice, ozbiljni analitičari već dugo vuku paralele i s Đokovićem i Federerom. Za momka kojeg vodi Riccardo Piatti čak je i sam Švicarac rekao da ćemo "od njega vidjeti puno toga". Nije to bila obična kurtoazija, jer Federer je išao u detalje pa je uspoređujući Sinnerov forhend i bekhend ocijenio da rijetko viđa igrača koji na oba udarca postiže jednaku brzinu. Nahvalio je i njegov rad nogu te zaključio da odlično vlada prostorom. S Rogerom se slaže i Goran Ivanišević, kojega smo u osvit nove teniske sezone zamolili da ponudi svoje viđenje o tercetu iz ove priče.

image
Jannik Sinner
NIKOLAY DOYCHINOV Afp

- Sinnera i Musettija već sam se dosta nagledao, Alcaraza nešto manje, ali u jedno sam siguran: ako njih trojica ne budu dominirali svojom generacijom, to će biti veliko iznenađenje - kaže naš proslavljeni tenisač i trener Novaka Đokovića.

Dosad ga je, kao i većinu ljubitelja tenisa, najviše impresionirao upravo Sinner, što je i logično budući da 36. igrač svijeta ima gotovo dvogodišnji staž na Touru. Jedan od prvih turnira bio mu je Umag 2019., gdje je s pozivnicom došao do osmine finala.

- Sinner je već sad igračina, nevjerojatno je kako doživljava i osjeća taj sport. To što se prije bavio skijanjem i što je bio među najboljima u Italiji pokazuje da ne j*** živu silu, da se malo slobodnije izrazim. Čvrsta je to glava iz Južnog Tirola. Naravno da će imati uspona i padova, ipak je mlad, ali dajem ruku u vatru da će već ove godine ili najkasnije iduće biti u Top 10 društvu.

Budući da smo Sinnera upoznali još 2019. na Next Genu u Milanu, a pogotovo jesenas kad je u Roland Garrosu izbacio Zvereva pa izgubio četvrtfinale od Nadala, preostala dvojica nekako su intrigantnija.

Alcaraz je, primjerice, prošle godine osvojio tri Challenger titule, što je prije 18. godine pošlo za rukom još samo četvorici ljudi: Augeru-Aliassimeu, Gasquetu, Del Potru i Đokoviću. S navršenih 17, sezonu je završio kao najmlađi igrač u Top 600 (trenutno je 145.), a postao je i najmlađi Španjolac s pobjedom na Touru nakon Nadala 2002.

image
Carlos Alcaraz
THIAGO RIBEIRO Agif

Bezobrazni Lorenzo

- Za njega se od malih nogu najavljuje da će biti svjetska klasa. Otkad ga je preuzeo Juan Carlos Ferrero, igra mu se razvila u svim segmentima. Alcaraz je definitivno najbolja stvar koju je Španjolska ponudila nakon Rafe - tvrdi Ivanišević.

Musettijevo bombastično predstavljanje dogodilo se na Mastersu u Rimu, gdje je pobijedio Wawrinku i Nishikorija. Njegov je rodni kraj Toskana, trenira ga Simone Tartarini (kojeg smatra drugim ocem), a reference su podjednako dojmljive. Osim što je bio broj jedan, osvojio je i juniorski Australian Open, a na putu do prve Challenger titule u Forliju pobijedio je četvoricu igrača iz Top 100. Goran kaže da mu se možda i najviše sviđa od svih mladih tenisača.

image
Lorenzo Musetti
ANGELO CARCONI Afp

- Gledao sam ga kad je osvojio taj juniorski Australian Open i već tad mi se dopao njegov bezobrazluk na terenu. Čvrst je, ne popušta u izmjeni i ima odličan bekhend. U Rimu je pokazao da nema respekta.

Gledaju li se igrači mlađi od 20 godina, Sinner, Musetti i Alcaraz danas su svjetski broj jedan, dva i tri. Uz pravo vodstvo, što sva trojica imaju, scenarij da uspostave neku novu "Veliku trojku" uopće nije nezamisliv. A onda, zaključuje Ivanišević, počinje prava zabava:

- Ne moramo tražiti dalje, teniska budućnost je stigla. To je generacija koja će pisati novu povijest.

Linker
20. travanj 2024 06:48