Petra Martić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
BJK CUP

Iznenađenje u Rijeci, Petra Martić poražena na otvaranju: ‘Ovo nisam očekivala, nažalost...‘

Najbolju hrvatsku tenisačicu porazila je 123. igračica sa svjetske ljestvice.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. studeni 2022. 18:04

Mlada Eva Lys (20) neočekivano je donijela Njemačkoj prvi bod u dvoboju protiv Hrvatske u doigravanju za tzv. Qualifiers fazu, odnosno ono što se nekada zvalo Svjetskom skupinom Billie Jean King Cupa. Lys je u uvodnom meču u riječkoj dvorani Zamet nadigrala najbolju hrvatsku tenisačicu Petru Martić sa 6:1, 6:4 nakon jednog sata i 23 minute igre i tako gostujućoj reprezentaciji priskrbila važnu prednost, ali i stavila dodatan teret na leđa našoj 16-godišnjoj Petri Marčinko koja je nenadano morala zaigrati u drugom pojedinačnom ogledu u petak.

- Ovo nije rezultat koji smo priželjkivali, ali Eva je, na žalost, bila bolja od mene - priznala je Martić nakon meča.

Spomenimo da pobjednik ovog dvoboja ulazi u elitu svjetskog tenisa, tamo gdje Hrvatska nije bila od 2008., i u travnju sljedeće godine će igrati za odlazak na završni turnir BJK Cupa na kojem se 12 reprezentacija bori za trofej. Poraženi iz riječkog okršaja ide u Euro-afričku zonu Skupine 1, svojevrsni treći razred svjetskog tenisa, tamo gdje je Hrvatska provela posljednjih 13 godina, a Njemačka nikad u povijesti nije bila.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Iza Petre Martić (WTA 39.) je vrlo dobra sezona u koju je, doduše, ušla nešto usporenije i nije spojila dvije pobjede ni na jednom turniru sve do Indian Wellsa. Na slavnom turniru u Kaliforniji dogurala je do četvrtfinala i otada je sve krenulo nabolje. U Rimu je iz kvalifikacija došla do osmine finala, na Wimbledonu je također bila među 16, a u srpnju je u Lausannei osvojila drugi WTA naslov u karijeri. Kasnije je još igrala u četvrtfinalu Varšave i Tokija, ali osim spomenutih rezultata, o dobroj godini svjedoče i pobjede protiv brojnih igračica iz svjetskog vrha, poput Kontaveit, Pegule, Badose, Raducanu, Pliškovom, Keys, ili friške osvajačice WTA Finalsa Garcije.

Petra je, dakle, na papiru, bila velika favoritkinja protiv Lys, ali bila je i sama svjesna da mlađahnu Njemicu ukrajinskog porijekla ne smije podcijeniti jer je ove godine napravila veliki napredak, a posebno je na visokoj razini bila posljednjih tjedana. Počela je godinu na 344. mjestu WTA ljestvice da bi se polako uspinjala, uglavnom kroz nastupe na ITF turnirima. Pravi je prodor napravila na samom kraju sezone - najprije je igrala polufinale ITF turnira u Trnavi, da bi tjedan dana kasnije i osvojila drugi turnir igran u istom gradu. Prije dolaska u Rijeku igrala je finale ITF turira u Shrewsburyju gdje je u polufinalu pobijedila Anu Konjuh i to joj je donijelo skok na 123. mjesto i renking karijere.

Koliko je Lys opasna i u dobroj formi, uvjerili smo se vrlo brzo. Istina, Martić je prva napravila pritisak na suparnički servis i u trećem gemu došla do break-lopte, ali nije ju uspjela iskoristiti. A onda joj je u sljedećem gemu popustila koncentracija na vlastitom servisu. Povela je s 40-15 i činilo se da ima sve pod kontrolom, ali nanizala je neforsirane pogreške i njemačka je tenisačica došla do breaka. Nastavila je Lys igrati dobro, malo je toga poklanjala, forhend joj je funkcionirao sjajno, a Petru s druge strane nije slušao servis, puno je griješila i to je rezultiralo još jednim breakom nakon kojeg više nije bilo povratka.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Dosta lopti sam promašila za nekoliko centimetara. Išla sam po neke winnere koji su na kraju ispali neforsirane pogreške, ali to je tako u tenisu. Nije rezultat tog prvog seta bio realan, ali neki su dani su jednostavno takvi - komentirala je Petra.

Ništa novo nije donio ni početak drugog seta. Lys je i dalje bila agresivnija, igrala je hrabro, puno riskirala i već u prvom gemu je još jednom oduzela servis našoj tenisačici. Martić jednostavno nije imala nikakav odgovor, a Lys nije bila nimalo impresionirana, ni gostujućim terenom ni favoriziranom suparnicom. Pogađala je gotovo sve što je zamislila i polako, ali sigurno gradila put prema iznenađujućoj pobjedi. Još jedan break u petom gemu značio je zapravo i početak kraja. Istina, kad je prvi put servirala za meč, kod vodstva 5:2, prvi joj je put u ovom dvoboju zadrhtala ruka, ali drugu priliku nije propustila i donijela je Njemačkoj veliku prednost.

- Presretna sam što sam uspjela odigrati tako dobro i što sam držala konstantnu tijekom cijelog meča. Istina, vidjelo se da sam na kraju drugog seta nervozna, ali iznimno sam zadovoljna što sam to izvukla. Prvi put igram u BJK Cupu i nisam mogla imati bolji start. Oduševljena sam time koliko sam mentalno bila jaka u ovom meču. Napravila sam sve što je bilo moguće i presretna sam što sam donijela Njemačkoj prvi bod - istaknula je Lys.

Linker
26. travanj 2024 09:14