MATTHEW STOCKMAN Afp
‘GUBITAK KONTROLE‘

Je li pandemija kriva za eksploziju incidenata u svijetu tenisa? Jasno je da financijske kazne nisu rješenje

Situacija bi se trebala promijeniti i ATP bi uskoro mogao početi žešće kažnjavati igrače
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 06. travanj 2022. 09:43

Hoće li ugriz Andree Gaudenzija biti jednako oštar kao i lavež?, pita se Daily Mailov Mike Dickson, nakon što je prvi čovjek ATP-ja igračima najavio strože kazne za nesportsko ponašanje na terenu.

Gaudenzi je, podsjetimo, prije nekoliko dana poslao interni dokument u kojem upozorava igrače da suci više neće pokazati ni gram tolerancije za ispade poput onih Alexandera Zvereva u Acapulcu, odnosno Nicka Kyrgiosa u Indian Wellsu i Miamiju. Otkrio je da se kreće u promjenu Kodeksa ponašanja, kao i disciplinskih postupaka, kako bi se osigurale "primjerene i ažurne kazne za ozbiljne prijestupe i za ponavljače".

image
MATTHEW STOCKMAN Afp

Dickson u Daily Mailu komentira da su suspenzije jedini način da se zaustavi serija incidenata, ali i anarhija među igračima, a kao najsvježiji primjer spominje slučaj francuskog juniora Michaela Kouamea, koji je na turniru u Gani ošamario svojeg suparnika na mreži. To će, dodaje, "samo dodati hitnost" Gaudenzijevim potezima. Podsjeća i kako su u zadnje vrijeme nesportsko ponašanje pokazivali i Novak Đoković, Danil Medvedev, Fabio Fognini i Benoît Paire, gurajući pritom hipotezu da bi se moglo raditi o posljedicama pandemije.

"Teorija kaže da se radi o gubitku kontrole među tenisačima - jer kod djevojaka gotovo da i nema takvih slučajeva - bilo kao efekt dugotrajnih restrikcija na Touru, bilo kao posljedica opuštanja tih restrikcija, koje je izazvalo osjećaj skidanja okova", piše Mailov kolumnist.

image
MARCOS DOMINGUEZ Afp

Alexander Zverev je za svoj napad na suca u Acapulcu kažnjen s ukupno 71.000 dolara (uključuje turnirsku zaradu), gubljenjem osvojenih bodova te uvjetnom suspenzijom s Toura na osam tjedana. Kyrgios je na američkim Mastersima platio ukupno 60.000 dolara kazne, što je smiješan penal kad ga se stavi u kontekst: istovremeno je na tim turnirima zaradio oko 350.000 dolara. Mnogi su fanovi umjesto simboličnih kazni htjeli vidjeti diskvalifikaciju pa je ATP sada odlučio okrenuti stranicu.

Gaudenzi je poručio da se novi disciplinski pravilnik počinje primjenjivati od početka zemljane sezone, dakle od Mastersa u Monte Carlu te da je vrijeme da igrači počnu štititi integritet sporta kojim se bave.

Linker
06. svibanj 2024 23:48