GIUSEPPE CACACE Afp
PRAVO IZNENAĐENJE

Jedna od najvećih pobjeda u karijeri Donne Vekić: ‘Borila sam se kao lavica, ponosna sam na ovu pobjedu!‘

‘Nakon dva sata i 35 minuta borbe hrvatska je tenisačica izbacila treću igračicu svijeta‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 12:51

Još jedan maratonski meč je iza Donne Vekić na olimpijskom turniru i još jedna pobjeda. I to ne bilo kakva, već jedna od najvećih u karijeri. Osječanka je izbacila treću igračicu svijeta, Bjeloruskinju Arinu Sabaljenku, nakon dva sata i 35 minuta velike borbe pobijedila je sa 6:4, 3:6, 7:6 (3) i plasirala se u osminu finala u kojoj je čeka Ruskinja s kazahstanskom putovnicom Elena Ribakina, 20. tenisačica svijeta.


Donna još uvijek ima problema s desnim koljenom koje je operirala u veljači, bori se s bolovima i igra pod tabletama, zbog čega je i odustala od turnira parova u Tokiju. Koliko god je time možda oduzela priliku nesuđenoj partnerici Dariji Jurak, u konačnici se to ipak pokazalo dobrim potezom jer pitanje je bi li Donna izdržala ritam od dva meča dnevno. Pogotovo uz bolno koljeno i teške tokijske uvjete, veliku vrućinu i vlažnost zraka.

image
GIUSEPPE CACACE Afp


Ovako je svu svoju energiju i snagu usmjerila na Sabaljenku protiv koje je prije ponedjeljka imala tri pobjede u četiri njihova međusobna meča. No, sve je te tri pobjede ostvarila prije četiri ili više godina, u vrijeme dok Bjeloruskinja još nije bila ovako visoko na WTA ljestvici. U međuvremenu je Sabaljenka napravila ogroman korak naprijed, osvojila deset turnira, igrala polufinale ovogodišnjeg Wimbledona i danas je čvrsto u top 10.


Pomalo i nevjerojatno zvuči podatak da je Sabaljenka u jučerašnjem meču imala prednost 59-33 u "winnerima" i veći postotak osvojenih poena od Donne i nakon prvog (76% - 66%) i nakon drugog servisa (56% - 55%). No, Osječanka se stvarno odlično kretala, dobro servirala i prisilila suparnicu na znatno veći broj neforsiranih pogrešaka (34-14).


- Ponosna sam i na meč protiv Garcije i na ovaj protiv Sabaljenke. Arina ove godine igra najbolji tenis u karijeri, treća je na svijetu i nije ju lako pobijediti. Ali, borila sam kao lavica i uspjela - rekla je Donna.


Treći je set Sabaljenka otvorila breakom, a u petom je gemu imala još dvije lopte za oduzimanje servisa, čime bi pobjegla na ogromnu, vjerojatno nedostižnu prednost. No, kako i sama kaže, Donna se borila kao lavica, spasila se u toj situaciju, pa u osmom gemu uzvratila breakom i izjednačila. Tie-break je otvorila sjajnim servisom i još boljim reternom, te došla do prednosti koju više nije ispuštala. U dva dana je na terenu provela gotovo pet i pol sati.
- Ma to je čak i dobro za mene. Nedostajalo mi je treninga nakon operacije, pa dobro iskorištavam ovu satnicu, a ove pobjede će mi dati dosta samopouzdanja. Što se tiče koljena, morat ću balansirati sljedećih mjeseci. Sve je u redu, ali još je to svježe nakon operacije. Imam dobar tim i vjerojatno će sve biti u redu.


Borba za četvrtfinale je čeka već danas u jutarnjim satima po hrvatskom vremenu.
- Nisam nikad igrale protiv Ribakine, niti trenirala s njom, tako da je ne znam dobro, ali napravit ćemo analizu i pripremiti se.
I izbornica Iva Majoli bila je oduševljena onime što je pokazala Donna.


- Znali smo da neće biti maksimalno spremna nakon iscrpljujućeg meča koji je odigrala dan ranije u spartanskim uvjetima, ali još se jednom vidjelo kakav je borac. Uoči meča razgovarali smo o načinu kako u takvoj situaciji treba odigrati i bilo je strahovito važno da dobro servira, da ubaci što više prvih servisa, a da s drugim maksimalno kombinira. Unatoč umoru, kretala se vrhunski, bila je mirnija i jako dobra u važnim trenucima. Sabaljenka je griješila, ali ne zato što je loše igrala, nego zato što je Donna radila veliki pritisak.

Linker
16. travanj 2024 14:19