Dimitrov (lijevo) nakon saznanja da je zaražen i u dvoboju s Đokovićem na košarkaškoj ekshbiciji u Zadru (desno)
 CROPIX/INSTAGRAM
KORONATURNIR

Kako je Dimitrov ugrozio zdravlje svih: ‘Dva dana je bio loše, ali se odbio testirati!‘

‘Da je na vrijeme prijavio da se ne osjeća dobro, do širenja virusa vjerojatno ne bi došlo‘
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 22. lipanj 2020. 22:02

Grigor Dimitrov ugrozio je zdravlje svojih kolega i svih koji su ga okruživali tijekom turnira. Da je na vrijeme prijavio da se ne osjeća dobro, do širenja virusa na Adria Touru vjerojatno ne bi došlo, govori za Jutarnji izvor iz organizacije dan nakon što su događaji iz Zadra postali top-tema svjetskih medija.

"Panika na ekshibicijskom turniru", "Bezobziran događaj raširio virus", "Korona prekinula Đokovićev event" naslovi su koji se nižu na portalima velikih listova i medijskih kuća. Događaj koji je bio zamišljen kao uvod u službeni nastavak teniske sezone, i to humanitarnog karaktera, pretvorio se u žarište novih slučajeva Covida-19, od kojih su zasad potvrđena četiri.

Osim Dimitrova koji se u nedjelju testirao u Monte Carlu, gdje ima prebivalište, zaraženi su i najbolji hrvatski tenisač Borna Ćorić te Christian Groh i Marko Panichi, kondicijski treneri Dimitrova, odnosno Novaka Đokovića. Masovno testiranje igrača, trenera, članova organizacijskog odbora i drugih koji su bili u kontaktu s Dimitrovom počelo je u nedjelju navečer, odmah nakon što je objavljena informacija da se finalni meč otkazuje.

Ipak, prema informaciji koju smo dobili iz izvora bliskog igračima, alarm je u Zadru bio upaljen najmanje dva dana prije nego što se Dimitrov vratio kući. Još se u petak, tijekom ekshibicijskog meča "Novak i zvijezde Toura", moglo naslutiti da 29-godišnjak rodom iz Haskova ima zdravstvenih problema.

U meču su tijekom sat vremena sudjelovali svi igrači Adria Toura osim njega, a Dimitrov ih je gledao s klupe u društvu Donne Vekić. Na teren je ušetao tek kad je obavljen ždrijeb skupina kako bi se fotografirao s igračima protiv kojih je trebao igrati u subotu i nedjelju. Kako doznajemo, već se tada osjećao loše i imao temperaturu, no i taj i sljedeći dan odbio je mogućnost da se testira na Covid-19. U subotu je, naime, igrao protiv Borne Ćorića, izgubio za 36 minuta te potom odustao od večernjeg nastupa.

Kasnije se, tijekom večeri, više puta promijenila priča hoće li u nedjelju protiv Đokovića zaigrati Dimitrov ili Nino Serdarušić, a onda je u nedjelju rano ujutro Bugarin službenim prijevozom otišao prema Zračnoj luci te u 7.20 privatnim avionom odletio u Monako.

Premda nitko ne zna kada se i gdje zarazio koronavirusom, s obzirom na pojavu simptoma vrlo je vjerojatno da ga je imao već u četvrtak, a upravo je to bio dan kada se u Zadru odvijalo najviše događaja, dakako bez socijalnog distanciranja. Prvo je sudjelovao u utakmici s košarkašima Zadra, koji su sada, svi redom, u samoizolaciji, potom se družio s djecom i ostalim fanovima na Kids' Dayu, a navečer je bio među 70-ak gostiju u restoranu Niko.

- Moja je pretpostavka da se širenje virusa dogodilo na košarkaškoj utakmici. Bilo je puno bliskih kontakata, pa i grubljih duela, pridržavanja, igrači su se oznojili. Dimitrov je čak u jednom trenutku 'složio' Đokovića na pod. Nemoguće je isključiti da već tada netko nije pokupio virus - kaže naš izvor, koji je tada bio u dvorani.

image
Teniske zvijezde, sudionici Adria tour turnira u Zadru, u nedjelju navečer su testirane na koronavirus ispred zgrade poliklinike i Zavoda za javno zdravstvo u Zadru
LUKA GERLANC/CROPIX

A ako ga nije pokupio na utakmici, mogao ga je dobiti i na večeri koju su neki već okarakterizirali kao "koronaparty", premda gosti nisu mogli znati da je među njima zaražena osoba. Prekoputa Dimitrova je na toj večeri sjedio Borna Ćorić, s lijeve strane bio mu je Mate Delić, a s desne Ana Konjuh. I dok je Borna u ponedjeljak ujutro objavio da je pozitivan, Mate i Ana su negativni.

Negativan test ima i njemački tenisač Alexander Zverev, baš kao i Marin Čilić, Andrej Rubljov te Goran Ivanišević, direktor zadarskog turnira koji je komunicirao sa svim igračima, ali kaže da s njima nije bio u bliskom kontaktu. Ivanišević je u pet dana napravio dva testiranja, prvo još u srijedu, kada se osjećao loše, a drugo jučer.

"Rezultati su negativni kao što su bili i rezultati testa prije pet dana. Svim zaraženima želim što skoriji oporavak, a sve koji su bili u kontaktu s njima pozivam na pridržavanje važećih preporuka struke", napisao je. Zverev se, uz obavijest da je negativan, na Twitteru ispričao onima koje je potencijalno doveo u rizik igrajući turnire u Beogradu i Zadru.

"Sada ću se držati protokola samoizolacije o kojima će me savjetovati doktori. I kao dodatan oprez, članovi mojeg tima i ja nastavit ćemo se redovito testirati. Svima koji su pozitivni želim brz oporavak", poručio je sedmi tenisač svijeta.

Za razliku od ostalih igrača, koji su se testirali u Zadru, Novak Đoković to je obavio tek u ponedjeljak prijepodne u Beogradu. Prema pisanju srpskih medija, u nedjelju navečer je odbijao testiranje "jer se osjećao dobro i nije imao simptome", no dan kasnije, kada se saznalo da je pozitivan i njegov trener, očito je promijenio mišljenje.

U ponedjeljak je u Zadar otišao ministar zdravstva Vili Beroš. U zadarskoj su bolnici zabranjeni posjeti, odmah je aktiviran Covid odjel i svi njegovi kapaciteti, a uvedeno je i obavezno nošenje maski zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika.

- Sretan sam jer je epidemiološka služba brzo djelovala, napravljeni su epidemiološki izvidi, 47 ljudi je u samoizolaciji, a epidemiolozi su primili više od 600 poziva zabrinutih građana - rekao je Beroš.

Među osobama koje su morale u izolaciju su gradonačelnik Branko Dukić i župan Branimir Longin. Obojica su bila u bliskom fizičkom kontaktu s Ćorićem, ali i drugim tenisačima. Osim u bolnici, županijski stožer zabranio je posjete u svim domovima umirovljenika na području županije, a protuepidemijska dezinfekcija provodi se u dvoranama i bazenima Sportskog centra Višnjik te u javnim prostorima u kojima su tijekom četiri dana boravili zaraženi tenisači. Među njima je i restoran Niko na Puntamiki.

Unatoč panici koja je zahvatila Zadrane zbog izbijanja žarišta, ministar Beroš, kao ni glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić, ne smatra da su učinjeni veliki propusti u organizaciji turnira: - Pridržavanje mjera Nacionalnog stožera stvar je osobne odgovornosti, nešto na što nikoga ne možete natjerati - rekao je Medić i dodao da su svi pozitivni zasad asimptomatični.

Linker
14. travanj 2024 17:52