Damir Škomrlj/Cropix
FANTASTIČNA FORMA

Kako je Hrvat postao najbolji mladi igrač svijeta: ‘Nisam očekivao da će se razvijati tako brzo‘

Dino Prižmić se na ATP Challengeru u Zadru probio do četvrtfinala i time izborio skok na ATP listi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 09:08

Za teniske fanove Dino Prižmić nije nikakvo “novo otkriće”, iako je Splićaninu sa zagrebačkom adresom tek 17 godina, ali mladi hrvatski tenisač ovoga tjedna opet skreće pozornost na sebe.

Na ATP Challengeru u Zadru stigao je do četvrtfinala, pri čemu je posebno odjeknula pobjeda nad drugim nositeljom, Jozefom Kovalikom, trenutačno 153. tenisačem na svijetu, pa je to zasad Dinova najveća pobjeda u smislu suparnikova renkinga. Makar, Prižmić je u svojoj mladoj karijeri dosad već upisao i pobjede nad, primjerice, Denisom Istjominom i Pierre-Huguesom Herbertom, a oni tu kroz karijeru bili i Top 40 na svijetu. K tome, Dino je osvojio i pet ITF turnira, dok pobjeda u svakom od tih finala ima svoju vrijednost.

Još jesenas ‘eksplodirao’

Vagati koja je vrednija ili veća nema potrebe, puno je važnije naglasiti i znati da je Dino Prižmić te pobjede ostvario, a kome je koja draža stvar je osobne, subjektivne procjene.

Prižmić će na terenima TK Petrčani igrati četvrtfinale protiv Arthura Cazauxa (ATP 218.), no vratimo se prvo malo na pobjedu nad Kovalikom (6:3, 6:4).

- Gledam na tu pobjedu u svjetlu toga da Dino već dugo igra na visokoj razini i da to nije više samo trenutačna forma, već njegov teniski optimum ispod kojeg ne ide - istaknut će Darko Klaić, Prižmićev trener, odnosno jedan od trenera, jer tu je i Luka Kutanjac, ali on je trenutačno u SAD-u s još jednim “pulenom”, Kinezom Zhizhenom Zhangom.

- Bio je Kovalik protivnik po mjeri i dosta zahtjevan meč bez obzira na to što možda rezultat to ne pokazuje. Štoviše, bilo je to sve u dvije-tri loptice, ali s druge strane, i Dino je stalno bio u kontroli. Kovalik ima deset godina iskustva više, pa kako je Dino dominirao brzom igrom u prvom setu, u drugom je Slovak usporio malo stvari. Bilo je par gemova na 30:30, pa je Dino izvukao 15:40, bilo je dosta zahtjevnih poena, ali eto i tu se vidjela kvaliteta koju Dino posjeduje, s kojom je prelomio meč.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Prižmić je već nekoliko godina na radaru kao nova velika nada, ali u posljednjih šest mjeseci itekako je opravdao takav epitet, pa ga možda u jednu ruku i nadmašio. “Eksplodirao” je prošle jeseni kada je osvojio prvi ITF turnir, tzv. Futures, u grčkom Heraklionu, pa onda nanizao još tri u tri uzastopna tjedna u Tunisu. Ovu je sezonu, pak, otvorio s dva Challengera u Portugalu i u oba iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala. U nemilosrdnoj teniskoj konkurenciji za jednog 17-godišnjaka to je pravi podvig, koji je samo “pojačao” nedavnim osvajanjem Poreča, prvog turnira iz ovogodišnje trilogije Istarske rivijere.

- Sve je to sada na tragu tih mečeva, kroz koje je jako igrački sazrio. Jer bilo je na svakom od turnira jedan-dva meča koji je mogao i izgubiti, ali uvijek bi Dino izašao kao pobjednik. I nije tu stvar samo pobjeda, već činjenica da mu jedan dan dođe ljevak, drugi dan jaki server, treći dan neki “brzanac”... I svaki taj meč zahtjeva prilagodbu i traženje novih rješenja za dobiti meč.

Zasad skok na 364. mjesto

A Dino se tu, očito, pokazao kao pravi “kameleon”.

- Ako igraš jednolično, protivnici će te lako pročitati - kaže Klaić.

- U Portugalu je igrao po ukupno pet mečeva, što bi za niži rang turnira bilo kao da je igrao finala, a svaki od tih pet bio je protiv tenisača koji su Top 400 i bolji na ATP ljestvici. No snašao se Dino sjajno, prošao možda i neke stvari koje još nije bio stigao okusiti u karijeri, a on najviše voli izazove i ne boji se stati protiv bilo koga na teren.

Pobjeda nad Kovalikom u Zadru, što je inače njegov tek šesti Challenger u karijeri, donijela mu je i bodove za pomak na ATP ljestvici na zasad 364. mjesto. Može još ići i gore i dolje, ovisno o njegovim i ovotjednim rezultatima ostalih tenisača u “blizini”, ali zasad je time i najbolje rangirani tenisač na svijetu ispod 18 godina.

- Lijepo je to za čuti i znati, ali to nema neku pretjeranu ulogu na terenu - ističe trener.

- Dapače, nisam ni znao za taj podatak, dok mi nisu rekli prije koji dan. Jer jednostavno nismo na to obraćali pozornost, bavimo se pripremama za meč i tenisom, a brojke onda dođu same po sebi. Kažem, lijepo je to čuti, no to je nešto što se može promijeniti već sljedeći tjedan.

image
Goran Šebelić/Cropix

U svim uzrasnim kategorijama, U-12, U-14, U-16, Dino je, naglasio je Klaić, uvijek bio pri vrhu, držao razinu najboljih u svakoj od tih kategorija, što nije uvijek slučaj. Jer neki su “jaki” u početku, pa se izgube u kasnijim godinama, drugi se, pak, dižu kako postaju stariji. No, Dino je bio konstanta u vrhu.

- Kao junior je možda imao neke nedostatke, ali sada je sve to popravio, od fizičke snage, servisa, tehnike, taktike... Ima sva oružja, što mu je uveliko olakšalo tranziciju iz juniora u seniorski tenis.

Danas u četvrtfinalu s Cazauxom

Za brojne je tinejdžere upravo taj prijelaz krucijalna stepenica u razvoju. Nekim (p)ostane previsoka, neki se ne snađu, rijetki nastave uzlaznom putanjom, kao zasad Dino.

- Nisam ni ja očekivao da će se u njegovom slučaju sve to razvijati tako brzo. Znao sam, jasno, koliko on vrijedi, ali ponekad jednostavno treba više šansi, no njemu se poklopilo tako da je ušao u seriju i brzo prošao taj put.

Toliko brzo da je sada ostavio i svoje trenere u nedoumici kako planirati dalje. Primjerice, igrati još juniorske Grand Slamove, Roland Garros i Wimbledon, ili se potpuno okrenuti seniorskom tenisu.

- Da, imamo te “slatke brige”, recimo, jer situacija se mijenja skoro iz tjedna u tjedan pa dugoročni planovi nemaju previše smisla. Tako ni za Grand Slamove još ne znamo, možda je pametnije u tom razdoblju igrati neke Challengere, koji će biti nešto slabiji jer će većina igrača igrati kvalifikacije za Roland Garros i Wimbledon, pa se tu mogu uzeti bodovi. Vidjet ćemo. A bude li sve u redu, možda će moći igrati kvalifikacije US Opena, to bi bilo realno - kaže Klaić, inače Slavonac iz Županje, koji tenisku brigu o Dinu vodi posljednje skoro četiri godine, otkako je Prižmić kao 14-godišnjak preselio iz Splita u Zagreb.

- Samo da sve bude u redu sa zdravljem. To nas je malo sputavalo proteklih godina. Evo, nedavno je Dino bio dio momčadi na Davis Cupu u Rijeci, pa se razbolio, dobio temperaturu i morali smo odustati od tri Challengera, koje smo planirali u Indiji.

No zato u Zadru, zasad, sve teče po idealnom scenariju. Neka se tako nastavi i danas protiv Cazauxa...

Linker
17. travanj 2024 21:04