AFP
IZBOMBRADIRAO ČEHA

Karlović postavio svjetski rekord: Hrvat zabio 45 asova i izborio polufinale

Hrvatski tenisač Ivo Karlović pobijedio je Čeha Berdycha sa 7-5, 6-7 (8), 6-3 u četvrtfinalu ATP turnira u Halleu te sa 45 asa postavio novi rekord za meč u tri seta...
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 19. lipanj 2015. 17:06

Ivo Karlović novim je rekordom po broju aseva u jednom meču ATP Toura ostvario svoju drugu najveću pobjedu ove godine te se preko Tomáša Berdycha plasirao u polufinale Hallea.

Divu sa Šalate trebala su dva sata i 11 minuta za 7-5, 6-7(8), 6-3 protiv šestog igrača svijeta, kojega je izbombardirao sa 45 aseva, brojkom dosad nezabilježenom u dvobojima na dva dobivena seta. Nadmašio je upravo svoj rekord iz Zagreba prošle godine (44), kojega je dijelio s Markom Philippoussisem.

- To što sam napravio je zbilja sjajno. Polufinale će biti zaboravljeno za pet dana, ali rekord će se zauvijek pamtiti. Zbog toga su mi oba postignuća jednako važna - izjavio je Karlović nakon pobjede.

Oružarnica 36-godišnjeg Zagrepčanina radi baš kao prije četiri mjeseca, kada je osvojio Delray Beach. U Halleu u tri meča još uvijek nije izgubio servis (Čeh je jučer propustio tri break prilike), a pritom je ispalio 94 asa. Od Gorana Ivaniševića i prvog mjesta vječne ljestvice sada ga dijeli još 590 aseva.

Karloviću je ovo druga Top 10 pobjeda u 2015., nakon što je početkom godine u Dohi šokirao Novaka Đokovića. Njome je ujedno „osvetio“ Bornu Ćorića, kojega je Berdych eliminirao u osmini finala.

Meč je od početka tekao očekivanim slijedom. U prva četiri gema nije bilo poena s više od pet izmjena, a Karlović je prvi poen na svojem servisu ispustio pri rezultatu 4-5.

U sljedećem gemu Berdych je izgubio strpljenje. Iako je jedva uhvatio dva servisa i vratio u teren „balone“, Karlović je uz pomoć sreće i suparnikovih pogrešaka stigao do 0-40. Berdych je prvo promašio poluvolej, a na drugoj set-lopti napravio dvostruku pogrešku te ostao bez prvog seta.

U nastavku su gledatelji slušali monotonu tutnjavu servisa sve do sedmog gema, kada je wimbledonski finalist iz 2010. prvi put ugrozio Karlovićev početni udarac. Dogurao je do izjednačenja i izborio dvije break lopte, no obje su, pretpostavljate, poništene asevima.

Do tie-breaka više nije bilo turbulencija, a u odlučujuću igru bolje se otisnuo Berdych. Stigao je do 6-3 i tri set lopte, ali Karlović je ulovio zaostatak i zakomplicirao mu posao. Naš je tenisač potom stigao i do prve meč lopte, no Berdych se uspio spasiti i odgoditi svoj oproštaj od turnira za još pola sata.

U trećem je setu Karlović spasio i posljednju break loptu, a oduzeti servis u četvrtom gemu bio je dovoljan kapital za pobjedu, ukupno petu u međusobnim okršajima s Berdychom.

Najstariji će igrač u Top 100 za ulazak u svoj drugi finale ove godine igrati protiv Rogera Federera.

ATP 500 Halle, četvrtfinale

Karlović(8) - Berdych(3) 7-5 6-7(8) 6-3.

Najviše aseva u meču na dva seta

Igrač Broj aseva Turnir/godina

1. Ivo Karlović 45 Halle 2015.

2. Ivo Karlović 44 Zagreb 2014.

2. Mark Philippoussis 44 Kuala Lumpur 1995.

Linker
22. rujan 2024 01:53