Peng Shuai je u zadnje vrijeme glavna tema svih svjetskih medija

 STR Afp
UKLJUČIO SE CIJELI SVIJET

Kina traži da se zaustavi politizirati slučaj Peng Shuai: ‘Nadam se da će prestati zlonamjerno navijanje‘

Nastavlja se saga oko teniske zvijezde koja je svojim nestankom iz javnog života zabrinula svijet
Piše: HinaObjavljeno: 23. studeni 2021. 14:57

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da bi "određeni ljudi" trebali zaustaviti "zlonamjerno navijanje" i "politizaciju" slučaja teniske zvijezde Peng Shuai.

Gdje se nalazi Peng Shuai, bivša vodeća tenisačica svijeta u parovima, postalo je pitanje međunarodne javnosti nakon što je gotovo prije tri tjedna nestala nakon što je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos.

Shuai se pojavila tijekom vikenda u Pekingu i održala je videopoziv s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom, međutim Ženska teniska udruga (WTA) je poručila kako to nije riješilo niti ublažilo zabrinutost za njezinu situaciju.

Istraživač Amnesty Internationala za Kinu, Alkan Akad, istaknuo je kako videopoziv nije umanjio strahove oko njezine sigurnosti, dodavši kako MOO ulazi u "opasne vode".

Glasnogovornik Amnesty Internationala rekao je da organizacija radi "neovisno i nepristrano na temelju činjenica i to za sve države s istim standardima".

"Ovo nije diplomatsko pitanje", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare u utorak, dodajući da Amnesty ima "anti-kineske" stavove.

"Vjerujem da će svi vidjeti da je nedavno prisustvovala nekim javnim aktivnostima, a također je održala video poziv s predsjednikom MOO-a Bachom. Nadam se da će određeni ljudi prestati s zlonamjernim navijanjem, a kamoli s politizacijom", dodao je Zhao.

Ranije ovoga mjeseca 35-godišnja Shuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, napisala je na društvenim mrežama da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli "natjerao na seks". Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos.

Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv utjecajnog člana kineske vlade. Ni Zhang ni kineska vlada nisu komentirali njezine navode.

Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, te brojni tenisači i tenisačicei, uključujući Naomi Osaku, Serenu Williams i Billie Jean King, izrazili su zabrinutost zbog Peng Shua.

Linker
19. travanj 2024 03:20