Darian Traynor / Getty
TENIS

Kohlschreiber presudio Čiliću

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 12. veljača 2016. 23:22

Na ždrijeb koji mu je nudio priliku iz snova, Marin Čilić odgovorio je malom noćnom morom. Od ATP 500 turnira u Rotterdamu oprostio se u četvrtfinalu, izgubivši od Philippa Kohlschreibera dvoboj nakon kojeg bi svaki osvjedočeni teniski fan rado uzeo tabletu za smirenje.

Njemački veteran preokretom je izbacio drugog nositelja i finalista iz 2014. te sa 3-6, 6-3, 6-4 upisao šestu pobjedu u devet međusobnih okršaja. Bez namjere da se 32-godišnjem Kohlschreiberu oduzmu zasluge za pobjedu, bez Čilićevog „poguranca“ teško bi izbacio drugog Hrvata u nizu. Ovako je u tri dana presudio obojici Međugoraca, nakon što je u osmini finala pobijedio Dodiga.

Čilić je osvojio prvi set nakon što je Kohlschreiber propustio kazniti njegov pospani ulazak u meč. U prvom gemu Nijemac je imao tri break lopte, kasnije još jednu, a onda je naš tenisač pri vodstvu 3-2 dočekao njegov prvi trenutak slabosti. Iskoristio je prvu priliku i to nakon što je glavni sudac prethodno intervenirao i uočio da je prvi servis, koji Čilić nije uspio vratiti u teren, za milimetar bio u autu.

Umjesto da otjera suparnika u kut, Čilićeva je inicijativa u drugom setu počela neobjašnjivo jenjavati. Njegov posljednji svijetli trenutak bio je odličan retern za break loptu kod 3-3, koju nije iskoristio. Držao je priključak do osmog gema, a onda dozvolio Kohlschreiberu da ga breakne i okrene meč naglavačke. Marinovo povlačenje u defenzivu ilustrirao je podatak da je u cijelom setu na mrežu izašao jedanput.

Preokret situacije nije donio ni odlučujući set. Kohlschreiber je opet pritisnuo u prvom gemu, ali ovaj put je iskoristio break loptu. Čilić se nije uspio riješiti premekanih udaraca, loših odluka i straha od mreže, što se pokazalo provjerenom formulom za poraz. Ukupno je skupio 41 winner i 30 pogrešaka, deset više od Kohlschreibera. Zabio je i 15 asova, što je varljiv podatak jer je imao siromašnih 55 posto prvog servisa.

Meč dana u Rotterdamu odigran je prije nego je Čilić izašao na teren. Martin Kližan uspio je spasiti čak pet meč lopti protiv Roberta Bautista Aguta, koji je u ovoj sezoni do tog meča imao omjer 14-2. Slavio je 6-7(5), 7-6(6), 6-0 nakon gotovo tri sata.

- Već sam bio u avionu za povratak, ne mogu vjerovati da sam to izvukao - rekao je Slovak.

Linker
24. rujan 2024 16:47