'SHVATIŠ DA JE VRIJEME'

KRAJ ZA LJUBU Ljubičić se oprašta u Monte Carlu: 'Više se ne mogu nositi s najboljima'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 08. ožujak 2012. 10:10

Svi koji poznaju Ivana Ljubičića i nešto znaju o tenisu ostali su u magli nakon što je naš majstor otkazao nastup u Indian Wellsu. A nije ni ozljeđen ni bolestan. Sumnjivo jer je Indian Wells mjesto njegovog daleko najvećeg turnirskog uspjeha. Pobjednik 2010, nakon što je nadigrao Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Andyja Roddicka.

Umjesto Indian Wellsa, ostao je nekoliko dana, možda i desetak u Dubaiju gdje je izgubio u 1. kolu od Talijana Flavija Cipolle. I nije se javio prije dva dana što je posve netipično. Ako se ne javi odmah, vrlo brzo će vratiti poziv. Ovog puta nije, nije odmah.

- Nisam mogao, dva dana sam ronio, eto, sad sam izronio.

Dobro raspoloženje ga nije napustilo, iako broji posljednje radne dane. Radne na teniskom terenu. Iako smo razgovarali o mogućem kraju karijere uoči Zagreba, pa i ranije kad je išao u Melbourne.

- Dok budem mogao igrati sa svima, neću otići.

Dva mjeseca kasnije - odlazi. Ne znam koliko je Flavio Cipolla kriv ili zaslužan za ovu odluku, prije će biti da je realnost koja je uvijek stanovala u Ivanu Ljubičiću - presudila. Kao što je, uostalom, ne tako davno i rekao. U srijedu je, nešto prije ponoći iz sjedišta ATP Toura, ili Indian Wellsa došla objava da Ivan Ljubičić napušta tenis. I da će oproštajni turnir odigrati u Monte Carlu.

- Izbor je bio lagan. Monte Carlo je moj drugi dom, svakako jedan od najdražih turnira.

Ali to nije sve...

- U Monte Carlu sam 1999, krenuo u svijet velikog tenisa. Prošao sam kvalifikacije pa svladao Andreja Medvedeva i Jevgenija Kafeljnikova. Bio je to moj prvi veliki rezultat.

Krajem tjedna se vratio iz Dubaija gotovo kao teniski umirovljenik, ipak dva tjedna uoči Monte Carla planira još malo trenirati.

- Ne mogu baš doći nespreman, ne bi bilo zgodno.

Iako smo sumnjali da se nešto valja iza ugla, iako ovo nije, za one koji znaju, veliko iznenađenja, kilometrima daleko od šoka. Ivan će 19. ožujka proslaviti 33. rođendan, uz Juana Ignacija Chelu najstariji je na Touru. Odluku nije donio preko noći, ali...

- Ne možemo to jednostavno tretirati crno-bijelo. Jednostavno, ne osjećam da više mogu pobjeđivati i igrati s najboljim tenisačima svijeta, a to je uvijek bio uvjet oko moje konačne odluke. Da ili ne. To je nešto na što nisam navikao. Igrati dalje i gubiti od bilo koga - još manje. Gubiti i izgubiti renking, to je jednostavno nešto što nisam želio.

Linker
13. svibanj 2024 05:27