Jakov Prkić / Cropix
KAKO GA SLOMITI?

Legenda poručila: 'Ako Marin Čilić negdje može dobiti Đokovića, to je na US Openu'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 11. rujan 2015. 10:30

Nije rekao “nitko ne pobjeđuje Marina Čilića 14 puta zaredom”, ali je rekao “mogu ući u finale”. Bez imperativa i pritiska, branitelj naslova US Opena večeras ulazi u svoj najveći izazov.

Novak Đoković je apsolutni favorit i to je jasno svima, a pogotovo Marinu Čiliću. Upravo zbog toga Međugorac će u dvoboj s prvim tenisačem svijeta ući “lake ruke”, sa saznanjem da će sve što napravi izvan očekivanja biti - bonus. Iskoristio je ždrijeb, spojio pet pobjeda i zasad obranio 720 od 2000 bodova pa eventualni pad na sljedećoj ATP ljestvici neće biti tako drastičan.

Nakon posljednjeg poraza u Wimbledonu, jednog od rijetkih u karijeri u kojem nije imao nijednu break loptu, Čilić je poručio da mu je Đoković “otvorio oči i ukazao na čemu najviše mora poraditi”. Dva mjeseca kasnije, na svojem najdražem turniru ima priliku demonstrirati je li usvojio instrukcije najboljeg na svijetu i može li ga ugroziti.

Pojačao kondiciju

Odgovor na to pitanje potražili smo kod Nikole Pilića, koji odlično poznaje obojicu igrača. Đoković je bio učenik u Pilićevoj akademiji u Münchenu, a kasnije je s njim kao savjetnikom reprezentacije osvojio Davis Cup. Bivši hrvatski izbornik poručuje: večeras je Čilićeva šansa!

- Ako ga Marin negdje može dobiti, to je na US Openu. Pokazao je već da tamo igra dobro, ima psihu, pojačao je kondiciju, a pobjede protiv Mihaila Kukuškina i Jo-Wilfrieda Tsonge sigurno su mu dale dodatno samopouzdanje. S druge strane, Đoković već mjesec dana nema svoju ‘šestu brzinu’, što toliko ne dolazi do izražaja jednostavno zato što je najbolji. No činjenica je da nije tako dominantan kao početkom godine.

Postoji li strategija za pobjedu protiv Đokovića, pitamo Pilića?

Dizao se iz kola u kolo

- Goran Ivanišević je tu vrlo pametan i zna da Čilić ne smije ići u duge izmjene jer će potrošiti jako puno energije. Od deset poena, izgubit će ih sedam. Rješenje je, dakle, da dobro servira, što bi Novaka natjeralo da vraća kraće lopte i da Marin nakon toga može tući forhend ili bekhend winner. Bez toga će mu svaki poen biti strašno težak.

Gdje su Novakove slabe točke, ako ih uopće ima?

- Servis mu nije tako dobar kao početkom ili sredinom ove godine, a ona njegova bekhend paralela, koja je prije bila fenomenalna, u zadnje vrijeme također nije najbolje ‘naštimana’. No bez obzira na to, Novak je Marinu najnezgodniji suparnik.

Pilić se slaže da je Čilić skinuo sav pritisak s leđa jer je u obrani naslova stigao dalje nego što su mnogi očekivali.

- Da je izgubio u drugom ili trećem kolu, imao bi velik pad na ljestvici. Sada više nema obvezu. Dizao se iz kola u kolo, igrao je sve kvalitetnije i ovo je njegova prilika. I vi i ja bili bismo milijunaši da smo se prošle godine kladili na Čilića. Ono je bila čista inspiracija…

Sve se mora poklopiti

Već smo se uvjerili da i najdužim serijama u tenisu može doći kraj. Fernando Verdasco pobijedio je Nadala nakon 13 uzastopnih poraza, a Stan Wawrinka nakon 12. I Roger Federer je znao pokleknuti protiv omiljenih mušterija - Robin Söderling i Nikolaj Davidenko skidali su mu “skalp” u situaciji kada su imali 0-12.

Novak Đoković je jedini Top 10 igrač kojega Čilić još nije pobijedio. Za sve postoji prvi put - ako ne vjerujete, sjetite se US Opena 2014.

U pitanju je također bio polufinale, a s druge strane mreže stajao je najuspješniji tenisač svih vremena. Nakon manje od dva sata, sve prognoze pale su u vodu.

Za sličan podvig večeras bi se trebalo poklopiti apsolutno sve. Najbolje izdanje Čilića, loš dan Đokovića, malo “dobrih vila” i onog posebnog ozračja na Arthur Asheu koje je prije 12 mjeseci bilo kulisa za jednu od najvećih teniskih senzacija u 21. stoljeću.

PUT DO POLUFINALA

Marin Čilić

1. kolo

Pella 6-3 7-6(3) 7-6(3)

2. kolo

Donskoj 6-2 6-3 7-5

3. kolo

Kukuškin 6-7(5) 7-6(1) 6-3 6-7(3) 6-1

Osmina finala

Chardy 6-3 2-6 7-6(2) 6-1

Četvrtfinale

Tsonga 6-4 6-4 3-6 6-7(3) 6-4

Novak Đoković

1. kolo

Souza 6-1 6-1 6-1

2. kolo

Haider-Maurer 6-4 6-1 6-2

3. kolo

Seppi 6-3 7-5 7-5

Osmina finala

Bautista Agut 6-3 4-6 6-4 6-3

Četvrtfinale

López 6-1 3-6 6-3 7-6(2)

Linker
23. rujan 2024 18:31