Novak Đoković

 GLYN KIRK Afp
VJEČNA DEBATA

Ljubičić: Federer ili Đoković? Pogledajte Michaela Jordana pa ćete shvatiti tko je od njih veći

"Nekad sam se pitao koliko Federer spava i kako sljedeći dan uspijeva biti na terenu"
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. srpanj 2023. 15:30

Najbolji u povijesti? Za mene je to onaj koji je ostvario najveći utjecaj na sport. Možda nisam objektivan, ali postoji velika razlika između toga da ste najbolji i da ste najuspješniji.

Tim je riječima Ivan Ljubičić (44) odgovorio na pitanje Simona Grafa, novinara švicarskog Tages Anzeigera, o tome tko je najveći tenisač svih vremena. Jasno je u kojem se smjeru ciljalo; pitanje je vječno i opet je aktualizirano nakon što je Novak Đoković porazom u finalu Wimbledona ostao bez prilike da uzme kalendarski Grand Slam. Ljubičić je ipak bivši Federerov trener i premda ga to čini pristranim, svejedno je relevantan sugovornik.

- Đoković je uspješniji, ali pogledajte Michaela Jordana pa ćete znati o čemu govorim - nastavio je bivši broj tri svjetskog tenisa, pa pojasnio:

- Jordan nema najviše naslova u povijesti, no ipak ga svi smatraju najvećim. Dakle, Novakovi rezultati sigurno ne zasjenjuju sve ono za što je Roger bio sposoban.

image

Ivan Ljubičić

Jb Autissier/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Da ga se ne bi krivo shvatilo, Ljubičić je naglasio koliko cijeni Đokovićeve uspjehe.

- Divim se Đokovićevoj odlučnosti, žaru u očima i upornosti da uvijek želi postići više. Osim toga, njegova svakodnevna potraga za ravnotežom i sposobnost da se dodatno napaja negativnim stvarima oko sebe, zapanjujući su. On uvijek traži dodatni poticaj.

Ljubičić otkriva kako nikad nije očekivao da će Đoković osvojiti 23 Grand Slama.

- Pogotovo ne nakon što sam ga kao dječaka vidio kako trenira u Piattijevoj akademiji. Vidjelo se da je talentiran i da se dobro kreće, ali tehnički je bio prosječan. Bekhend mu je bio dobar, no forhend mu je stvarao probleme, a na servisu je imao i više nego dovoljno prostora za napredak.

image

Roger Federer

Juergen Hasenkopf/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Iz vrlo sadržajnog intervjua izdvajamo i Ljubin primjer o tome koliko je Federer bio posvećen tenisu.

- Jednom je u Dubaiju odigrao tri seta trening-meča s Pouilleom, a nakon toga je nastavio s treningom. Nikad nisam vidio nekoga tko je reket držao s tolikom strašću. Vjerojatno sam više ja naučio od njega, nego on od mene. Nisam shvaćao odakle mu tolika energija. Napišem mu poruku u dva ujutro, a on mi odmah odgovori. Pitao sam se koliko taj čovjek spava i kako sljedeći dan uspijeva biti na terenu.

Ljubičić je poentirao:

- Nitko se Rogeru neće približiti po tome koliko je dao sportu. Čovjek je 19 uzastopnih godina bio najomiljeniji igrač na Touru. Sumnjam da je u sportu bilo osobe koja je toliko bila voljena i koja je toliko utjecala na ljude kao on.

Linker
24. travanj 2024 18:49