MARTIN PŘIBYL/CNC/PROFIMEDIA Martin PŘibyl/Cnc/Profimedia
EKSKLUZIVNI RAZGOVOR

‘Ljudi stalno pričaju da sam bio najveći zavodnik, a ja sam imao samo tri veze! Sad sam u sretnom braku‘

Osvajanje dva Grand Slama definitivno je jedan od najvećih uspjeha moje karijere - rekao je Štěpánek
Piše: Andro PolićObjavljeno: 21. srpanj 2022. 05:42

Mjesto radnje bila je porečka dvorana Žatika, vrijeme radnje rujan 2009. godine. Ivo Karlović isporučio je gotovo nevjerojatnih 78 asova u maratonskom Davis Cup meču od pet sati i 59 minuta, međutim, niti to nije bilo dovoljno "divu sa Šalate" za pobjedu. Na drugoj strani terena stajao je Radek Štěpánek, koji je odlučujući set dobio sa 16-14 i trasirao Češkoj put prema finalu.

- Čovječe, kako se ne bih sjećao toga. Rođen sam 1978. pa mi je posvetio tih 78 asova - priča kroz šalu dobro raspoloženi Štěpánek koji nam se javio iz svog doma u Pragu.

Umirovljeni tenisač uskoro će se vratiti blizu spomenutog "mjesta zločina". Ljubitelji nostalgije i bijelog sporta bit će na rubu sjedala jer će od 1. do 3. kolovoza pulski amfiteatar ugostiti teniske ikone koje će se natjecati u sklopu ATP Legends Team Cupa.

Kao gladijatori u Areni

- Jako se veselim, vraćam se na teren nakon nekoliko godina. Bit će to ozbiljno natjecanje, treniram kako bih bio u što boljoj formi i kako bih prikazao što bolju igru. Svi igrači će biti u dobroj formi pa će biti teško, ali stvarno sam nestrpljiv i jedva čekam turnir da ponovno oživimo neka stara rivalstva. Lokacija turnira je spektakularna, osjećat ćemo se kao gladijatori, to sve daje još jednu posebnu draž ovom događaju - najavljuje Štěpánek.

image
NEJA MARKICEVIC Cropix

Na turniru će nastupati dvije momčadi, prvu će u ulozi trenera predvoditi legendarni Ivan Lendl. U tom će timu uz Štěpáneka igrati bivši svjetski broj jedan i novi član teniske Kuće slavnih Lleyton Hewitt, a tu će biti još David Ferrer, Tommy Haas i Juan Carlos Ferrero. Na drugoj strani pod palicom trenera Pata Casha igrat će Jo-Wilfred Tsonga, Marcos Baghdatis, Tomáš Berdych, David Nalbandian i Tommy Robredo. S obzirom na to da su i Štěpánek i Lendl iz Češke, nije bilo teško imaju vrlo dobar odnos.

- Ivan mi je bio idol dok sam odrastao. Pratio sam ga i nastojao naučiti što više od njega tijekom svoje karijere, to je bio veliki privilegij. Sada smo češće u kontaktu, želi provjeriti stanje svojih igrača prije turnira. On je poseban, već nam je zaprijetio ‘kada igrate pod mojim vodstvom, morate trenirati duplo jače‘, volim taj njegov humor. Veselim se suradnji s ostalim igračima, Hewitt je primljen u Kuću slavnih što je jako velika stvar, jako sam sretan zbog njega.

Iako tijekom karijere nije otišao dalje od četvrtfinala na Grand Slamu (Wimbledon 2006.), Štěpánek ipak ima pregršt uspomena na igračke dane. Najbolji plasman ostvario je 2006. kada je bio osmi igrač svijeta. Karijeru je počeo graditi kroz konkurenciju parova, da bi 2002. više pažnje posvetio i singlu. Ipak, paralelno je lovio uspjehe na oba kolosijeka, a u parovima je osvojio dva Grand Slam naslova. Prvo Australian Open 2012., zatim godinu kasnije i US Open.

Đoković na oproštaju

- Imam puno lijepih sjećanja tijekom svoje 20-godišnje karijere. Sjećam se svojih prvih koraka na teniskom terenu sa svojim roditeljima, puno su se žrtvovali kako bih ja ostvario svoj san i postao tenisač. Osvajanje dva Grand Slama definitivno je jedan od najvećih uspjeha moje karijere, a tu je i brončana medalja iz konkurencije mješovitih parova s Olimpijskih igara 2016. u Riju.

Na pitanje koji mu je najdraži trenutak karijere, nije puno razmišljao o odgovoru. Osvajanje Davis Cupa protiv Španjolske 2012., a zatim i obrana naslova iduće godine u finalu u Beogradu, posebna su sjećanja za njega, naročito ako se istakne da je u oba dvoboja upravo on donio odlučujući, peti bod Češkoj.

- Posebno bih izdvojio prvi naslov 2012. u Češkoj pred domaćom publikom. Igrao sam tada odlučujući meč protiv Almagra, gledala me cijela država. Ne znam jesam li jedini kojemu je uspjelo dva puta zaredom donijeti odlučujući bod u finalu, ali svejedno je to lijep podatak s kojim se mogu pohvaliti (smijeh). Za takve trenutke se trenira, sanjao sam kako ću jednog dana pobjeđivati mečeve za svoju Češku. Jedan od emotivnijih trenutaka karijere bio je i moj oproštaj od tenisa koji se također dogodio u Češkoj. Stigao je tada i Novak Đoković, s njim sam odigrao zadnji meč, bio sam počašćen njegovim dolaskom. Bio je tamo i Andre Agassi, teniska ikona i jedna od najboljih osoba koju sam upoznao u svijetu ovog sporta.

Štěpánek je surađivao upravo sa spomenutim dvojcem po završetku svoje profesionalne karijere. Bilo je to 2018. kada su on i Agassi bili Đokovićevi treneri.

- Bilo je to teško vrijeme za Novaka. Imao je problema s ozljedom i morali smo raditi razne kompromise kako bi on uopće mogao igrati tada. Išao je potom na operaciju lakta koja je riješila sve njegove probleme. Smatram da je to bio jedan od prijelomnih trenutaka njegove karijere i imat će koristi od te operacije do kraja svog teniskog puta. Sretan sam zbog njegovih novih uspjeha i drago mi ga je vidjeti ponovno na najvišoj razini.

Tijekom karijere Štěpánek je slovio za jednog od "najvećih zavodnika na Touru" s obzirom na tri ljubavne veze s tenisačicama. Bio je zaručen s legendarnom Švicarkom Martinom Hingis, a bio je u vezi još i s Petrom Kvitovom, dok je sada ponovno u braku s Nicole Vaidišovom.

Prvi put su u braku bili do 2013., a ponovno su se vjenčali 2018.

- Imao sam tri veze u svijetu tenisa, mediji to vole "napuhavati" i praviti drugačiju sliku od one realne. Sretan sam, volim svoju ženu i imamo dvoje prekrasne djece - zaključio je Štěpánek.

Linker
13. travanj 2024 12:42